Nieuws

Swift zorgt voor vastloper bij Staphorst

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

29 september 2019

STAPHORST - Op eigen veld verliezen overkwam Staphorst vorig seizoen niet één keer. De 2-5 nederlaag tegen Berkum in de allereerste thuiswedstrijd na de zomervakantie zagen velen dan ook als een incident, temeer daar de eerste drie uitwedstrijden wel gewonnen werden. En met machtsvertoon, want met een oogst van liefst zestien uitdoelpunten pakten de geelblauwen de koppositie.

 

De vijfde seizoenswedstrijd was weer een thuiswedstrijd. De buitenwacht rekende er op dat ook het Amsterdamse Swift nu de ballen om de oren zou zien vliegen, maar dat pakte anders uit. "Al die doelpunten van Staphorst, ja natuurlijk hield ik daar in mijn tactiek wel rekening mee," legde Swift-coach Martin de Groot na afloop uit. De van Fortuna Wormerveer gekomen trainer benadrukte dat hij zijn ploeg altijd laat spelen om te winnen. "Maar natuurlijk zitten er wel nuances in de aanpak, afhankelijk van tegen wie je speelt. Wegens de aanvalskracht van Staphorst leek het mij vandaag beter om met meer mensen achter de bal te spelen."

 

Dirk Muis houdt Max van Wakeren in bedwang.

 

Wellicht was dit een gouden greep van De Groot, want de 0-3 overwinning werd er één om in te lijsten. Het was echter nog maar de vraag of de tactiek de doorslaggevende factor was, want feitelijk kwam Staphorst negentig minuten lang voetballend tekort tegen de Amsterdammers. Waar Swift robuust verdedigen van onder andere centrale man Daan Siegerist liet samengaan met verzorgde opbouw en intelligente omschakelingen richting Max van Wakeren en Fidel Yilmaz, kwam het bij de thuisclub maar heel moeizaam tot georganiseerd aanvallen. "Aan de bal was het bij ons absoluut onder de maat," verzuchtte Staphorst-trainer Paul Weerman in zijn nabeschouwing. "Zwaar onvoldoende dus, en dat niet alleen omdat we een matige achterhoede zouden hebben. Je hoort dat soms, maar ik vind dat het gehele team het vanmiddag liet liggen. Het is mijn taak om kritisch te zijn, op mezelf en op het team. Wat het team betreft zag ik steeds weer dom balverlies, eigenlijk hielden we de bal nooit langer dan twee tot drie seconden in de ploeg. Bij een paar vijf-tegen-drie situaties maakten we steeds weer de verkeerde keuzes bovendien."

 

Met zijn laatste zin doelde Weerman op de eerste helft, waarin Staphorst ogenschijnlijk de bovenliggende partij was, maar in werkelijkheid was het ook toen al Swift dat het betere van het spel had. En de betere kansen, maar die waren aan Van Wakeren en Yilmaz op dat moment nog niet besteed. De 0-0 stand bij rust gaf de thuisploeg in ieder geval nog wel uitzicht op een positief eindresultaat.

 

Weerman zag zijn ploeg na de hervatting tergend langzaam iets opveren, al was de openingsfase van de tweede helft opnieuw onthutsend zwak. Het eerste doelgerichte schot uit een vloeiende aanval van Staphorstzijde kon genoteerd worden in minuut drieënvijftig. Mike Reuvers schoot hierbij te zacht in om doelman Virgil Deen te verontrusten. Het publiek liet zich eindelijk horen in een fase die afsloot met een venijnige kopbal van Martijn Brakke. Deen had twee pogingen nodig om de bal te controleren. Onmiddellijk daarna sloeg Swift toe, via Fidel Yilmaz die op weergaloze wijze vanuit een snelle omschakeling doelman René Oosterhof met een lobje verschalkte. De 0-1 smaakte Yilmaz naar meer, want nauwelijks twee minuten later kopte hij de 0-2 binnen. Oosterhof keerde de bal nog wel, maar de lijn was al gepasseerd. Voor de zekerheid schoot invaller Victor Beker het leder alsnog hard in het net.

 

Martijn Brakke probeert de bal onder controle te krijgen.

