Nieuws

Katwijk overmeestert Quick Boys

Wedstrijdverslag
Competitie
KNVB-beker

 

25 september 2019

KATWIJK AAN ZEE - Katwijk heeft zich weten te plaatsen voor het KNVB-bekertoernooi door in de tweede voorronde Quick Boys te kloppen met 2-3. Die uitkomst kwam pas tot stand in de verlenging, zodat het hier typisch ging om een gevalletje van overmeesteren. De oranje ploeg moest echt zijn stinkende best doen om de blauw-witte brigade onder de duim te krijgen.

 

Ver voor aanvang - 18.45 en niet 18.30 uur zoals de KNVB zelf wereldkundig probeerde te maken - had het 'uitvak' zich al gevuld met Katwijk-supporters, daar aangeland via de door burgemeester Cornelis Visser geëiste buscombi. Te oordelen naar de opeengepakte menigte was daar in het kamp van Katwijk uitgebreid gehoor aan gegeven, waar drie dagen eerder voor het competitietreffen de fans van Quick Boys vrij massaal geweigerd hadden om op die manier toegang te krijgen tot sportpark De Krom. Dat kwam wel een beetje vreemd over, want 'live' je favoriete club steunen zou toch het summum moeten zijn. Maar goed, de keuze viel op thuis blijven. Afgaand op de berichtgeving hebben de thuisblijvers op die zaterdag niet zo veel gemist. De derby, voor het eerst sinds het seizoen 2014-15 weer op het programma, eindigde met de zo vaak verfoeide brilstand (0-0). Beide ploegen, een beetje met de handrem erop spelend, waren uiteindelijk wel tevreden met dat puntje, maar de bekerderby moest uiteraard wel een winnaar opleveren.

 

Jeroen Tesselaar krijgt Robbert Susan over zich heen.

 

Interessant was het om even te kijken naar de opstellingen van beide teams. Bij Quick Boys ontbraken er drie van de startline-up van zaterdag. Kevin Gomez Nieto en Chima Bosman hadden nog een schorsing uitstaan voor het bekertoernooi en in hun plaats kregen Tim Bloemendaal en Ivailo Staal een basisplaats in de defensie. Links voorin verscheen Marc de Kruijs aan de aftrap, die zaterdag al na een half uur Tommy Bekooij was komen vervangen die vanwege een hamstring niet meer verder kon. Bij Katwijk vier mutaties vergeleken met drie dagen eerder. In het doel stond Mark de Vries, waar Ricardo Kieboom in de competitie de sluitpost is, gewoon afspraak dus. In de defensie waren plekken ingeruimd voor Kay Blokland en Raoul Esseboom, waar zaterdag nog Bart Sinteur en Bennie van Noord stonden. Als meest vooruitgeschoven middenvelder mocht Jordy Hilterman de aanval extra 'body' geven in plaats van Marciano Mengerink.

 

Mengerink, gekend schutter van Katwijk, mocht voor het laatste kwartier van de reguliere speeltijd zijn aandeel komen leveren, als derde wissel aan Katwijk-zijde. "Mengerink is na zijn operatie nog steeds niet fit genoeg om twee volledige wedstrijden binnen drie dagen te spelen. Vandaar de keuze niet met hem te beginnen", verklaarde coach Jan Zoutman na afloop. "Ik vond het bij ons zeker voor rust wel een beetje vlak voorin", haalde Katwijks keuzeheer op voorhand de kritiek al een beetje uit de lucht. De bijdragen van Hilterman (na ruim een uur spelen vervangen door de aanmerkelijk actievere Danny van Haaren) en Mike van den Ban (voor hem kwam Mengerink) waren in feite verwaarloosbaar. De wissels gaven het elftal van Katwijk, met een mogelijke verlenging in aantocht, absoluut meer smoel.

 

Na de eerste helft was de conclusie glashelder. De wedstrijd had een doelpunt nodig om echt te ontbranden. Scheidsrechter Rob Dieperink moest af en toe wel brandjes blussen maar dat ging meer om spelers die dachten voor zichzelf de spelregels wel te kunnen oprekken. Mohamad Mahmoed en Robbert Susan gingen aan weerskanten voorop in de strijd. Voetballend was het allemaal niet zo boeiend, met Katwijk dan nog als de ploeg die de meeste soepelheid aan de dag legde. Vooral linksback Guus van Weerdenburg zorgde met zijn rushes naar voren voor wat momenten van dreiging. De beste kans voor Katwijk was voor Marouane Afaker die na een klein half uur de bal een paar decimeter over het doel joeg. Pas met de rust in zicht liet ook Quick Boys zich nog een paar keer zien voor het doel van de tegenstander. Esseboom bracht zijn ploeg in verlegenheid, maar dat liep met een sisser (gekraakt schot van Jesper de Vré) af voor Katwijk. En ook Quick Boys had een opkomende linksback in de gelederen. Zo eindigde de ren van Joey Ravensbergen in een hoekschop en de afvallende bal uit die situatie kwam terecht bij Jeffrey Ket, maar de aanvoerder schoot vervolgens in de handen van doelman De Vries.

