Nieuws

Urk zet Berkum terug op aarde

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

15 september 2019

ZWOLLE - Het zou zomaar een heel mooi seizoen voor Berkum kunnen worden, zo deed de flitsende start van de Zwollenaren vriend en vijand vermoeden. Met de maximale zes punten uit de eerste twee wedstrijden, waaronder de 2-5 zege bij Staphorst als blikvanger, gaf Berkum in ieder geval een niet te negeren visitekaartje af aan de concurrentie in de hoofdklasse B.

 

De thuiswedstrijd tegen Urk werd vooraf als testcase beschouwd voor wat betreft de krachtsverhoudingen in het nieuwe seizoen. Na Staphorst ook Urk verslaan zou een heuse raketstart betekenen. Urk eindigde afgelopen mei, spelend met exact dezelfde selectie als nu, slechts één plaatsje hoger dan Berkum. De Urkers behaalden echter wel acht punten meer en wonnen bovendien beide onderlinge ontmoetingen. De selectie van Berkum kende wel enkele wijzigingen, maar bleef ten opzichte van het voorgaande seizoen wel redelijk intact. De naar Zwolle teruggekeerde coach Arno Hoekstra zag versterking komen in de vorm van verdediger Joris Lemmens, afkomstig van Staphorst, en de bij WHC zeer trefzekere aanvaller Jonathan van Marle.

 

Jan van Slooten (16) gaat mee in de rush van Jason Huisman.

 

Voorzichtigheid troef voor alle twee de teams, dat was de eerste conclusie die de toeschouwers op De Vegtlust konden trekken. Er viel namelijk maar bar weinig te beleven aan het schouwspel. Zo duurde het ruim een half uur voordat de eerste hoekschop van de wedstrijd een feit werd. Berkum poogde verzorgd op te bouwen waar het kon. Snelheid en raffinement ontbraken echter in zodanige mate dat de Urker verdediging nagenoeg geen enkele keer verontrust raakte. Van de drie aanvallers toonde Johnsen Bacuna zich het actiefst, maar geen van de voortzettingen die van zijn voet vertrokken kwamen aan. Spits Van Marle kopte diep in de eerste helft één keer net over de lat, maar hij liet verder ook niet zoveel zien en Chris van der Meulen lukte het op links ook maar zelden om door te komen.

 

"Voetballend was het van ons allemaal wel aardig," oordeelde Hoekstra naderhand over de eerste helft. "Maar snelheid zat er niet in en wij ontbeerden ook lengte in ons spel. We waren dan misschien wel meer aan de bal maar creëerden niets, tja daar koop je niets voor." Het aan banden liggen van de thuisclub kon niet los gezien worden van de strijdwijze die Urk-trainer Richard Karrenbelt zijn team op de mat liet leggen. Karrenbelts luidkeelse aanmoedigingen om druk te zetten klonken op gezette tijden over het veld: "Het was zaak dat wij de tegenstander op de juiste momenten aanpakten. Hun rechter centrale verdediger (aanvoerder Marc van der Meulen) en hun linksachter hebben nu eenmaal een prima trap in huis. Dus was het zaak om die op de huid te zitten en de linker centrale verdediger meer vrijheid te geven." Gevolg was een soort van status quo, met voor Berkum een klein optisch overwicht terwijl Urk in de omschakeling hooguit net iets krachtiger oogde.

 

Björn Bakker opgejaagd door Marinus Snoek (10).

