Nieuws

Sportlust '46 heeft de kat al uit de boom gekeken

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

8 september 2019

WOERDEN - De competitie in de hoofdklasse is twee rondes ver, nog 28 te gaan dus, maar dan toch al een conclusie wat Sportlust '46 betreft. De club uit Woerden, die voor de vijfde keer in zijn verenigingsbestaan in de hoofdklasse uitkomt, maakt nu al aanspraak om er nog een jaar hoofdklasse aan vast te gaan knopen. Zoals gezegd, nog 28 wedstrijddagen te gaan, de weg is nog lang, maar de kop van het nieuwe seizoen is er af, met helder sprekende cijfers.

 

Na de 0-4 overwinning op FC 's-Gravenzande volgde een 5-0 zege op Rijsoord. Daarmee lijkt de fase van de kat uit de boom kijken al meteen passé. "FC 's-Gravenzande heeft geen kans gehad. We speelden goed voetbal", keek vlak voor de aftrap tegen Rijsoord coach Patrick Loenen nog even terug naar de week daarvoor. En na de voetballes aan Rijsoord, net als Sportlust '46 ook gepromoveerd, kwam Loenen met de opmerking: "Volgende week Feyenoord uit, lastige ploeg." Trainers eigen, bescheiden zijn. Het siert hen. Maar eerlijk is eerlijk, Sportlust '46 beschikt domweg over een hoofdklassewaardige selectie.

 

Na twee minuten heeft Rick Wils (opgestoken arm) de score geopend voor Sportlust '46.

 

Doelman Menno de Jong (overgekomen van VVSB) heeft nog geen bal uit zijn net hoeven vissen, want de verdediging voor zijn neus staat als een huis, met de gebroeders Nick en Mike Verhagen op de flanken en tegen Rijsoord met Luke Molkenboer en Floris Mulder in het centrum van de defensie. En dan gaan zich binnen afzienbare tijd Robin Demeijer en Rory van Gulik zich weer helemaal topfit melden. Keuzestress? "Dat is wel lekker", reageerde Loenen. Zo zal ook Mauro Franken na zijn blessure weer inzetbaar zijn en ook de oud-prof Abdelmarek el Hasnaoui (Ajax, PEC Zwolle, AZ, FC Eindhoven) wedstrijdfit zijn. Franken en El Hasnaoui zullen hun plekje op het middenveld nog wel vinden, maar tegen Rijsoord voldeden Jasper Werkhoven (kent Loenen nog uit zijn Argon periode), Thomas Heideman en Patrick Lopes Martins da Veiga ook meer dan voldoende. Laatstgenoemde speelde hangend op links, maar op het moment dat de rappe Kaapverdiër zijn kans ruikt, gaat het gras, kunst dan wel natuur, bij wijze van spreken uit de mat.

 

Sportlust '46 rolde als een machine uit de kleedkamer. Al na twee minuten lag de eerste treffer in het Rijsoord net. Rick Wils, afkomstig van WDS maar nu al weer voor zijn derde jaar bij Sportlust '46, was er als de kippen bij toen de kans zich voordeed. Wils, groot, sterk en in de dekking aanspeelbaar, kun je er prima bij hebben in een elftal. Maar dat geldt ook voor Mark van der Weijden (net als Werkhoven kennis gemaakt met Loenen bij Argon), die leep tussen de linies in speelt als hij daar de ruimte voor krijgt. En Evert Brouwers is ook al een klasbak. "Die gaf de eerste tien minuten vijf steekpassjes", stak Rijsoord-coach Steef Buijs zijn bewondering na afloop niet onder stoelen of banken. Na het kampioenschap met Eemdijk (2018) vertrok Brouwers samen met Deen van Embricqs met hun trainer (Loenen dus) richting Sportlust '46, dat afgelopen seizoen een afgetekend kampioenschap vierde in de eerste klasse C. Brouwers hield het tegen Rijsoord ruim een uur vol (was ook de afspraak) en sloot zijn optreden af met een geweldig schot dat de 4-0 betekende.

 

Sprintduel tussen Patrick Lopes Martins da Veiga (11) en Stephan Ooms.

