Nieuws

GOES vergeet te scoren, Hoek niet

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Competitie

 

22 september 2019

HOEK - Het Zeeuwse voetbal beleefde op zaterdag 21 september 2019 zijn eerste derby in de Derde divisie. De primeur kreeg ook gelijk een bij zo'n gelegenheid passende uitslag, want Hoek, Zeeuws Vlaanderen, klopte GOES, Zuid-Beveland, met maar liefst 6-1. Wie deze mooie zomerse dag elders heeft doorgebracht en alleen de uitslag tot zich heeft genomen, trekt zonder twijfel de conclusie dat het een eenzijdige vertoning is geweest op sportpark Denoek.

 

Dat was het inderdaad, maar dan wel pas na rust. GOES moest toen met tien tegen elf nog een poging wagen om iets te gaan afknabbelen van de 2-0 achterstand. Dat was toch iets teveel gevraagd voor de ploeg van Ruud Pennings. Hoek benutte de geboden ruimte om de marge op te voeren tot zes, voordat GOES, intussen met nog een man minder, in de laatste minuut de spreekwoordelijke eer redde.

 

Jonathan Constansia heeft Hieposs Nguyen zijn hielen laten zien en zal ook doelman Brian Meulmeester voorbijrennen en de score openen voor Hoek (1-0).

 

Gezien de ontwikkelingen voor rust was het de wereld op zijn kop. Geen flauw idee met welk strijdplan Hoek uit de kleedkamer was gekomen. In de eerste tien minuten bood de thuisclub alle vrijheid aan de bewegelijke spelers van GOES om vroeg in de wedstrijd toe te slaan. Hieposs Nguyen zette Tim de Winter alleen voor Hoek-doelman Jordi de Jonghe die ternauwernood redding kon brengen. En pal daarna kreeg Steve Schalkwijk tweemaal de gelegenheid historie te schrijven, waarvan de laatste keer ook daadwerkelijk een treffer opleverde. Die vond echter geen goedkeuring in de ogen van de spelleiding, al zal het nog wel een tijdje een discussie blijven of het nou buitenspel was of niet.

 

Het was toch een raadsel wat er aan de hand was achterin bij Hoek, zoveel ruimte er lag. Alexander Embrechts en Kim van den Bergh moesten het centraal achterin maar alleen opknappen, zo leek het. De beide backs Ruben Wilson en Karim Bennani stonden lekker hoog en Requillo Vandepitte probeerde inschuivend naar het middenveld het spel van Hoek vorm te geven. Het leverde een beeld op van linies die veel te ver uit elkaar kwamen te lopen waarbij de GOES aanvallers Sylvio Hage, Schalkwijk en Mart de Kroo alle vrijheden kregen en genoten.

 

Na ruim tien minuten sloeg Hoek wel toe. Een slordigheidje van GOES bracht Rik Impens op het middenveld in balbezit die meteen Jonathan Constansia aan het werk zette. Voor GOES kon bedenken welk gevaar er dreigde, lag de bal in het net. Niemand kon de rapste en meest behendige speler van Hoek bijbenen en doelman Brian Meulmeester had ook al geen schijn van kans de treffer nog te voorkomen. Raar (want onvoorspelbaar) spelletje toch dat voetbal. Waar 0-2 een normale tussenstand zou zijn geweest, stond er ineens 1-0 op het scorebord. En het zou nog erger worden voor GOES. Opnieuw dreigden de bezoekers - Hoek slaapwandelde defensief gewoon verder - toe te happen, maar Schalkwijk en later ook nog De Kroo lieten het bij dreigen. Achteraf besliste Constansia in het vervolg van de eerste helft in hogere zin de wedstrijd.

 

Ook GOES hield de eigen rangen verre van gesloten en deze keer ging de kersverse vader tegen de vlakte door toedoen van Sherief Tawfik die met direct rood, logische beslissing van scheidsrechter Willem Kuijntjes, kon inrukken. En tot overmaat van ramp voor GOES verdubbelde Hoek op slag van rust de marge. Uit een hoekschop kopte Van den Bergh de bal in de doelmond waar Embrechts het laatste beslissende zetje gaf. Zo pakte dit duo toch zijn nut voor de ploeg.

 

Sherief Tawfik heeft Jonathan Constansia op de hakken getrapt en krijgt voor die overtreding (doorgebroken speler en open scoringskans ontnomen) van scheidsrechter Willem Kuijntjes de rode kaart voorgehouden.

