Nieuws

Excelsior '31 ziet geen reden om te gaan piekeren

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Competitie

 

8 september 2019

RIJSSEN - Dat Excelsior '31 vorig seizoen twee niveau's lager speelde dan tegenstander VVSB was de doorslaggevende factor bij de uitkomst van het onderlinge Derde divisie-treffen op De Koerbelt in Rijssen. Dankzij het kampioenschap van de hoofdklasse B klommen de gastheren een treetje in de voetbalpiramide, terwijl de Noordwijkerhouters vanuit de Tweede divisie juist een stap in neerwaartse richting dienden te maken.

 

"In de hoofdklasse waren wij het meestal die het spel dicteerden," schetste Excelsior-trainer Peter Wesselink na afloop de nieuwe situatie voor zijn team. "Vandaag speelde we echter tegen een goede ploeg, die fysiek volledig in orde is en alleen maar volwassenheid uitstraalt. Vooral in de eerste helft kwamen we er nauwelijks aan te pas. Met veel kracht zette VVSB ons vast. Het werd heel moeilijk om de vrije man te vinden. Dan grijp je naar de lange bal, maar de tweede bal was vervolgens weer negen van de tien keer voor de tegenstander."

 

Felitciano Zschusschen zit de gein er wel van in dat hij belangrijk is voor VVSB.

 

De analyse van Wesselink was absoluut de juiste. De 0-2 winst van VVSB, na een 0-1 ruststand, was helemaal toe te rekenen aan het surplus aan ervaring en volwassenheid aan de kant van de gasten. De nabeschouwing van de Excelsior-trainer was feitelijk vooral een erkenning van het ervaringsverschil. "De winst van VVSB is terecht, 0-2 is 0-2," realiseerde Wesselink zich dan ook in de opening van zijn nabeschouwing.

 

Met name in de eerste helft lagen de Rijssenaren aan banden. VVSB-trainer Eric Meijers had in zijn 5-3-2 formatie de backs Jelmer Vijlbrief en Richelo Fecunda opvallend vooruit geposteerd. "Dat 5-3-2 bevalt mij nu prima, ik denk dat we het voorlopig maar zo laten," lichtte Meijers naderhand toe. "Mijn aanvankelijke plan voor dit seizoen was om 4-3-3 te spelen, maar mijn aanvallers waren in de seizoensaanloop nog niet in vorm. Sowieso hebben we een moeizame voorbereiding gehad, doordat de verbouwing van ons portpark de training in de weg zat en doordat de aanvallers pas later aansloten."

 

Voorin had Meijers een plekje ingeruimd voor de van IJsselmeervogels overgekomen aanvaller Felitciano Zschusschen, naast de rappe Lulinho Martins. Het was Martins die enkele keren op snelheid voor zichzelf een mogelijkheid creërde, maar door onzuivere balbehandeling kwam het niet tot afronding. Verder maakte VVSB niet al te veel klaar in aanvallende zin. Het spelbeeld bracht Excelsior-middenvelder Dérian Reinders tot de verzuchting: "Zij waren voor rust vooral heel goed in tegenhouden."

 

Hoe begrijpelijk ook vanuit Rijssens standpunt, de werkelijkheid was dat Excelsior geen weg wist met de organisatie en wilskracht van de tegenstander. Reinders kwam met een andere constatering wel tot de kern: "VVSB liet ons niet voetballen." Reinders, afkomstig van HHC Hardenberg, groeide zelf uiteindelijk wel uit tot uitblinker binnen zijn ploeg, maar er waren er te weinig die in zijn spoor konden volgen. Goaltjesdief Hielke Penterman speelde een kleurloze partij, Niek Davina werkte zich een slag in de rondte maar ontbeerde de finesse en misschien ook wel wat geluk. Hakim Ezafzafi groeide gedurende naarmate de wedstrijd vorderde, maar dan vooral buiten de zestien van de tegenstander. Situaties pal voor doelman Ruben Valk, ex-FC Lisse, werden te weinig gecreëerd.

 

Niek Davina gaat onderuit binnen de 'zestien', maar geen aanleiding voor scheidsrechter Eijgelsheim Excelsior '31 een strafschop toe te kennen.

 

Excelsior '31 kwam op ongelukkige wijze en ook op een uiterst ongelukkig moment op achterstand, namelijk in de allerlaatste minuut voor het rustsignaal. Zschusschen zette vanaf rechts scherp voor op Martins, maar Mirko Zwiers zag nog kans om met een uiterste krachtsinspanning de pass te onderscheppen. Helaas voor Zwiers gleed hij de bal rechtstreeks het doel in, langs de aan de grond genagelde doelman Melvin Koetsier. Logischerwijs sprak VVSB-coach Meijers van een cadeautje. Van Excelsior-zijde werden er achteraf niet veel woorden aan vuilgemaakt. Enerzijds had men gezien dat Martins anders toch wel een niet te missen scoringskans had gekregen, zo vrij als hij stond. Anderzijds was de 0-1 ook voor de roodwitten niets anders dan een terechte afspiegeling van de krachtsverhouding.

