Nieuws

Belofteteams verdwijnen uit de Derde divisie

Nieuws
Derde divisie
Competitie

 

19 september 2019

De belofteteams gaan verdwijnen uit de Derde divisie. In de Tweede divisie blijven wel Jong BVO's actief. Deze uitspraak, een wens in feite, deed directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee ten overstaan van het Algemeen Dagblad. Het zou de zoveelste aanpassing worden van de voetbalpiramide. In 2016 vond de introductie plaats van de belofteteams in Tweede divisie en de beide Derde divisies.

 

Bij de eerste opzet was rekening gehouden met meer dan twintig Jong BVO's, maar slechts tien betaald voetbalorganisaties meldden zich destijds aan met een belofteteam. Inderhaast moest de voetbalbond de gedachte piramide aanpassen door het aantal hoofdklassen van drie naar twee terug te schroeven.

 

Na drie seizoenen zijn er van die tien pioniers nog slechts vier actief. Jong AZ promoveerde in het eerste seizoen van de Tweede divisie meteen door de Eerste divisie, waarvoor de Alkmaarders ook dit seizoen weer uitkomen. In het amateurvoetbal zijn nog actief Jong Sparta en Jong FC Volendam (beide Tweede divisie) en Jong Almere City (Derde divisie zaterdag). Dit seizoen is Jong FC Den Haag toegevoegd aan de Derde divisie zondag, maar het gebruikelijke aantal van achtien clubs is teruggelopen naar zeventien. Zoals dat ook niet gelukt is in de Derde divisie zaterdag, die eveneens dit seizoen de competitie moet afwerken met zeventien clubs.

 

Jong Almere City, hier in actie tegen Excelsior Maassluis, degradeerde afgelopen seizoen van de Tweede naar de Derde divisie. 
Foto: Harry Noordhof

 

In de loop van de seizoenen zijn Jong FC Twente, Jong Achilles '29, Jong De Graafschap, Jong FC Groningen, Jong Vitesse en Jong FC Den Bosch afgehaakt. Vaak op basis van financiële argumenten, maar Jong FC Groningen en Jong Vitesse gaven afgelopen seizoen expliciet aan dat zij de aangescherpte regels om deel te mogen nemen aan het amateurvoetbal niet meer zagen zitten. De betrokken amateurclubs hadden er bij de KNVB sterk op aangedrongen om de BVO's meer beperkingen op te leggen waar het ging om welke en hoeveel spelers ze over het hele seizoen mochten opstellen.

 

De hele verdere ontwikkeling van de voetbalpiramide hing de voorbije seizoenen van ad hoc beslissingen vanuit Zeist aan elkaar. Zo wil de KNVB vanaf komend seizoen een Onder-21 competitie inrichten met de plicht voor profclubs om daar aan deel te nemen. Dat heeft dan weer gevolgen voor de profclubs die op dit moment nog een belofteteam hebben in de piramide van het amateurvoetbal (Sparta, FC Volendam, Almere City FC en ADO Den Haag). Die clubs moeten dan zowel een O21 team als een belofteteam op de been zien te brengen. Budgettair zal dat naar alle waarschijnlijkheid kiezen worden. Dat is ook een manier om de belofteteams uit de Derde divisie te laten verdwijnen.