Nieuws

Derby zet het dorp Katwijk onder hoogspanning

Voorbeschouwing
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

20 september 2019

De derby tussen Katwijk en Quick Boys is terug op het programma en dat bezorgt de lokale overheid heel wat hoogspanning en hoofdbrekens. Burgemeester Cornelis Visser doet met zijn beslissingen vooraf niets anders dan een doelbewuste poging tot crisisbeheersing. Het aanvangstijdstip is gesteld op 12.30 uur en de uitsupporters, die van Quick Boys, kunnen alleen met een bus-combikaart het sportpark De Krom betreden, het domicilie van Katwijk.

 

Dit allemaal, zoals Visser zijn beslissingen heeft beargumenteerd, om te voorkomen dat een kleine groep het moment van de wedstrijd gebruikt/misbruikt voor geweld en vandalisme. Eenzijdigheid kan de burgemeester niet verweten worden. Ook bij de KNVB-bekerwedstrijd tussen beide kemphanen - komende dinsdag 24 september - gelden voor Katwijk-supporters dezelfde maatregelen (bus-combikaart dus) om Nieuw-Zuid te kunnen bezoeken. Ziedaar, derbyvoetbal in Katwijk anno de 21-ste eeuw.

 

Op de kop vier en een half jaar geleden (21 maart 2015) ontmoetten Katwijk en Quick Boys elkaar voor het laatst. Het werd 1-1 op De Krom, waarmee 'blauw-wit zich enigszins tekort deed. Katwijk werd dat seizoen wel kampioen en promoveerde terug naar de topklasse waaruit de club een jaar eerder was gedegradeerd. In 2016 pakte Quick Boys de titel in de hoofdklasse en promoveerde naar de Derde divisie (voorheen topklasse). Katwijk kwalificeerde zich dat jaar voor de nieuwe Tweede divisie. Afgelopen seizoen promoveerde Quick Boys onder leiding van Erik Assink via de nacompetitie naar de Tweede divisie.

Op de foto: Marciano Mengerink (Katwijk) lijkt los van Mike Ruijter (Quick Boys).

Foto: Orange Pictures

 

Quick Boys en Katwijk zijn van plan om van de komende derby's twee mooie voetbalfeesten te maken. Langs deze weg willen de clubs een ieder nogmaals wijzen op de huisregels. Voor de veiligheid van alle aanwezige supporters, de neutrale toeschouwers, spelers en het arbitrale kwartet is het verboden om fakkels en/of vuurwerk bij je te hebben, af te steken of om het veld te betreden. Personen die zich hier niet aan houden, worden bestraft. Deze lopen grote kans de wedstrijd(en) te missen, inclusief forse straffen die onmiddellijk in werking treden. Personen die zich misdragen worden door suppoosten en/of de aanwezige beveiligers aangehouden en overgedragen aan de politie. Ook hiervoor geldt dat zij de wedstrijd(en) zullen missen inclusief forse straffen die onmiddellijk in werking treden.

 

Deze klare taal staat gepubliceerd op de website van Quick Boys, maar hoe vaak zijn dit soort teksten in het verleden al aan dovemansoren gericht geweest? Het wordt een testcase, de reprise van de derby tussen twee clubs die ruim vier autokilometers van elkaar 'wonen'.

 

John de Wolf is ook na de beschamende uitslag tegen HHC Hardenberg (6-1 nederlaag) de mening toegedaan dat ''het team echt genoeg kwaliteit herbergt". Ja, wat kan een coach anders zeggen? Bovendien moet die zich ook strijdbaar tonen om uit de ellende te geraken en in woorden heeft De Wolf zich in die zin ook uitgelaten. De malaise is op dit moment wel helder aanwezig. Na vier wedstrijden vindt Spakenburg zich terug op de laatste plaats in de Tweede divisie, welgeteld een puntje rijk. Dat is gezien de ingeschatte kwaliteit in de selectie uiteraard veel te laag, maar De Wolf heeft wel enig krediet bij de technische leiding. Per slot van rekening voldeed de oud-prof, nadat hij was losgekocht bij GVVV, keurig aan zijn opdracht door Spakenburg in één seizoen weer terug te brengen naar de Tweede divisie.

 

John de Wolf
Foto: Orange Pictures

 

Afgelopen seizoen was dan wel weer een sportieve tegenvaller met slechts een negende plaats (ambitie lag bij top-vijf) en dus staat de druk er vroeg in het seizoen er al wel volledig op. De thuiswedstrijd tegen Jong Sparta is van gewicht. Winst voor de 'blauwen' is wel geboden als eerste geruststelling dat alles nog wel op zijn pootjes terecht zal komen. Maar 'makkies' in de Tweede divisie bestaan niet. Spakenburgs buurman IJsselmeervogels ondervond bij de seizoensopening pittig tegenspel van de Sparta talenten onder leiding van Jeroen Rijsdijk.

 

Hoek en GOES hebben de primeur van een Zeeuwse derby op het niveau van de Derde divisie. Hoek is wel enigszins vertrouwd met topklasse en Derde divisie. De ambitieuze club uit Zeeuws Vlaanderen was er bij toen de topklasse in 2010 van start ging, maar dat avontuur duurde slechts één seizoen. Na het kampioenschap in 2014 volgde Hoek eenzelfde scenario. Weer was het optreden in de topklasse van de kortst mogelijke duur. In 2018 promoveerde Hoek via de nacompetitie naar de Derde divisie en had afgelopen seizoen zelfs kans naar de Tweede divisie over te stappen, maar struikelde in de play-offs over VVSB (2-3 en 4-2).

 

GOES, met 1895 als geboortejaar de oudste club van Zeeland, promoveerde net als Hoek in 2018 naar de Derde divisie, maar dan de zondagvariant. En ook GOES mocht afgelopen seizoen via de nacompetitie een gooi doen naar een plek in de Tweede divisie. FC Lienden stak daar echter een stokje voor (0-3 en 2-1). GOES lonkte in 2018 al nadrukkelijk naar de zaterdag, toen er in de Derde divisie zaterdag plekken vrij kwamen, maar het was destijds te kort dag om één en ander nog voor elkaar te krijgen. Afgelopen seizoen maakte GOES zijn interesse veel eerder duidelijk en honoreerde de KNVB de wens van de Zuid-Bevelandse club.

 

Altijd interessant, derby's. Hoek lijfde spelers van GOES (Erwin Franse en Roycel James) in. Bij GOES verdedigden Brian Meelmeester (doelman), Jelle Klap en Ruben Besuyen eerder de kleuren van Hoek. GOES-coach Ruud Pennings was bij Hoek al eerder actief als assistent-trainer maar ook als hoofdcoach. GOES wijst uiteraard in de richting van de plaats van vestiging, maar staat ook voor - daarom die hoofdletters - Gezamenlijk Opwaarts Eendrachtig Sterk.

 

Klik hier voor de gegevens van de Tweede divisie

Klik hier voor de gegevens van de Derde divisie

Klik hier voor de gegevens van de hoofdklasse A

Klik hier voor de gegevens van de hoofdklasse B

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de wedstrijden:

 

Katwijk - Quick Boys
Spakenburg - Jong Sparta
Hoek - GOES