Nieuws

Survivallen moet Spakenburg redden

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

22 september 2019

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De tik op de vingers kon niet groter zijn. Na een wedstrijd lang zwoegen waarin Spakenburg kort voor tijd Jong Sparta eindelijk op de knieën dwong, moest John de Wolf met nauwelijks ingehouden woede toezien dat zijn ploeg de eerste seizoenszege alsnog uit handen liet vallen.

 

In nota bene de vierde en allerlaatste minuut van de extra tijd verslikte linkerverdediger Mitchell de Zwart zich op de flank opzichtig in een tegenstander. De Rotterdammers maakten direct gebruik van de vrijgekomen ruimte door invaller Gianni dos Santos in de doelmond op maat te bedienen. Diens knik met het hoofd was doelman Leon ter Wielen te machtig, waarmee de winst voor de Blauwen in rook vervloog. Scheidsrechter Voncken blies slechts luttele seconden later af.

 

Dat deze apotheose aankwam als een mentale dreun gaf John de Wolf na afloop grif toe. "Klopt, maar ja daar worden we grote jongens van." Daarna haastte hij zich om zijn ploeg te prijzen voor de getoonde passie en strijdlust. Voor de in zwaar weer verkerende trainer daar verder op inging luchtte hij eerst zijn hart over de wijze waarop de zeker gewaande winst alsnog verloren ging. "Normaal gesproken doe ik dat niet, want ik hou er niet van om tegenover de pers spelers met hun naam te noemen. Wij hoefden niet op de 3-1 te jagen, het enige wat ons te doen stond was de voorsprong vast te houden. En dan gaat De Zwart lopen met de bal, lopen, lopen, lopen."

 

Argjend Selimi in actie om Tariq Dilrosun van de bal te zetten.

 

In één moeite door-analyserend betoogde De Wolf dat zijn Blauwen een stuk beter voor de dag waren gekomen dan de vorige week toen ze met 6-1 werden afgedroogd door HHC Hardenberg. "Nou is dat niet zo gek natuurlijk, want vorige week was het absolute dieptepunt, erger dan dat kon gewoon niet. Vandaag werd in ieder geval goed vanuit de organisatie gespeeld en werd er toen het nodig was, vanaf zo'n twintig minuten voor tijd, ook met veel energie en passie gestreden. Je weet vooraf dat je tegen zo'n Jong-team niet vol op de aanval moet gaan. Mijn strijdplan om eerst de organisatie goed neer te zetten en dan te zoeken naar de omschakeling voerden we behoorlijk goed uit. Alleen in de eerste tien minuten leek het even wankel, toen Boukhari af en toe doorkwam, maar daarna gaven we niets meer weg en creëerden we zelf grote kansen. Waren we met 2-0 gaan rusten dan was iedereen dik tevreden geweest, maar nu bij 0-0 zaten we toch met een dubbel gevoel in de kleedkamer."

 

Over dat de organisatie goed stond en dat Jong Sparta voor rust niet of nauwelijks dreigend werd, behoefde inderdaad geen twijfel te bestaan. De toeschouwers werden echter bepaald niet verwend met enige fatsoenlijke opbouw van de thuisclub. Waar de Spartanen regelmatig verzorgde combinaties over vele schijven op de mat legden, ontbraken die volledig bij de Blauwen. Automatisme in het samenspel kwamen in ieder geval geen moment aan het licht. Met een soort van 4-4-2 gestart lukte het bijna nooit om de spitsen Marlon Versteeg en Kevin Sterling adequaat te bedienen. Een enkele keer bracht Sterling zichzelf in scoringspositie, maar tot twee keer toe mikte hij rakelings naast het doel. Net zo goed als de spaarzame rushes van de meer teruggetrokken spelende Argjend Selimi het verschil niet konden maken. Op slag van rust mikte Sterling, nadat hij een verdediger eerst zelf de bal ontfutselde, in vrije positie precies tegen doelman Fabrie aan.

 

Spakenburg dolgelukkig met de 2-1.