 

Bennie van Noord stopt Marc de Kruijs af.

 

De om en nabij 5000 toeschouwers zagen beide ploegen na de pauze een tandje omhoog schakelen. Meteen was er een mogelijkheid voor Roland Bergkamp (Katwijk) met onmiddellijk daarop een schietkans voor Ricardo Kuijvenhoven (Quick Boys). Het ging er ook niet echt zachtzinnig aan toe met Blokland als slachtoffer in de vorm van een tand door de lip. "Is er een dokter aanwezig", vroeg de omroeper en gelijk stond er iemand op van zijn plek op de tribune om even later weer terug te keren met de mededeling, "pleister geplakt, klaar."

 

Katwijk opende de score. Susan passte verkeerd maar kreeg de bal in de kluts weer terug en zag toen in één oogopslag dat Afaker vrij kon komen. De steekpass was messcherp, de aanname van Afaker was perfect en de afrondende schuiver - de bal kreeg op een zeiknat veld extra vaart mee - te machtig voor Paul van der Helm: 0-1. Een paar minuten later stond de 0-2 scorebord. Een 'lucky' goal was het wel. Een door Staal van richting veranderd schot van Van Weerdenburg verdween met een keurige boog in het Quick Boys doel en op dat moment leek de wedstrijd gelopen voor Katwijk.

 

"Knap zoals Quick Boys zich terug knokte", gaf Zoutman na afloop zijn collega Edwin Grünholz en diens ploeg een compliment. Daar kocht Grünholz natuurlijk helemaal niets voor maar de veer die Quick Boys kreeg was dik en dik verdiend. De 1-2 en 2-2 vielen kort na elkaar. Kuijvenhoven was de man van de aansluittreffer en invaller Koen van Liempt zag zijn schot net als Van Weerdenburg getoucheerd worden door een Katwijks been (was het Esseboom?), met een voor de doelman in kwestie lullige curve tot gevolg.

 

Raymond Baten houdt balbezit, merkt ook Danny van Haaren.

 

Met nog twintig minuten over van de reguliere negentig kon het toen nog alle kanten op. Susan mikte bij een serieuze kans te hoog, maar wellicht de beste mogelijkheid was aan de andere kant voor De Kruijs. Op een fraaie crosspass van Raymond Baten kwam de linker aanvaller vrij voor doel, maar vloog de doelpoging in alle haast over de kruising van paal en lat. Nog even werd het spannend of de wedstrijd wel een verlenging zou krijgen. Arbiter Dieperink verstapte zich en er was geen vierde official (ter vervanging bij blessures) aanwezig. Een KNVB-bekerwedstrijd, maar de bond vond het kennelijk niet nodig een vierde official aan te stellen. Gelukkig kon Dieperink na verzorging zijn karwei afmaken en kon dus ook met name de burgemeester van de gemeente Katwijk rustig gaan slapen.

 

In de eerste verlenging beloonde Katwijk zijn betere spel met een treffer van Van Haaren die op aangeven van Brandon Robinson (de vierde wissel) zijn sterke invalbeurt passend bekroonde. Quick Boys probeerde zich nog wel op te richten, maar het opportunisme leverde geen rendement meer op. Het tandvleesgevoel kreeg ook meer en meer de overhand, wat trouwens voor beide ploegen gold. De negentig minuten, deels gespeeld in een vet stromend regentje, plus daarna de verlenging hadden hun fysieke en mentale tol wel geëist.

 

Quick Boys - Katwijk 2-3 (0-0, 2-2)

Doelpunten 57. Marouane Afaker 0-1, 60. Guus van Weerdenburg 0-2, 70. Ricardo Kuijvenhoven 1-2, 71. Koen van Liempt 2-2, 101. Danny van Haaren 2-3
Scheidsrechter R. Dieperink
Toeschouwers 5000
Quick Boys Van der Helm, Bloemendaal (105. Steltenpool), Staal (65. Van Liempt), Tesselaar, Ravensbergen, Mahmoed, Ket, Kuijvenhoven (84. Kamp), De Vré, Kaars (81. Baten), De Kruijs
Katwijk De Vries, Blokland (51. Van Noord), Esseboom, Van der meer, Van Weerdenburg, Jongman, Susan, Afaker, Van den Ban (74. Mengerink), Hilterman (65. (Van Haaren), Bergkamp (91. Robinson)
Gele kaart Mohamad Mahmoed, Jeffrey Ket, Joey Ravensbergen (Quick Boys), Kay Blokland, Robbert Susan (Katwijk)

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures