Nieuws

IJsselmeervogels veegt AFC van de mat

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

29 september 2019

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Goed of slecht, voetbal blijft ondanks alles nog steeds een enorme aantrekkingskracht uitoefenen op echte voetballiefhebbers. Het fascinerende aan voetbal is dat een wedstrijd bijna nooit voorspelbaar is en hoe de uitslag zal zijn. Waarom? Omdat geen wedstrijd hetzelfde is, zoals het topduel in de Tweede divisie tussen koploper IJsselmeervogels en landskampioen AFC.

 

In een enerverende tweede helft maakte IJsselmeervogels korte metten met de formatie uit Amsterdam en won uiteindelijk met 5-1. Een uitslag waar men zelfs bij de Vogels stil van werd, omdat AFC in het tweede bedrijf van de wedstrijd niets meer in te brengen had. IJsselmeervogels trakteerde 'The Reds' op een uitslag die men ook bij de ploeg van trainer Ulrich Landvreugd niet had verwacht. Bedrukte en sombere gezichten na afloop bij de Amsterdammers, hoe kon het ook anders, na een afstraffing die nog lang zal nawerken in het rode kamp.

 

Robbert Olijfveld (rechts) in een sprintduel met Johan Kulhan.

 

Na de wedstrijd barstte er een orkaan van vreugde los bij de 'rooien' die op een prima wedstrijd konden terugzien. Dit in tegenstelling tot AFC, waar wekelijkse uitblinker keeper Patrick Zonneveld, ongelooflijk zwaar de smoor in had. Met wat aandrang en overredingskracht, was hij uiteindelijk toch bereid, zijn mening over de wedstrijd en de zware nederlaag te geven. "We waren goed begonnen aan de wedstrijd, nadat we met 0-1 voorkwamen. Ik had toen nog het idee dat we deze wedstrijd niet hoefden te verliezen. Maar na de gelijkmaker van IJsselmeervogels zakte het plotseling ineen bij ons. Waarom? Ja, daar heb ik geen verklaring voor", reageerde de doelman.

 

Daar wilde Zonneveld het eigenlijk bij laten. Geen zin meer om verder te praten. Uiteindelijk lukte het om hem nog wat details te ontfutselen, waarom het bij AFC steeds moeilijker ging. "Tja, waarom? Omdat de koppies gingen hangen en niemand opstond om het tij te keren. Vooral toen het 3-1 werd, leek het bij ons wel een schiettent aan het worden. We werden gewoon overklast en overlopen. Ik ben daar zwaar teleurgesteld over en voelde me in de steek gelaten. Dit was AFC onwaardig en daar ben ik boos over."

 

Ahmed el Azzouti trekt zich weinig aan van Kenny Teijsse.

 

De verliezer verliest en de winnaar wint, dat was te merken aan Maikel de Harder van IJsselmeervogels, die een voortreffelijke wedstrijd speelde. De manier waarop hij de vierde treffer van de Vogels voorbereidde, sprak tot de verbeelding. Ted Verdonkschot sprak zijn bewondering erover uit: "Ja, dat was genieten, want dit soort dingen zie je niet veel. Vooral hoe hij de bal onder controle bracht met een fantastische beweging, was van de grote klasse. Het vervolg was zo nodig nog mooier, toen hij de bal panklaar voor de voeten van Ahmed el Azzouti schoof, die zo zijn derde treffer kon noteren. Allemaal van grote klasse."

 

Verdonkschot genoot ook na van de wijze hoe AFC naar een grote nederlaag werd gespeeld. "Natuurlijk waren er ook kritische noten, maar dat hebben we in de rust besproken en daarna recht gezet. Niet alleen de vierde treffer was topklasse, ook de vijfde treffer was er een uit het boekje. Daar ben je dan als trainer trots op als er zulke mooie dingen gebeuren. We zijn goed omgesprongen met de ruimtes, vooral in de tweede helft toen we AFC heel goed onder druk hebben gehouden. Daarvoor waren we wat onrustig aan de bal. De 2-1 kort na rust was cruciaal, want daarna hebben we heel goed gevoetbald."

 

"Dit was top", was het eerste dat uitblinker De Harder kwijt wilde te midden van het gezang en rumoer in de catacomben. "We hebben AFC van de mat geveegd. In de eerste helft konden we er niet goed doorheen voetballen en liep het nogal eens vast in het centrum. Na de rust hebben we daar verandering in aangebracht en zijn we er vol voor gegaan met prachtige combinaties. Het liep toen supergoed bij ons met als gevolg vier heel mooie doelpunten. Ik heb vanmiddag het gevoel gehad dat we heer en meester waren tegen de landskampioen."

 

Jeffrey Buitenhuis werpt zich voor Jonathan Richard.

 

De wedstrijd ging van start met een prima kopbal van Danny van de Meiracker, meesterlijk gestopt door Zonneveld. De tweede kans in de wedstrijd was opnieuw voor Van den Meiracker, maar in de dertiende minuut was daar de voorzet van Fouad Belarbi waaruit Raily Ignacio raak kopte: 0-1. Een treffer die snel gevolgd zou worden door een tweede doelpunt van Amsterdamse makelij, zo leek het. Maar dit pakte anders uit. IJsselmeervogels voerde de druk op, ging steeds beter voetballen en daaruit vloeiden ook kansen voort. Tien minuten voor rust soleerde Robbert Olijfveld door de verdediging van AFC, om vervolgens de bal loepzuiver in de rechterhoek te schieten: 1-1.

 

In amper twee minuten spelen na de rust kreeg IJsselmeervogels twee kansen om afstand te nemen van AFC. De tweede keer was het raak door Ahmed el Azzouti uit een corner vanaf links: 2-1. Daarna was het hek van de dam. IJsselmeervogels ging helemaal los. Met nog eens twee schitterende treffers bracht El Azzouti de stand op 4-1 en maakte zo zijn hattrick vol. AFC was gekraakt en moest in de laatste minuut van de wedstrijd nog een vijfde treffer toestaan van Mike van de Laar, die op maat werd bediend door Olijfveld om daarna fraai de 5-1 op het scorebord te zetten.

 

IJsselmeervogels - AFC 5-1 (1-1)

Doelpunten 13. Raily Ignacio 0-1, 35. Robbert Olijfveld 1-1, 47. Ahmed el Azzouti 2-1, 54. Ahmed el Azzouti 3-1, 76. Ahmed el Azzouti 4-1, 90. Mike van de Laar 5-1
Scheidsrechter S. Dröge
Toeschouwers 1600
IJsselmeervogels Schaap, Buitenhuis, Monteiro, Van Leijenhorst (78. Van Diermen), Justiana, Van de Laar, Nejmi (58. Van Riel), De Harder, El Azzouti (88. Kozjak), Van den Meiracker, Olijfveld
AFC Zonneveld, Kulhan (60. Markiet), Maatsen, Richard (70. Van der Velden), Van den Houten, Hoek, Yordi Teijsse, Kenny Teijsse, Belarbi, Ignacio, Grootfaam (80. Ascencion)
Gele kaart Mike van de Laar, Sonny Monteiro, Danny van den Meiracker (IJsselmeervogels), Melvin Grootfaam (AFC)

 

Tekst: Freek Louis
Foto's: Orange Pictures