Nieuws

Sparta Nijkerk wapent zich tegen DVS '33 Ermelo

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Competitie

 

29 september 2019

NIJKERK - Een grotere en interessantere wedstrijd in de Derde Divisie was op dit moment van de competitie niet denkbaar. De regio-topper tussen het nog ongeslagen Sparta Nijkerk en eveneens ongeslagen DVS '33 uit Ermelo kende op sportpark De Ebbenhorst in Nijkerk als belangrijke inzet de koppositie.

 

Als promovendus een uitstekende start voor Sparta Nijkerk, maar voor de ambitieuze Ermeloërs is het haast een 'must' om voor de eerste plaats mee te doen. Een veel sterker DVS '33 liep in de eerste helft tegen een onverwachte 1-0 achterstand aan en kon die tegenvaller in de tweede helft niet meer repareren. Voor DVS '33 is het lastig dat iedere tegenstander in de Derde divisie op de hoogte is van de snelle aanvallers die het elftal van trainer Richard Plug bezit. Ze worden ook wel de drie 'brommers' genoemd. Joshua Patrick, Olivier Pilon en Benjamin Roemeon hebben de reputatie vliegensvlug te zijn en ook nog eens in staat om een flink aantal doelpunten te produceren.

 

Oktay Öztürk heeft hinder van Gilbrano Plet (11).

 

Ja, dan is het niet gek dat de tegenstanders zich gaan wapenen tegen dit gevaar en zeker een slimme trainer als Eric Speelziek zoekt naar oplossingen. Nu heeft hij een ploeg die arbeid niet schuwt en de centrumverdedigers Janic Makizodila en Mohammed al Haydar weten heel goed hoe je moet heersen in het eigen strafschopgebied. Ze lieten weinig ruimte over tussen hen en de uitstekende doelman Gino Coutinho (overgekomen van NEC). Met Coutinho stond ook de enige nieuwkomer in de opstelling van Sparta Nijkerk. Speelziek borduurt dus verder op de hechte groep die de promotie heeft waargemaakt.

 

Maar ondanks het goed georganiseerde verzet hadden de bezoekers uit Ermelo toch de wedstrijd met treffers naar zich toe moeten trekken. Zo kwam in de achtste minuut al een grote kans toen Al Haydar bij het wegwerken een fout maakte, maar doelman Coutinho redde zijn verdediger. Twintig minuten later weer een grote kans voor de bezoekers. Jeremy Jonker kon vrij richting doel gaan, maar ook nu wist Coutinho als winnaar uit die situatie te komen. De thuisploeg kwam nauwelijks meer aan aanvallen toe en moest ook steeds het middenveld aan de bezoekers laten. Hard werken en tegenhouden was het enige wat Sparta Nijkerk in die fase van de wedstrijd kon doen.

 

Alleen een kans krijg je altijd wel en die kwam in de 35-ste minuut. Bij DVS '33 greep men even niet goed in en daardoor kon een pass van Frank Heus bij de vrijstaande Gilbrano Plet komen. De 'brommer" van Nijkerk was verder iedereen te slim af en gaf doelman Daan Huiskamp in de korte hoek het nakijken: 1-0. Het spelbeeld stond daarmee eigenlijk op zijn kop, maar echt gestolen mocht het ook weer niet genoemd worden. Beide ploegen toonden aan dat voetbal in de Derde divisie prima voor elkaar is en het nog spannend zal worden wie er dit seizoen op de eerste plaats zal eindigen.

 

Enrico Patrick (links) en Donny van der Wal vliegen erin.

 

In de tweede helft was het overwicht van de bezoekers niet zo groot meer als in het eerste bedrijf. Speelziek had middenvelder Justin van Groen nu tussen zijn beide centrumverdedigers geposteerd en speelde nu eigenlijk op dezelfde wijze als de bezoekers. De beide vleugelverdedigers van beide teams waren nu veel dieper geposteerd. Dan in de 56-ste minuut. DVS '33 leek door een treffer van Olivier Pilon op gelijke hoogte te komen. Scheidsrechter Stef Veekamp keurde de treffer echter op advies van zijn grensrechter wegens buitenspel af. Plug was na afloop niet zeker van buitenspel. "Ik moet deze situatie eerst maar eens terugzien. Volgens mijn spelers gaf een speler van Sparta de bal aan Pilon en niet Roemeon. Het zat ons dus niet mee met de beslissingen van de scheidsrechter, want in de eerste helft hadden we zeker een strafschop moeten krijgen."

 

Zes minuten later de grootste mogelijkheid voor de gelijkmaker. Na een voorzet van Enrico Patrick schoof broer Joshua, geheel vrijstaand, de bal aan de verkeerde kant van de paal naast het vrije doel. Naarmate de tweede helft vorderde, nam het zelfvertrouwen toe bij de thuisploeg toe en werd het spel van de bezoekers gejaagder. Plug bracht alle aanvallers die hij op de bank had, Soufian Moro en Rafaël Uiterloo, in het veld en dat gaf verdedigend Sparta Nijkerk de ruimte die spelers als Plet en Burgerhout goed kunnen gebruiken. Het bleef echter bij kansen en de stand bleef dus steken op een wat gelukkige 1-0 zege voor de thuisploeg.

 

Soufian Moro schreeuwt het uit, maar Adriaan Kruisheer is zich van geen kwaad bewust.

 

Speelziek wist ook wel dat het geluk dit keer aan zijn zijde was geweest. "We hebben het slim aangepakt. We wisten dat we kansen zouden weggeven, maar dat moet je ver van je doelman afhouden. We bleven rustig en ik noem deze zege ook een beloning van het collectief." Plug baalde van deze nederlaag. "Ik kan de ploeg toch echt geen verwijt maken. Het spel in de eerste helft was toch prima en we waren heer en meester. Alleen geef je geheel onnodig een doelpunt weg en dat is hier in Nijkerk een extra moeilijkheid. Die treffer gaan ze dan met alles wat ze hebben verdedigen en we doen wel erg veel goed, maar een geldige treffer maken was daar helaas niet bij."

 

DVS '33 is door velen als titelfavoriet genoemd en daar doet deze nederlaag zeker geen afbreuk aan. Alleen is nu Sparta Nijkerk de ongeslagen koploper en speelt ook Harkemase Boys een rol van betekenis.

 

Sparta Nijkerk - DVS '33 Ermelo 1-0 (1-0)

Doelpunten 35. Gilbrano Plet 1-0
Scheidsrechter S. Veekamp
Toeschouwers 1500
Sparta Nijkerk Coutinho, Geurtsen, Al Haydar, Makizodila, Diderik, Van Groen (61. De Laat), Van der Wal, Buitenhuis (83. Oehlers), Kruisheer, Heus (68. Burgerhout), Plet
DVS '33 Ermelo Huiskamp, Enrico Patrick, Camara, Van der Burg, Jonker (72. Moro), De Vries (77. Uiterloo), Vloedgraven, Öztürk, Joshua Patrick, Pilon (84. Van Hussen), Roemeon
Gele kaart Frank Heus, Bryan Burgerhout (Sparta Nijkerk), Jeremy Jonker en Frank van der Burg (DVS'33 Ermelo)

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Orange Pictures