 

De vrees dat het in de tweede helft wel eens een onmogelijke missie zou kunnen worden voor GOES is volledig bewaarheid. Nog voordat er een uur speeltijd was verstreken, kon Hoek op zijn lauweren gaan rusten na treffers van Ruben de Jager (assist Erwin Franse) en Franse op aangeven van Impens. GOES sputterde voor een laatste keer nog tegen, maar veel overtuiging uit de doelpogingen van De Winter sprak er begrijpelijkerwijs niet meer. De goals die daarna nog vielen, kwamen tot stand vanaf elf meter. Impens en invaller Robin Nelis waren koelbloedig in het benutten van hun strafschop, waarbij GOES ook De Winter verloor die met een tweede gele kaart voortijdig kon gaan douchen. De laatste handeling van de wedstrijd was de strafschop voor Daniel Wissel, die daarmee een troostgoal kon maken voor zijn ploeg.

 

De Jonghe kwam in die situatie genadig weg met een gele kaart. Net als Tawfik veroorzaakte voor de pauze, ging hier de doorgebroken Remon de Vlieger tegen het gras en zag op die manier een scoringskans in rook opgaan. Consequent fluiten en beslissingen nemen is iets anders. (Reactie van Kuijntjes later: "Als een keeper een speler in het zestienmetergebied onderuit haalt bij een duel om de bal en hij ontneemt daarbij een duidelijke scoringskans is het maximaal een gele kaart). De conclusie is helder, wel volgens de regels een gele kaart voor de keeper van Hoek. Strafschop en geel kwam in de plaats van strafschop en rood, omdat dat laatste onder steeds zwaardere kritiek kwam te liggen. Er zit nog wel een andere kant aan de medaille. Onregelementair een scoringskans teniet gedaan, maar de strafschop moet er altijd nog wel in. De boosdoener kan zomaar beloond worden. 

 

Beide coaches hadden zo hun eigen kijk op de leiding. "We hebben geen invloed op de keuzes van de scheidsrechter", keek GOES-coach Pennings terug. "We moeten ons druk maken over die corner vlak voor rust. Dat mag niet gebeuren. Vooraf wisten we wel waar we Hoek pijn konden doen, maar op deze manier werd het na rust wel erg lastig om er nog iets van te maken."

 

Lieven Gevaert vond Kuijntjes juist "kordaat'' in zijn optreden. Over de eerste helft kon de Hoek-coach achteraf redenerend luchtig doen. "In een derby speel je niemand van de mat", vond de winnende trainer. Gevaert zal Gert Jan van Leiden een tijdje moeten missen. Van Leiden is met zijn fysieke gestalte een rustpunt in de as van het elftal, maar moet eerst zien te herstellen van een schouderblessure. Eerder liep Van Leiden een soortgelijke kwetsuur op maar toen aan zijn andere schouder. "Hij mag nu in alle emotie niet de beslissing nemen om te stoppen met voetballen", nam Gevaert een voorschot op de mogelijke rentree van Van Leiden, die defensief maar ook bij spelhervattingen voorin zijn waarde kan tonen. De wel of niet aanwezigheid van Van Leiden kan zo maar een factor van belang zijn of Hoek net als afgelopen seizoen kan meedingen naar de prijzen.

 

Ruben de Jager (achtergrond) heeft raak gekopt voor Hoek (3-0).

 

Gezamenlijk Opwaarts Eendrachtig Sterk zit nog in een ander stadium van ontwikkeling. Wie veel kansen onbenut laat zoals de ploeg van Pennings deed tegen Hoek, roept problemen over zich af, die er tegen de lepere tegenstander dan ook gelijk kwamen. De Derde divisie zaterdag lijkt op voorhand ook een veel pittiger omgeving dan de zondagse tegenhanger waar GOES vorig seizoen als debutant reikte tot de play-offs voor een plek in de Tweede divisie, maar daarin struikelde tegen FC Lienden.

 

Hoek - GOES 6-1 (2-0)

Doelpunten 10. Jonathan Constansia 1-0, 44. Alexander Embrechts 2-0, 53. Ruben de Jager 3-0, 55. Erwin Franse 4-0, 72. Rik Impens (strafschop) 5-0, 78. Robin Nelis (strafschop) 6-0, 90. Daniel Wissel (strafschop) 6-1
Scheidsrechter W.H. Kuijntjes
Toeschouwers 1000
Hoek De Jonghe, Wilson, Embrechts, Van den Bergh, Bannani (69. James), Vandepitte, Smulder (76. Mbikulu), Constansia (60. Nelis), Impens, Franse, De Jager
GOES Meulmeester, Klap, Tawfik, Manuhuwa, Dekker, Hollemans, Nguyen, De Winter, Hage (27. De Kok), Schalkwijk (76. De Vlieger), De Kroo (76. Wissel)
Gele kaart Alexander Embrechts, Jordi de Jonghe (Hoek), Steve Schalkwijk (GOES)
Rode kaart Sherief Tawfik, Tim de Winter (2x geel)

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Patricia Maljaars