Nieuws

IJsselmeervogels bovenaan is de norm

Voorbeschouwing
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

13 september 2019

Na drie speelrondes voert IJsselmeervogels in de Tweede divisie het klassement aan, nog geen punten verspeeld en de meest productieve ploeg (twaalf goals). Op die manier vinden de 'rooien' uit Bunschoten-Spakenburg zich terug op de plek waar ze zo graag staan: bovenaan.
 

Goed geshopt in de spelerspool, zal de Technische Commissie alvast een voorzichtige conclusie getrokken hebben. En goed ook dat het contract met Ted Verdonkschot niet is afgebroken. Op het moment dat het allemaal even niet zo lekker loopt als gewenst - en dat deed het afgelopen seizoen - komt in het rode kamp altijd de eindverantwoordelijk coach onder vuur te liggen. Nu zou een derde plaats in de eindrangschikking menig club met trots vervullen, maar de norm bij IJsselmeervogels ligt nu eenmaal hoger. De club met het grootse aantal verzamelde titels vierde zijn laatste serieus meetellende kampioenschap in 2011 (eerste jaar topklasse). Ook in 2017 ging de vlag nog een keer uit, maar daarmee promoveerde IJsselmeervogels naar de Tweede divisie, waar de club zich een jaar eerder (sportieve ramp dus) niet voor had weten te kwalificeren. 

 

Ted Verdonkschot
Foto: Ferry Toth

 

Rijnsburgse Boys zal zeker een poging gaan wagen een stok in de rode wielen te schuiven. De ploeg van Henk Wisman (na lange tijd terug bij de club waar hij tussen 1997 en 2000 eerder actief was als coach) verloor een week geleden zijn eerste wedstrijd (0-1 tegen Noordwijk) van het seizoen, maar uit de manier van spelen in de nog prille competitie spreekt wel weer spelvreugde die in de loop van vorig seizoen was verdampt. Weliswaar nog mijlen verwijderd van de rode streep eindigden de Rijnsburgers op een dertiende plaats en dat vloekte met het imago van de club. Rijnsburgse Boys was deze eeuw top tussen 2005 en 2009 (drie keer kampioen en ook nog een keer landskampioen) met Ted Verdonkschot (nu dus IJsselmeervogels) aan het roer. In die periode speelden IJsselmeervogels en Rijnsburgse Boys zes keer tegen elkaar in de strijd om het landskampioenschap en hadden de Rijnsburgers een licht overwicht (twee maal winst en drie keer gelijk) in de onderlinge uitslagen. In de totaalstand (26 wedstrijden inclusief de zes duels om de landstitel) heeft IJsselmeervogels zwaar de overhand (13 keer winst en 7 maal gelijk). De laatste keer dat Rijnsburgse Boys wist te winnen aan de rode kant van de Westmaat (0-3) was vijf seizoenen terug. Daarna hield IJsselmeervogels vier keer op rij de punten in eigen huis (4-1, 2-1, 6-1 en 4-1).

 

Scheveningen eindigde vorig seizoen op plek veertien. Coach John Blok trots en de club, voor het eerst in de Tweede divisie, dik en dik tevreden over de manier waarop de ploeg zich zonder een centje pijn in feite keurig had weten te handhaven. Maar hoe is het nu? Scheveningen staat na drie wedstrijden nog op nul punten. Dat kan gebeuren. De 1-0 nederlaag bij HHC Hardenberg kreeg ook pas ver in blessuretijd gestalte. Niettemin toch wel zorgen op Houtrust waar Blok veel nieuwe spelers moet inpassen. Leroy Resodihardjo en Kevin Gomez Nieto zegden de club de vaarwel en het is even wennen zo blijkt met Robert van Koesveld (SC Cambuur) en Nigel Nwamkwo (Westlandia) in de defensie. En voorin wil het ook nog niet echt vlotten. Blok heeft de nieuwkomers Rowdy van der Putten (FC Lisse), Ioannis Bouras, Youri de Winter (beide Jong Sparta) en Sergi Roeleveld (tweedejaars Scheveningen) al aan het werk gezien maar de klikkende combinatie met vaste waarden Barry Rog en Mehmet Aldogan is nog niet gevonden. De 270 minuten competitie competitievoetbal hebben nog geen Schevenings doelpunt opgeleverd. Het wachten is wellicht op Tim Peters, vorig seizoen goed voor tien doelpunten, met daarbij vaak belangrijke treffers.

De Koninklijke HFC komt naar Houtrust met wel een topscorer in gelederen. Floris van der Linden voert de schutterslijst van de Tweede divisie aan met vier goals. Desondanks wist de ploeg van Gerjan Tamerus maar één keer te winnen tot nu toe. In de openingswedstrijd van het seizoen tegen HHC Hardenberg werd het 3-1 (twee treffers van Van der Linden) voor de Haarlemmers. Daarna moest de 'Koninklijke' buigen voor Noordwijk (4-1) en Excelsior Maassluis.

 

Bij de uitslagen van de tweede speeldag  in de hoofdklasse B sprong de overwinning van Berkum wellicht het meest in het oog. De Zwollenaren gaven Staphorst op eigen veld een geweldige tik op de neus: 2-5. Even de verhoudingen van afgelopen seizoen er nog even bij gehaald. Staphorst streed  tot het laatste toe mee om een plek in de Derde divisie. Berkum eindigde grijs in de middenmoot.  Nieuwe kansen voor de formatie van Arno Hoekstra, die in 2018 de club vanwege zijn werksituatie noodgedwongen moest verlaten. Hoekstaar ara was wel succesvol geweest met Berkum. In 2017 kampioen eerste klasse en promotie naar de hoofdklasse. Het jaar daarop streed Berkum lang mee om de titel, die naar Eemdijk ging. Kan Berkum weer een rol van betekenis spelen? Dat is even afwachten uiteraard,  maar de uitslagen tot nu toe geven vertrouwen. Binnen het half uur had Berkum al gehakt gemaakt van Staphorst (tussenstand 0-4).

 

16-02-2019: Berkum verliest op eigen veld met 1-2 van Urk.
Op de foto: Johnsen Bacuna achtervolgd door de Urkers Dick Hakvoort (8) en Bennie Dunnink.
Foto: Rainer Fröhlich

 

Berkum beschouwt komende tegenstander Urk als lastig, niet mee te spotten. Het was alleen wel even opschrikken voor de Urkers bij de start van het seizoen. Volendam ging terug naar de andere kant van IJsselmeer met een 1-4 overwinning. Tegen De Dijk volgde voor de ploeg van Richard Karrenbelt meteen herstel (0-2).

 

Klik hier voor de gegevens van de Tweede divisie

Klik hier voor de gegevens van de Derde divisie

Klik hier voor de gegevens van de hoofdklasse A

Klik hier voor de gegevens van de hoofdklasse B

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde utigebreid aandacht aan de wedstrijden:

 

IJsselmeervogels - Rijnsburgse Boys
Scheveningen - Koninklijke HFC
Berkum - Urk