 

Yilmaz had nog niet genoeg gehad, zo bleek al snel. Nadat Reuvers geheel in lijn met de heersende Staphorst-mineur op zijn afstandsschot de lat de aansluitingstreffer zag verijdelen, sloeg de rappe aanvaller opnieuw in de omschakeling toe. Een publiekswissel was vervolgens zijn deel, waarna Swift in de slotfase nog een paar uitgelezen mogelijkheden op een hogere score liet liggen. Staphorst had absoluut niets mogen zeggen als de uitslag niet 0-3 maar 0-6 of 0-7 was geworden.

 

De Groot was uiteraard dik tevreden. "Vorige week tegen Berkum speelden we ook zo goed, maar toen verloren we. Vanmiddag klopte het helemaal. Het enige kritische wat ik kan opmerken is dat eigenlijk drie of vier keer meer hadden moeten scoren." Gevraagd naar de afwezigheid van topaanvaller Frank Tervoert, die zich tot aan zijn wereldreis die in november start aan Swift heeft verbonden, reageerde De Groot laconiek: "Ik heb Frank vrij gegeven deze week. Frank en ik hebben afspraken gemaakt over hoe we hem inzetten en dat werkt prima. Ik heb de luxe van een brede selectie met een mooie mix tussen jong en ouder. En ik heb prachtige aanvallers, zoals Yilmaz, die aan bod moeten komen. Frank vertrekt binnenkort em met deze prima jongens ga ik verder. Qua voetballend vermogen van mijn selectie zie ik ons dit seizoen zeker met de bovensten meedoen."

 

Pascal Mulder tikt de bal langs Mallqui Cabezas Narvaez.

 

Wat dat laatste betrof liet Weerman zich een stuk gelatener uit: "Spelend als vanmiddag worden we straks niet meer dan vijfde of zesde. Het zal dus anders moeten, als we voor méér dan dat willen gaan." Weerman sprak de hoop uit dat de geblesseerde Martin van 't Ende snel weer op het middenveld terugkeert: "Een dwingend middenvelder als Van 't Ende, die ook rust weet te brengen, misten we vandaag. Dat feit ligt er, maar denk niet dat ik de schuld van ons falen op de afwezigheid van één speler schuif. Wat dat betreft ben ik al duidelijk geweest, collectief hebben we het vandaag laten liggen."

 

Een overzichtje van de cijfers maakt tot slot het merkwaardige plaatje compleet. Staphorst thuis nul punten uit twee wedstrijden, terwijl de drie uitbeurten negen punten opleverden. De doelcijfers zijn zo mogelijk nog meer bizar, want thuis 2-8 (-6) en uit 16-3 (+13).

Het seizoen is nog te jong om van een thuiscomplex te spreken. En cijfers zijn maar cijfers. Wat het Staphorst-kamp meer zorgen moet baren is dat niets in de tweede thuiswedstrijd deed vermoeden dat de ploeg tot grote overwinningen in staat is. Toch zijn die monsterzeges een feit. De conclusie is eenvoudig: grote wisselvalligheid. Meer specifiek toonden Berkum en Swift aan dat de equipe van Weerman het vooralsnog aflegt tegen goed voetballende ploegen. Daarom werk aan de winkel op Het Noorderslag.

 

Staphorst - Swift 0-3 (0-0)

Doelpunten 72. Fidel Yilmaz 0-1, 74. Fidel Yilmaz 0-2, 81. Fidel Yilmaz 0-3
Scheidsrechter T. Voncken
Toeschouwers 40
Staphorst Oosterhof, Van Houten (74. Luchtenberg), Koster, Muis (89. Kremer), Haanstra, Brakke, Mulder, Schra, Benjamins, De Vries, Reuvers
Swift Deen, Van Zweeden, Siegerist, Moelee, Yilmaz (83. De Graaf), Van Wakeren, Den Hoed (64. Cabezas Narvaez), Nhoca, Groen, Benninga, Fokkema (56. Beker)
Gele kaart Pascal Mulder (Staphorst), Max van Wakeren, Mallqui Cabezas Narvaez (Swift)

 

Tekst: Jakob Kos

Foto's: Henk Timmerman