Nieuws

Rijnsburgse Boys favoriet tegen Quick Boys

Voorbeschouwing
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

4 oktober 2019

Wedstrijden tussen Rijnsburgse Boys en Quick Boys vallen in de categorie 'klassieker', maar geldt heden ten dage ook als risicowedstrijd. De burgemeester van Katwijk, waaronder ook Rijnsburg valt, heeft het er maar druk mee. Recentelijk vonden ook de duels tussen Quick Boys en Katwijk plaats onder strenge veiligheidseisen.

 

Op de speeldag zelf vindt er aan de poort van sportpark Middelmors geen kaartverkoop meer plaats en is alcoholhoudende drank voor en tijdens de wedstrijd uitgesloten. Tot zover de randverschijnselen.

 

Rijnsburgse Boys staat er van de twee bollenstreekrivalen momenteel het beste voor. De ploeg van Henk Wisman is terug te vinden op plaats zes van de Tweede divisie en kan terugkijken op een redelijke competitiestart. Na twee overwinningen (op De Treffers en GVVV) volgde wel een 0-1 nederlaag tegen Noordwijk, maar dat is de enige verliespartij die de Rijnsburgers tot nu toe kregen te verwerken. In reactie daarop was de 1-1 bij koploper IJsselmeervogels een prima prestatie, gevolgd door een uiterst moeizame 1-1 tegen Jong FC Volendam. In speelronde zes boekte Rijnsburgse Boys zijn eerste overwinning op vreemde bodem. Scheveningen kwam wel tot twee keer toe op voorsprong, maar stond aan het eind met lege handen (2-5). In dat duel liet Dani van der Moot van zich spreken door maar liefst drie keer te scoren. Het was voor het eerst dat de van FC Volendam overgekomen spits zich manifesteerde in het geel-zwart gestreepte tenue. Topscorer bij Rijnsburgse Boys is Joël Tillema met vier treffers. Bovendien zorgde Tillema er hoogst persoonlijk voor dat de Rijnsburgers zich plaatsten voor de eerste ronde van het KNVB-toernooi door tegen Noordwijk drie strafschoppen, waarvan twee in de verlenging, te benutten (1-3).

 

Op 5 november 2016 troffen Rijnsburgse Boys en Quick Boys elkaar voor het laatst op sportpark Middelmors, Derde divisie toen. Rijnsburgse Boys was heer en meester en Quick Boys (in het groen) ging door het stof, uitslag 7-1.
Foto: Orange Pictures

 

De statistieken voor Quick Boys zijn een stuk magerder. De eerste twee thuiswedstrijden (tegen Noordwijk, 1-1 en Jong FC Volendam, 3-1) vielen positief uit, maar de twee volgende thuisduels (Kozakken Boys en De Treffers) gingen verloren (beide keren 0-2). Het enige succesje in de uitwedstrijden was de 0-0 bij aartsrivaal Katwijk. Dat betekende wel dat Quick Boys in de laatste drie competitiewedstrijden niet wist te scoren. In het bekerduel met Katwijk dwong 'blauw-wit' wel een verlenging af (2-2), maar kwalificeerde het 'oranje' Katwijk zich alsnog voor de KNVB-beker (2-3). Topscorer bij Quick Boys in de competitie is Tommy Bekooij met drie doelpunten (op een totale productie van vijf treffers). Coach Edwin Grünholz kan tegen Rijnsburgse Boys mogelijk weer beschikken over Bekooij, mits de aanvaller voldoende hersteld is van zijn hamstringblessure.

 

Al met al is Rijnsburgse Boys op papier de favoriet in de derby, maar met derby's weet je het nooit. Favoriet zijn geeft zeker druk en ook bij Quick Boys, dat duidelijk moet wennen aan de nieuwe speelomgeving, ligt druk, maar dan anders, namelijk om zo snel mogelijk die vijftiende plek op de ranglijst vaarwel te zeggen. Normaliter is dat aan het eind van het seizoen een p/d plek, maar wat is normaal? Het degradatiereglement van dit seizoen is nog steeds niet officieel bekend gemaakt aan de clubs in de Tweede en Derde divisie. Dat kan alleen maar in voetballend Nederland, onder regie van de KNVB.

 

In vergelijking met de fans van Quick Boys moeten de supporters van Spakenburg nog verder naar beneden op de ladder om de club van hun voorkeur te 'spotten'. De Blauwen op de voorlaatste plaats, dat is natuurlijk mijlen ver achter welke vorm van ambitie dan ook. Even leek het erop of de ploeg van John de Wolf de eerste driepunter zou gaan pakken in het Kras-stadion, maar Jong FC Volendam maakte een paar minuten voor tijd de 1-1. Dat betekent dus dat de balans in de competitie zich vooralsnog beperkt tot drie gelijke spelen tegen ASWH (1-1), Jong Sparta (2-2) en zoals gezegd Jong FC Volendam. De 6-1 nederlaag bij HHC Hardenberg was wel het dieptepunt tot nu toe. De Wolf was in zijn profcarrière een robuuste verdediger, maar de defensie heeft weinig robuusts. Met achttien tegentreffers (gemiddeld drie per wedstrijd) is doelman Leon ter Wielen op dit moment de meest gepasseerde doelman van de Tweede divisie. Spakenburg oefende doordeweeks (8-0 winst op WSV Apeldoorn) met een speler op proef. Dit meldde het officële Twitterkanaal,  5. 2-0. Proefspeler #1 scoort, 12. 3-0. Wederom proefspeler #1 die scoort. Daarmee aangevend dat er meer dan één speler een proefstage volgt bij de selectie van De Wolf. 

 

Spakenburg, seizoen 2019-2020.
Foto: Orange Pictures

 

Noordwijk is de komende tegenstander van Spakenburg. Als nieuwkomer in de Tweede divisie doet de ploeg van Kees Zethof het lang niet slecht. Kozakken Boys ging een week geleden wel met een 2-5 overwinning aan de haal, maar dat was pas de eerste nederlaag in de competitie voor de Noordwijkers. In het seizoen 2013-14 kwamen beide clubs elkaar voor het laatst tegen in competitieverband (topklasse). Spakenburg won destijds met 5-1 en 0-2. Van die 5-1 nam Kees Tol drie treffers voor zijn rekening. Het jaar daarvoor was het precies andersom. Toen won Noordwijk met 4-2 en 1-3. Vijf van de zeven Noordwijkse doelpunten kwamen op naam van.....Kees Tol.

 

Nadat Pieter Mulders het contract had ondertekend dat hem dit seizoen verbindt aan VVOG, liet de coach zich positief uit over de mogelijke progressie die hij met de club uit Harderwijk dacht te kunnen bereiken. Dat kan allemaal nog gebeuren, het seizoen is per slot van rekening nog pril, maar de realiteit na zes speelrondes is een veertiende plek. De twee voorgaande seizoenen in de Derde divisie eindigde VVOG op een tiende en een dertiende plaats. Mulders zag zijn ploeg alleen winnen met 3-2 van ONS Sneek (gezien de ranglijst een absolute 'must') en tegen FC Lisse (1-1) het vierde winstpunt bijschrijven.

 

Tegenstander van VVOG is Barendrecht. De degradant uit de Tweede divisie wisselt overwinningen (drie stuks) af met verliespartijen nederlagen (ook drie stuks). Coach Jack van den Berg omschreef de 0-3 nederlaag tegen SteDoCo wel als 'ongelukkig en onnodig'. Barendrecht trad aan met vervangers voor de basisspelers Peter de Lange, Niels Vorthoren en doelman Nick van der Ploeg. Na de pauze keerde bovendien de geblesseerde Stanley Husen niet meer terug binnen de lijnen.

 

De selectie van DUNO D., poserend bij kasteel Doorwerth.
Foto: website DUNO D.

 

DUNO D. eiste na vijf speelrondes in de Hoofdklasse A de koppositie op. Vorig seizoen begonnen de Doorwerthers ook voortvarend en eindigden uiteindelijk als eerstejaars hoofdklasser op een keurige achtste plaats. De club en de hoofdpsponsor doen niet geheimzinnig over de ambities om hogerop te komen. Het lijstje met nieuwe spelers (de meesten met ervaring uit de Tweede divisie en betaald voetbal) spreekt boekdelen.
 

SC Feyenoord is te gast bij DUNO en zal verrast zijn. Zelf zijn de Rotterdammers recent een hypermoderne accommodatie op Varkenoord rijker geworden. Dan ziet het sportpark De Waayenberg in Doorwerth er net even iets anders uit. Daar staat het 'kapitaal' voornamelijk op het veld.

 

Klik hier voor de gegevens van de Tweede divisie

Klik hier voor de gegevens van de Derde divisie

Klik hier voor de gegevens van de hoofdklasse A

Klik hier voor de gegevens van de hoofdklasse B
 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit wekeinde uitgebreid aandacht aan de wedstrijden:

Rijnsburgse Boys - Quick Boys
Spakenburg - Noordwijk
VVOG - Barendrecht
DUNO D. - SC Feyenoord