Nieuws

Katwijk en Quick Boys bloedeloos naar 0-0

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

22 september 2019

KATWIJK - In de gemeente Katwijk ging het de laatste weken nergens anders meer over dan over de derby der derby's, Katwijk tegen Quick Boys. Een wedstrijd die de laatste jaren niet meer op affiches voorkwam, maar in het verleden wel altijd op het competitieprogramma van de KNVB stond vermeld.

 

In heel Katwijk en de bollenstreek werd dan over niets anders meer gesproken dan over die ene wedstrijd, die zo lijkt het, inmiddels tot cult is verheven. De derby, die moet je gezien hebben of het nou op het veld, in de bestuurskamer, of op de tribune is, je moet erbij zijn geweest. Ruim 4000 toeschouwers waren er dit keer bij, maar die hebben op een sfeervol en zonnige sportpark De Krom, een wedstrijd gezien die zeker geen derby is geworden. Integendeel, ondanks dat er genoeg strijd was en spanning, kreeg het publiek een teleurstellend magere pot voetbal voorgeschoteld. In cijfers uitgedrukt amper een mager zesje en daar hield het ook bij op. Het 'voetbalfeest', vooraf gegaan door een georganiseerd spetterend vuurwerk dat tot ver in de omtrek was te horen, eindigde in een zouteloze 0-0. Daarmee kregen beide partijen precies wat ze verdienden.

 

Tommy Bekooij geeft een voorzet af. Bart Sinteur laat het gebeuren.

 

Na afloop van de wedstrijd waren de supporters van beide clubs dan ook somber voor wat het resultaat betreft, maar waren zo eerlijk om toe te geven dat de uitslag een juist beeld gaf van de wedstrijd. Ook Dennis Kaars, spits bij Quick Boys die vijf minuten voor het einde werd gewisseld, kon maar weinig waardering opbrengen over de wijze waarop de derby was verlopen: "Ik moet bekennen dat qua voetbal het een matige vertoning is geworden. De spanning door het rommelige spel heeft daarentegen veel vergoed. Maar echt goed was het zeker niet. Voor mezelf was het ook geen een lekkere wedstrijd. Ik heb geen bespeelbare bal gehad. Ik liep er gewoon voor Jan met de korte achternaam bij. Geen pass, geen steekballetje waardoor ik vrij gespeeld had moeten worden, hebben mij bereikt."

 

En daar had de Amsterdammer volkomen gelijk in. Niet één keer kwam Kaars in scoringspositie en dat zat hem behoorlijk dwars. "Ik kan maar over één ding tevreden zijn en dat is het ene puntje dat we aan de wedstrijd hebben overgehouden. Verdiend vond ik, want ook onze tegenstander verdiende niet meer. Nogmaals, een mooie goede wedstrijd was het niet. De spanning heeft veel goed gemaakt en daarom is het in mijn ogen misschien een aardige strijd geworden voor het publiek. We hebben elkaar geen duimbreed toegegeven.''

 

De twee aanvoerders Robbert Susan (Links) en Jeffrey Ket voeren een balletactie op.

 

Aan de oranje kant was er ook iemand die niet tevreden en blij was: Jan Zoutman. De coach van Katwijk dacht dat het matige spel vooral te maken had met de spanning die een aantal spelers parten speelden. Hij had dingen gezien die hij al eerder aan de kaak stelde, zoals in de wedstrijd veertien dagen geleden tegen GVVV. "Ik vond dat we in een aantal dingen veel te slordig waren en te snel de bal kwijt raakten. Daardoor waren we te weinig dominerend. Vooral in de fase toen ik dacht, dat we een goal zouden maken, wat dan vervolgens niet gebeurde. We hebben de kansen gehad maar konden die niet benutten. Qua voetbal is het zeker geen goede wedstrijd geworden. Wij hebben ons niveau duidelijk niet gehaald. Daarom verdiende deze derby geen winnaar en is dit een juiste uitslag, maar wel teleurstellend."

 

De eerste helft begon met een aanvallend Katwijk dat Quick Boys onmiddellijk de duimschroeven probeerde aan te draaien. In de achtste minuut moest keeper Paul van der Helm voor het eerst in actie komen bij een doorbraak van Katwijk. Het leverde de thuisclub niets op. Twee goede aanvallen aan de andere kant, deden het alarm bij de thuisclub afgaan, zonder dat het gevolgen had voor de score. Quick Boys moest ook op zijn tellen passen vooral toen Marciano Mengerink en Mike van den Ban dreigden gevaarlijk te worden.

 

Beide kansen gingen verloren en Mengerink werd flink aangepakt zonder dat het gevolgen had voor de geweldplegers. Alleen Mohamad Mahmoed maakte het te bont en kreeg geel. In de 28-ste minuut moest Tommy Bekooy geblesseerd het veld verlaten en mocht Marc de Kruijs zijn stekkie innemen, maar de wedstrijd werd er niet beter op. Slordigheid voerde de boventoon met als gevolg armetierig voetbal.

 

Marciano Mengerink maakt zich extra lang, maar weet niet te scoren.

 

De tweede helft was een kopie van de eerste vijfenveertig minuten. Meer mislukte dan geslaagde passes. Opvallend was vooral dat de wind behoorlijk vat had op de vele vrije trappen, die buiten het bereik van spelers over de zij-of achterlijnen vlogen. Ook scheidsrechter De Brito Roque floot matig. Hij liet veel overtredingen onbestraft en zijn assistenten lieten de arbiter in de steek door foute waarnemingen bij buitenspelsituaties. Ondanks alle haperingen kwamen er toch weer kansen voor zowel Katwijk als Quick Boys, dat de counter als wapen hanteerde. Maar goals, ho maar. De beste kans was nog voor Mengerink en aan de andere kant deed Mahmoed nog een poging om wat aan de stand te doen. Toen dat niet lukte, vond arbiter De Brito Roque het genoeg en floot de teleurstellende derby met 0-0 de geschiedenisboeken in.

 

Katwijk - Quick Boys 0-0 (0-0)

Scheidsrechter S. de Brito Roque
Toeschouwers 4000
Katwijk Kieboom, Sinteur, Van Noord (83. Esseboom), Van der Meer, Van Weerdenburg, Jongman, Van den Ban, Susan, Bergkamp, Mengerink, Afaker (64. Tesselaar)
Quick Boys Van der Helm, Gomez Nieto, Bosman, Tesselaar, Ravensbergen, Mahmoed, Ket, Kuijvenhoven (70. Kamp), De Vré, Kaars (86. Van Liempt) , Bekooij (30. De Kruijs)
Gele kaart Mohamed Mahmoed (Quick Boys)

 

Tekst: Freek Louis
Foto's: Orange Pictures