Nieuws

Eerste winst Spakenburg, nu nog vertrouwen

Wedstrijdverslag
KNVB-beker

 

26 september 2019

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - John de Wolf heeft de eerste overwinning in een officiële wedstrijd in de jaargang 2019-2020 te pakken. De Spakenburg-coach glimlachte achteraf om die constatering, maar belangrijker voor hem was het feit dat zijn ploeg door mag in de beker. Tot zover de heugelijke feiten, want de wijze waarop de uiteindelijke 2-0 overwinning op de Bussumse zondag-hoofdklasser SDO tot stand kwam stemde De Wolf bepaald niet vrolijk.

 

Net als afgelopen zaterdag tegen Jong Sparta oogde het spel van de Blauwen moeizaam en ongelukkig. Opnieuw was het gebrek aan automatismen schrijnend. "Vertrouwen, vertrouwen, vertrouwen, het gaat om vertrouwen," bezwoer de zelf ooit voor de duvel niet bange trainer na afloop. "Er zit angst in de ploeg. Van te voren spraken we af dat we SDO zouden vastzetten, nou wat zag ik daarvan terug in de eerste helft? Niets, helemaal niets. Voortdurend houden wij ze voor dat ze moeten blijven proberen, dat ze door moeten gaan. Zo moeten ze mannen worden, die de duels aangaan."

 

Dat de Bussummers twee niveau's lager spelen dan Spakenburg was aan hun spel te zien, maar toch bleef SDO verrassend lang in het spoor van de Blauwen. Al een enkele keer in de eerste helft, maar des te meer nog in het tweede bedrijf, dwongen de gasten aardige scoringsmogelijkheden voor zichzelf af. Bekerdoelman Jordy Deckers diende in ieder geval van begin tot eind paraat te zijn. SDO koos begrijpelijkerwijs van aanvang af voor de gesloten verdediging, maar nadrukkelijk zonder voortdurend de spreekwoordelijke bus in het eigen doelgebied te parkeren. De Blauwen streden ondertussen vooral tegen de eigen ondermaatse vorm. Heel veel passes en voorzetten eindigden in 'net niet'. Onderling onbegrip keerde daarbij regelmatig terug, evenals het maken van verkeerde keuzes.

 

Roy Castien (10) baalt ervan dat hij een strafschop heeft gemist.  

 

Vooral in de tweede helft misten Argjend Selimi en Kevin Sterling de ene mooie kans na de andere. Al viel de allergrootste misser al na ruim twintig minuten te noteren, toen Roy Castien het nemen van een strafschop opeiste in plaats van de zaterdag vanaf elf meter nog trefzekere spits Marlon Versteeg. Castien schoot veel te zacht en recht door het midden in, waardoor doelman Dolf Hazelaar de bal met zijn been wist te stoppen. "Zo neem je toch geen strafschop," brieste De Wolf later nog vol afgrijzen. "Ik maakte me daar behoorlijk boos om. Marlon Versteeg liet het maar gebeuren, maar zo wil ik het dus niet meer. Dan maar ruzie in het veld. Vanaf nu is er een afspraak wie de penalty's neemt. Dat is Versteeg, net zo lang tot hij een keer mist." Dat Castien na rust in de kleedkamer achterbleef had volgens zijn trainer daar zeker iets met diens ontstemming te maken.
 

De tweede helft was tien minuten oud toen Selimi na een slim overstapje van Versteeg de ban wist te breken. De 1-0 werkte echter bepaald niet bevrijdend. SDO kroop verder uit zijn schulp en kwam eerst tot een afstandsschot op de lat en even later tot een overigens terecht wegens buitenspel afgekeurde treffer. Tot diep in blessuretijd worstelde Spakenburg zich door de wedstrijd heen, met de positieve kanttekening dat invaller Youri Koelewijn net als tegen Jong Sparta meer energie en schwung in het team bracht. Een directe rode kaart voor SDO-aanvoerder Dwight Oeters deed kort voor het einde de steeds aanwezige dreiging van een tegentreffer teniet, want bij de gasten knakte op dat moment het moreel. Oeters had al een aantal minuten zijn positie centraal achterin verlaten om oorlog te maken in de zestien van de Blauwen, iets wat hij blijkbaar al te letterlijk aanpakte. Scheidsrechter Jaafar Aafouallah was na één seconde overleg met zijn assistent onverbiddelijk voor het aan het hoofd raken van Barry Beijer.
 

In de slotseconden luidde een overtreding op de doorgebroken Kevin Sterling de tweede strafschop voor Spakenburg in. Versteeg pakte nu wel zijn verantwoordelijkheid, en deed dat op onberispelijke wijze. De bekerwinst was binnen, maar het gejuich was minimaal. Net zo als het in de catacomben ook opvallend stil bleef, want niks geen gezang of muziek uit de blauwe kleedkamer.

 

Opmars van Everton Pires Tavares. Kaj van Duuren verzint een tegenactie. 

 

John de Wolf erkende volmondig dat Spakenburg zich opnieuw naar een resultaat had gesurvivald, de terminologie waarvan hij zich ook na het duel met Jong Sparta bediende. Een formulering die hij waarschijnlijk in de nabije toekomst nog wel vaker zal gebruiken, denkend aan de komende wedstrijden tegen achtereenvolgens Jong Volendam, Noordwijk en IJsselmeervogels. "Doel was vooraf om vanavond met minimaal 4-0 te winnen, dat leek mij absoluut haalbaar. Nee dus, maar nu moeten we weer door, focussen op Jong Volendam. Als ik straks in de auto naar huis rijd, denk ik als altijd alweer na over de opstelling in de eerstvolgende wedstrijd. Meestal is het zo dat het die opstelling ook echt wordt. Want de eerste ingeving is vaak de beste." Het is voor De Wolf maar gelukkig dat hij niet naast De Westmaat woont, want er is nog heel wat te puzzelen voor hem.

 

Spakenburg - SDO 2-0 (0-0)

Doelpunten 55. Argjend Selimi 1-0, 90+4. Marlon Versteeg (strafschop) 2-0
Scheidsrechter J. Aafouallah
Toeschouwers 400
Spakenburg Deckers, Beekhuis, Beijer, Van der Neut, Werkman (46. De Zwart), Vreekamp, Versteeg, Castien (46. Koelewijn), Sterling, Selimi (87. Ghaddari), Tavares
SDO Hazelaar, Van der Meer, Oeters, Fokker (66. Klaassen), Van Essen, Heerschop, Groenewegen (81. De Loos), Van Huisstede, Visser, Raaijen (76. Hemmers), Van Duuren
Gele kaart Mike Vreekamp, Jasper Beekhuis, Tom van der Neut (Spakenburg), Kaj van Duuren, Glenn Hemmers (SDO)
Rode kaart Dwight Oeters (SDO)

 

Tekst: Jakob Kos
Foto's: Orange Pictures