 

De Wolf bezwoer zijn spelers in de rust om vooral vanuit de discipline en organisatie te blijven spelen. Maar van op dezelfde voet doorgaan kon niet heel lang sprake zijn, want vijf minuten na de hervatting zag Voncken in een ogenschijnlijk niet al te heftige ingreep van Barry Beijer op Spartaan Jaimy Brute een strafschopwaardige overtreding. Dat Ayoub Boukhari, de broer van assistent-trainer en ex-prof Nourdin Boukhari, de strafschop onberispelijk inschoot, wekte geen verwondering. Boukhari ontpopte zich namelijk al in de eerste helft als smaakmaker en aanjager van Jong Sparta.

 

Terwijl de Spakenburg-staf aan de zijlijn naarstig op een list broedde, kwam er van de opbouw van de Blauwen zo mogelijk nog minder terecht dan toen het nog 0-0 stond. Pas toen er met het inbrengen van Jordi Bitter voor Selimi aanvallend werd gewisseld, kwam er wat lijn in het spel. In ieder geval zorgde Bitter voor meer elan, iets wat nog nadrukkelijker het geval was toen Yoeri Koelewijn de door kramp gevelde Everton Pires Tavares mocht aflossen. Jong Sparta bleef ondertussen het betere van het spel houden, met ook de beste scoringsmogelijkheden.

Tot grote opluchting van de alweer zwaar beproefde fans toonde Versteeg zich in de laatste vijf minuten echter alsnog een echte spits. Waar hij eerder niet of nauwelijks in het stuk was voorgekomen, toonde hij zich achtereenvolgens koelbloedig vanaf de strafschopstip (na hands van Jong Sparta) en in een rebound na een schot van Koelewijn op de lat.

 

Versteeg, gehuurd van De Graafschap en eerder op huurbasis spelend bij FC Lienden, wist uit zijn ervaring bij Lienden al hoe hij moet omgaan met het fungeren als spits bij een team in de verdrukking: "De kans komt evengoed wel, hoe lang het ook duurt, en juist dan moet ik er staan."

 

Kevin Sterling baalt van een gemiste kans.

 

De ontlading direct na de 2-1 was groot. De Wolf, door ervaring wijs, ontwarde hoogstpersoonlijk de juichende kluwen. "Zie het nou eerst maar eens vast te houden, je moet je nooit voor afloop al rijk rekenen." En prompt gebeurde precies dat wat hij in zijn hart al vreesde. En wat in zijn visie nadrukkelijk niet mocht gebeuren. "Je zou ze in de kleedkamer moeten zien, zo kapot," bezwoer De Wolf zijn toehoorders bij zijn nabeschouwing. "Mijn ploeg verdient voor de strijdwijze een compliment. In de situatie waarin wij nu zitten is het puur survivallen met z'n allen. Punten sprokkelen, dat is het, en dat lijkt misschien negatief, maar nogmaals tegens een team als dit Jong Sparta moet je er nu eenmaal niet direct vol ingaan. Organisatie en discipline, daar gaat het om. En nooit zo maar wat doen, zoals ons nu alsnog de winst kostte. Maar goed, het geheel van de uitvoering van vandaag was in mijn ogen heel behoorlijk, op het punt van jezelf belonen met doelpunten na dan. We gaan verder, want komende woensdag wacht SDO voor de beker, dat is vanaf nu het belangrijkst."

 

Spakenburg - Jong Sparta 2-2 (0-1)

Doelpunten 50. Ayoub Boukhari 0-1 (strafschop), 85. Marlon Versteeg 1-1 (strafschop), 88. Marlon Versteeg 2-1, 90+4. Gianni dos Santos 2-2
Scheidsrechter T. Voncken
Toeschouwers 1100
Spakenburg Ter Wielen, Beekhuis, Beijer, Van der Neut, Vreekamp, Versteeg, Sterling, Selimi (61. Bitter), Pires Tavares (77. Koelewijn), Van Lopik (61. Ghaddari), De Zwart
Jong Sparta Fabrie, Dilrosun (42. Reith), Soares Fonseca, Bouwense, Heuvelman, Brute, Van Hoeven, Mijnans, Tahiri (78. Dos Santos), Boukhari, Loukili
Gele kaart Argjend Selimi, Marlon Versteeg (Spakenburg), Levi Bouwense

 

Tekst: Jakob Kos

Foto's: Orange Pictures