Nieuws

Joël Tillema uiterst effectief vanaf elf meter

Wedstrijdverslag
KNVB-beker

 

25 september 2019

NOORDWIJK - De voetbalsupporters uit de Bollenstreek worden dit seizoen wel erg verwend. Naast een groot aantal derby's in de Tweede divisie waren er ook twee derby's gepland in de tweede kwalificatieronde voor de KNVB-beker. Naast de veelbesproken wedstrijd tussen Quick Boys en Katwijk stond op sportpark Duinwetering in Noordwijk de wedstrijd tussen Noordwijk en Rijnsburgse Boys op het programma.

 

Nog slechts een paar weken geleden wist Noordwijk voor de competitie met negen spelers een zwaar bevochten 0-1 zege mee te nemen uit Rijnsburg. Het wachten was op herstel van 'de Uien' uit Rijnsburg. Daar moesten de supporters uit Rijnsburg wel lang op wachten. Pas in de 89-ste minuut kon Joël Tillema een strafschop raak schieten en de stand op 1-1 brengen. In de verlenging kreeg Tillema nog twee keer de kans om vanaf elf meter raak te schieten en deed dat ook foutloos: 1-3. Het feest in de kleedkamer van Rijnsburgse Boys was na afloop groot en nu wacht de volgende ronde Eindhoven uit de Keuken Kampioen Divisie.

 

In de eerste helft was nog niets zichtbaar van enige dadendrang bij de bezoekers. Noordwijk was op vele fronten de bovenliggende partij. Rijnsburg-trainer Henk Wisman zag dat zijn team steevast te laat was en weinig druk naar voren wist uit te oefenen. "We deden het in de eerste helft niet goed. Noordwijk troefde ons in die eerste helft steeds af en we gaven ook veel te gemakkelijk kansen weg. We konden maar geen druk naar voren uitoefenen. Na de pauze deden we het beter en toen kwamen we steeds beter in ons spel."

 

Anthony van Dongen (midden) plaatst een versnelling.

 

Noordwijk was wel in de 23-ste minuut op een 1-0 voorsprong gekomen. Aanvoerder Emiel Wendt kreeg teveel ruimte om een voorzet van Nick van Staveren raak te koppen: 1-0. In die fase van de wedstrijd had de thuisploeg zomaar verder kunnen uitlopen toen Wendt van dichtbij een grote kans niet wist te verzilveren. Maar aan de andere kant moest Noordwijk-doelman Mike van Vliet in de slotminuut van de eerste helft twee keer achter elkaar redding brengen op Rijnsburgse doelpogingen.

 

In de tweede helft werd het meer een echte bekerwedstrijd. De spelers van Rijnsburg hadden in de rust goed geluisterd naar de aanwijzingen van hun trainer en traden Noordwijk met meer lef tegemoet. Zo moest Van Vliet zijn klasse tonen op een vrije kopbal van Tillema. Noordwijk zag geen kans meer om het goede spel van de eerste helft een vervolg te geven, omdat Rijnsburgse Boys de zaken nu beter onder controle hield. Toch leek de 1-0 voorsprong voldoende om de zege over de eindstreep te brengen. Maar ja een wedstrijd duurt negentig minuten en zoals Wisman na afloop ook aangaf. "Kijk maar eens hoeveel doelpunten in de slotfase gemaakt worden."

 

Joël Tillema ontwijkt het duel met Huib Oversloot.

 

In de 89-ste minuut werd Anthony van Dongen binnen het strafschopgebied aangetikt door Van Staveren en scheidsrechter Kooy wees naar de penaltystip. Tillema gaf van Vliet geen kans 1-1. Verlenging, twee keer 15 minuten, dus en daarin kreeg Tillema in de tweede helft van die verlenging nog twee keer de kans om vanaf elf meter raak te schieten: 1-3. Misschien was de zege van Rijnsburgse Boys wat gelukkig tot stand gekomen, maar de inzet van het team had in de tweede helft toch voor een ommekeer gezorgd. Noordwijk trainer Kees Zethof was natuurlijk teleurgesteld maar bleef zoals altijd heel rustig: "Ik denk dat dit een echte bekerwedstrijd is geweest. Alleen hadden we in de eerste helft gewoon een tweede treffer moeten maken. Nu komt Rijnsburg terug en weten het duel nog in de slotfase om te draaien. Over het toekennen van de strafschoppen zeg ik niets, dat helpt toch niet."

 

Noordwijk - Rijnsburgse Boys 1-3 (1-0, 1-1)

Doelpunten 23. Emiel Wendt 1-0, 89. Joël Tillema (strafschop) 1-1, 112. Joël Tillema (strafschop) 1-2, 115. Joël Tillema (strafschop) 1-3
Scheidsrechter J. Kooy
Toeschouwers 1000
Noordwijk Van Vliet, Oversloot, Bröcker, Rietveld, Le Congé (90. Axel Wendt), Reynaers (113. Waandels), Emiel Wendt, Van Staveren (101. Westdijk), Overvliet, Bosma, James (73. Achefay),
Rijnsburgse Boys Van Nieuwkoop, Koomen, Zeijlmans (83. Opoku), Bakker, Strooker, Ros (118. Artien), Spruijt, Van der Moot (97. Gielisse), Tillema, Van Dongen, Schet (75. Magan)
Gele kaart Denzel James, Brayen Bröcker, Rob Overvliet (Noordwijk), Thomas Bakker, Jordy Strooker (Rijnsburgse Boys)
Rode kaart Huib Oversloot (2x geel) (Noordwijk)

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Orange Pctures