 

Van Embricqs mocht de plaats van Brouwers overnemen, maar toen was er natuurlijk al tijden geen sprake meer van een wedstrijd. Na de 1-0 stoomde Sportlust '46 nog voor er tien minuten verstreken waren door naar 3-0. Daar zit de neutrale verslaggever dan met zijn goede fatsoen, in gespannen afwachting van een krachtmeting die ergens over gaat. Sportlust '46 kon meteen een tempootje lager schakelen en deed dat ook. "Je kunt ook teveel gas terugnemen", gaf Loenen zijn mening daarover. "Als er een goal valt, plus ook een rode kaart bijvoorbeeld, heb je toch ineens een lastige middag. Alles wat je kunt afmaken, moet je ook doen."

 

Sportlust '46 kwam nooit meer in de problemen, omdat Rijsoord niet bij machte was een vuist te maken. Er kwam niet eens een vuistje. "De ambities van Rijsoord liggen in de eerste klasse", verklaarde Buijs na afloop. "Het kampioenschap vorig seizoen kwam ook niet echt lekker uit. Toen kwam het moment van wat gaat de club doen en wat ga ik doen? De club heeft gekozen voor eerste klasse en ik heb besloten daarin mee te gaan. Dan moet je daar ook niet meer over gaan zeuren. Je hebt het natuurlijk gewoon over geld. Alleen als we allemaal goed zijn, strijd leveren met z'n allen, dicht bij elkaar blijven in het veld, zullen we nog zeker punten gaan pakken. Maar dat was vandaag niet het geval."

 

Rijsoord zag aan het eind van vorig seizoen Mike van Gool en Ard Hartman afscheid nemen en daarbij viel een brok routine uit de selectie. Dat is af te zien aan het huidige Rijsoord. Jong, onervaren, bijna bleu was het optreden na het beginsignaal van Shona Shukrula. "Slechte scheids", grapte iemand van Rijsoord in de rust. Shukrula floot zoals gewoonlijk een prima wedstrijd. Greep niet in bij flauwekul dingen, maar op het moment dat het moet, komen de kaarten echt wel tevoorschijn. Late tackle van Nick Verhagen, op de bon. Lompe overtreding van Chris Promes, koud in het veld, geel kaartje. Het was zoals meestal een overbodige actie. De Rijsoord-invaller vergalloppeerde zich bij een 5-0 achterstand op het scorebord.

 

Sportlust '46 viert het zoveelste feestje om een doelpunt.

 

Buijs greep nog voor rust in door rechtsback Stephan Ooms te vervangen door Tevyn Biekman om ook meer tegenwicht te kunnen bieden op het middenveld. Ooms ging volledig kopje onder in het voetbalgeweld van Sportlust '46, maar de rechtsback was niet de enige. De Ridderkerkers pakten na de 3-0 wel iets meer grip op de gang van zaken, maar offensief (Jimmy van der Vaart, Jasper Gerritse en Nelson Costa de Brito) kreeg Rijsoord wel beschouwd geen poot aan de grond. Het machtsvertoon van Sportlust '46 bleef de overheersende factor.

 

Sportlust '46 - Rijsoord 5-0 (3-0)

Doelpunten 2. Rick Wils 1-0, 5. Mark van der Weijden 2-0, 9. Patrick Lopes Martins da Veiga 3-0, 57. Evert Brouwers 4-0, 76. Mark van der Weijden 5-0
Scheidsrechter S. Shukrula
Toeschouwers 250
Sportlust '46 De Jong, Nick Verhagen, Molkenboer, Mulder (69. Jansen), Mike Verhagen, Werkhoven, Heideman (56. Vlasman), Lopes Martins da Veiga, Van der Weijden, Wils, Brouwers (64. Van Embricqs)
Rijsoord Özrak, Ooms (28. Biekman), De Wolf, Van den Heerik, Van Dongen, Van Bruggen, Gomes da Veiga, (73. Lioe Anjie), Alkema, Van der Vaart, Gerritse, Costa de Brito (79. Promes)
Gele kaart Nick Verhagen (Sportlust '46), Chris Promes (Rijsoord)

 

Tekst: Aad van der Graaf

Foto's: Arie Verhagen (Sportlust '46)