 

De alom te horen hoop op meer spektakel in de tweede helft werd vooralsnog niet vervuld. Wat er wel gebeurde, was dat Urk langzaam maar zeker het zwaartepunt naar zich toetrok. Waar Berkum steeds weer strandde in slordige passing, begon de Urker aanvalsmachinerie juist wel beter te draaien. Geruggesteund door bekeken voetballers als Dick Hakvoort, Marinus Snoek en Riekelt Nentjes speelde Lucas Schraal samen met Riekelt Jan Brands en Johannes Schrijver daar een stuwende hoofdrol in, alles gericht op de het verst naar voren geschoven spits William de Boer. Al deed Schrijver regelmatig ook zelf een doelpoging. Eén daarvan, ruim twintig minuten na de hervatting, zette als afronding van een aanval over meerdere schijven de thuisclub geheel in lijn met hoe de strijd zich ontwikkelde op achterstand. Eén doelpunt verschil betekent normaal gesproken nog geen beslissing. Urk ging echter stug door op de ingeslagen weg, en de 0-2 en meer leken slechts een kwestie van tijd. Schrijver en Schraal misten beiden een grote mogelijkheid.

 

In de slotfase, en eigenlijk pas echt in de zeven minuten extra tijd, kwam Berkum toch nog tot een slotoffensief. Een paar hoekschoppen gaven druk op de Urker doelman Richard Strijker en zijn verdedigers. Een steekpass van invaller Kevin Groothand zette Van Marle in een achttienkaraats scoringspositie, maar de aanvaller miste de bal jammerlijk. Verder lieten de gasten het niet komen, waarmee de tweede seizoenszege van de Urkers een feit was, net als het eerste puntenverlies van Berkum.

 

Kelvin Groothand weet waar hij naar toe wil. Marinus Snoek kijkt moeilijk.

 

Karrenbelt wilde na afloop niets weten van wat er zo vaak over Urk gezegd wordt: "Ook vandaag weer had ons spel niets te maken met alleen maar mouwen opstropen en bikkelen. Nee, ik heb juist genoten van hoe wij de wedstrijd voetballend naar ons toe trokken. De tactische speldisipline van de groep was enorm. Urkers vinden het van nature lastig om in een wedstrijd geduldig te zijn en af te wachten en in te zakken als dat moet. Druk zetten op de juiste momenten en dan toeslaan, het werd in de tweede helft gewoon goed uitgevoerd. Het enige jammere is dat wij na de 0-1 niet nog eens scoorden, want nu zat ik de laatste tien minuten toch niet rustig op de bank. Maar dat is een kleinigheid. Hoofdzaak is dat er door ons niet alleen qua energie maar ook qua voetbal uitstekend gepresteerd is." Alle reden dus voor Karrenbelt om de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien, dit ondanks het wegens blessures nog ontbreken van sterkhouders als Lucas Nagel en Hessel Snoek.

 

Hoekstra weet in zijn nabeschouwing de terugval in de tweede helft aan het niet goed staan van de organisatie. Naar de gehele wedstrijd kijkend merkte de Berkum-coach op dat zijn ploeg niet ver onder de maat had gespeeld. "Ik kan niet zeggen dat we slecht speelden. We waren duidelijk ook fitter dan Urk, waarvan er een aantal behoorlijk doorheen zaten. Er is geen enkele reden om verontrust te doen. Urk is nu eenmaal een moeilijke tegenstander. De competitie is nog jong. Het is nog niet te zeggen waar wij hier gaan uitkomen. Vorig seizoen eindigde Berkum als zevende. Als wij nu hoger eindigen dan die klassering, dan hebben we het goed gedaan vind ik."

 

Berkum - Urk 0-1 (0-0)

Doelpunten 6. Johannes Schrijver 0-1
Scheidsrechter W.M. Kieft
Toeschouwers 450
Berkum Veurink, Horstman, Nieuwenhuis (78. Lemmens), Huisman, Bacuna, Bakker, Van Marle, Marc van der Meulen, Chris van der Meulen (67. Van Aggele), Kooke (71. Groothand), Wolven
Urk Strijker, Dijkhuizen, Dick Hakvoort, Marinus Snoek (90+2. Kramer), Nentjes, Dunnink, Van Slooten, Brands, Schrijver (86. Loosman), Schraal (76. Tol), De Boer
Gele kaart Huisman (Berkum), Brands, Dijkhuizen (Urk)

 

Tekst: Jakob Kos
Foto's: Rainer Fröhlich