 

De tactische beraadslagingen bij de thee brachten aanvankelijk maar weinig verandering teweeg. Wesselink wisselde rechtsback Stijn Beverdam voor centrale verdediger Joost Krijns. Zwiers schoof daardoor op naar rechts, met de bedoeling om hem meer aan de bal te krijgen, iets wat hem in de ogen van Wesselink beter zou afgaan dan Beverdam. In het hogere tempo kregen zowel Excelsior als VVSB een paar flinke kansen, waarbij Tomas Arroyo namens de bezoekers met zijn kopbal op de paal nog het dichtst bij een score kwam. Onmiskenbaar begon het een ietsje te lopen in het team van Wesselink, al was er halverwege het tweede bedrijf ook een enorme tegenslag in de vorm van het weer geblesseerd uitvallen van Joost Krijns. Een ultieme sliding in het doelgebied voorkwam weliswaar een grotere achterstand, de triestheid van zijn voortijdige gang naar de kleedkamer was er niet minder om.

 

Met nog een kwartier te spelen begon zich zowaar een slotoffensiefje van Excelsior af te tekenen. Meijers had zich ondertussen al een aantal keren flink laten horen vanuit zijn coachingsvak, want zijn ploeg was in de tweede helft in zijn ogen minder bij de les. Een vlammend schot van Frans van Niel bracht de rust bij Meijers weer terug, want de van de lat terugketsende bal werd door Zschusschen alsnog in het doel gewerkt. Met 0-2 was de strijd gestreden, al moet gezegd worden dat Excelsior nadrukkelijk nog even probeerde de stand een wat draaglijker aanzien te geven. VVSB-verdediger Vijlbrief voorkwam op de doellijn in een klutssituatie de aansluitingstreffer. Doelman Valk keerde daarna een hard schot van Boeloerditi, waarna Davina in de rebound net naast het doel mikte. Alle goede pogingen ten spijt kwam er echter geen verandering meer in de stand.

 

Hakim Ezafzafi (rechts) en Tomas Arroyo jagen elkaar op.

 

Meijers toonde zich nadrukkelijk opgelucht: "Vooraf had ik gezegd dat winnen vandaag een enorme opsteker zijn zijn. Volgende week zijn we vrij en als je dan onderaan staat dan hik je er daardoor lang tegenaan. Vanuit de middenmoot voelt het gewoon beter aan." Wat het spel betreft was de VVSB-coach overwegend tevreden. "Goed georganiseerd gespeeld door ons. Qua automatismen moet het echter nog wel beter kunnen. De nieuwkomers Ties Evers, Rob Zandbergen en Peter Verhoeve kunnen daarin nog groeien. Eigenlijk heb ik nog wel een wedstrijd of vijf nodig om te zien hoever wij kunnen komen. Wat mij betreft moeten we dan in staat zijn om met de betere ploegen mee te doen, uiteindelijk."

 

Van tevredenheid was bij Wesselink uiteraard geen sprake. Maar evenmin zag hij aanleiding om dramatisch te gaan doen: "Het punt van vandaag, dat het ons te weinig lukte om de bal vrij te krijgen, moet echt beter. Dat vraagt de Derde divisie van ons. We krijgen gewoon betere spelers tegenover ons, beter organisatie ook. Ik zie de ploeg daarin zeker nog groeien. Ik pieker er niet over om aanpassingen te gaan doen aan de speelwijze die wij met elkaar afgesproken hebben. Wij gaan geen heel andere dingen doen opeens, het gaat er juist om dat we blijven spelen naar onze eigen spelopvatting. Verzorgd voetbal van achteren uit, dat zullen we het hele seizoen zo doen. Al kan je zoals vandaag weleens een tegenstander treffen die je vastzet."

 

Excelsior '31 - VVSB 0-2 (0-1)

Doelpunten 45. Mirko Zwiers (e.d.) 0-1, 76. Felitciano Zschusschen 0-2
Scheidsrechter M. Eijgelsheim
Toeschouwers 450
Excelsior '31 Koetsier, Beverdam (46. Krijns, 69. Smoes), Schmidt, Zwiers, Reinders, Davina, Penterman, Ezafzafi, Maat, Diks (67. Boeloerditi), Snelders
VVSB Valk, Arroyo, Verhoeve, Vijlbrief, Zandbergen, Zschusschen (83. Bouw), Van Niel, Fecunda (62. Kok), De Rijk, Evers, Martins (78. El Osrouti)
Gele kaart Hakim Ezazafi, Dérian Reinders (Excelsior '31)

 

Tekst: Jakob Kos

Foto's: Orange Pictures