Nieuws

Het aanplakbiljet is rood getint

Voorbeschouwing
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

27 september 2019

De 'Rooien' uit Bunschoten-Spakenburg tegen 'The Reds' van Amsterdam (Zuid), het aanplakbiljet is rood getint. Kijk naar de ranglijst, de belangen spatten eraf. IJsselmeervogels, met de traditionele ambitie om voor de hoofdprijs te willen gaan, voert de ranglijst aan. AFC, regerend kampioen van de Tweede divisie, staat met vijf punten achterstand op plek zes.

 

AFC is nog niet echt lekker op gang, zo lijkt het. Met name in de thuiswedstrijden hebben de Amsterdammers veel punten gemorst. In de openingswedstrijd van het seizoen nam GVVV een gelijk spel (1-1) mee, in ronde drie pakte HHC Hardenberg op sportpark Goed Genoeg zelfs de volle buit (0-1) en ook in de klassieker met de Koninklijke HFC (0-0) was er geen winst weggelegd voor AFC. De uitwedstrijden verliepen opmerkelijk vlotter. Spakenburg (2-4) en Jong FC Volendam (4-6) moesten buigen. In Volendam showde Yordi Teijsse maar weer eens zijn neus voor doelpunten, waar hij in de tweede helft de 4-3 achterstand met een loepzuivere hattrick omboog in het voordeel van zijn ploeg.

 

Danny van den Meiracker (9), hier in actie tegen Excelsior Maassluis, was tot nu dit seizoen in iedere competiewedstrijd productief.  
Foto: Orange Pictures

 

Met vijf goals is Yordi Teijsse op dit moment topscorer bij AFC, maar ook IJsselmeervogels heeft een goalgetter in de gelederen. Danny van den Meiracker scoorde in het nog prille seizoen tot nu toe in elke competitiewedstrijd. Dat vind dat type speler vaak heel vanzelfsprekend van zichzelf, maar zo normaal is dat niet. Van den Meiracker voert met zes treffers de topscorerslijst van de Tweede divisie aan. Bij die zes zitten vier benutte strafschoppen. Lekker makkelijk zo'n balletje van elf meter in het net schieten? Iedere voetballer die wel eens een penalty heeft gemist, denkt daar anders over.

 

AFC zal met tekenen van rouw spelen. Deze week werd de club opgeschrikt door het overlijden van clubarts Lex Swaan. Op zondag tijdens het duel tussen AFC en Koninklijke HFC bood hij na een botsing tussen Yordi Teijsse en Oscar Willfert nog eerste hulp op het veld. Op de maandag erna kwam de 78-jarige Swaan, sinds 2002 actief bij AFC, zelf plotseling te overlijden.

 

Sparta Nijkerk gaat gewoon verder waarmee de ploeg vorig seizoen mee is gestopt, met winnen van wedstrijden. De formatie van Eric Speelziek moest het kampioenschap van de hoofdklasse B laten aan Excelsior '31, maar de Nijkerkers bewezen in de nacompetitie hoe om te gaan met teleurstelling. Met overwinningen op Jodan Boys (0-2, 2-1), Eemdijk (2-0, 1-2) en Volendam (2-1, 1-3) liet Sparta Nijkerk geen ruimte voor twijfel wie er recht had op een plek in Derde divisie. En hoe is het daar intussen? Vier gespeeld, twaalf punten, doelsaldo 12-4. Dat mag een perfecte serie heten. Maar het kan zo perfect niet zijn of er is altijd wel een dingetje. In speelronde twee bij VVOG liep Maurice de Ruiter een schouderblessure op en sindsdien zit de veel scorende spits (voorheen DVS '33 Ermelo en huurling bij IJsselmeervogels) in de ziekenboeg. Of De Ruiter mee kan doen tegen zijn oude club DVS '33 Ermelo is twijfelachtig.

 

Maurice de Ruiter (13), hier in actie in het bekerduel met UNA, raakte tegen VVOG geblesseerd aan zijn schouder. De spits van Sparta Nijkerk heeft daardoor al twee competitieduels aan zich voorbij moeten laten gaan. 
Foto: Arjen Gerritsma

 

De Ermeloërs komen naar de Ebbenhorst om hun koppositie in de Derde divisie te verdedigen. Ook niets nieuws onder de zon daar in Ermelo. Net als vorig seizoen is DVS '33 de competitie voortvarend gestart. Vier keer gewonnen en eenmaal een gelijk spel bij Harkemase Boys dat zeker niet toevallig op plek twee van de ranglijst staat.  De verwachting is dat DVS '33 ook onder de nieuwe coach Richard Plug weer veel doelpunten gaat maken. Clubtopscorer Olivier Pilon (31 goals vorig seizoen) heeft gezelschap gekregen van Joshua Patrick die vorig seizoen bij DOVO topschutter werd van de Derde divisie met 37 doelpunten.

 

De selectie van Staphorst voor het seizoen 2019-20
Bron: webstie Staphorst

 

Staphorst deed afgelopen seizoen een gooi naar een plek in de Derde divisie. SC Feyenoord was in de play-offs geen probleem (0-3 en 4-0), maar Gemert was andere koek (2-1 en 1-2) en dus visten de Staphorsters in de nacompetitie (en niet voor de eerste keer) achter het net. Nieuw seizoen, nieuwe kansen en de verwachtingen, ook onder de nieuwe coach Paul Weerman, zijn hoog. Het is een kwestie van voortborduren op de aanwezige kwaliteiten, ook al nam coryfee Rob Mijnheer vorig seizoen afscheid. Martijn Brakke is nog wel aanwezig en de teller van de topschutter staat inmiddels al weer op vijf goals. Alleen dan is het in de eerste thuiswedstrijd wel even schrikken en slikken, wanneer Berkum met 2-5 uithaalt. In de uitduels is het Staphorst aanzienlijk beter vergaan. HZVV (0-2), Purmersteijn (2-8) en De Dijk (1-6) kregen stuk voor stuk les. In de tweede thuiswedstrijd is Swift de tegenstander. Na speelronde drie vonden de Amsterdammers zich terug aan de top van de ranglijst van de hoofdklasse B. Maar de week daarop verloor de ploeg van Martin de Groot van Berkum (daar is de club uit Zwolle weer) met 1-2 en deden er maar liefst zes clubs haasje over met Swift. Staphorst en Swift hebben nog nooit tegen elkaar gespeeld.

 

Klik hier voor de gegevens van de Tweede divisie

Klik hier voor de gegevens van de Derde divisie

Klik hier voor de gegevens van de hoofdklasse A

Klik hier voor de gegevens van de hoofdklasse B

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit wekeinde uitgebreid aandacht aan de wedstrijden:

IJsselmeervogels - AFC

Sparta Nijkerk - DVS '33 Ermelo

Staphorst - Swift