Nieuws

Rijnsburgse Boys vonnist Quick Boys op slagkracht

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

6 oktober 2019

RIJNSBURG - Zo bont als bij de laatste onderlinge ontmoeting op Middelmors in november 2016 maakten Rijnsburgse Boys en Quick Boys het deze keer niet, maar qua vermaak scheelde het zeker niet veel. De Rijnsburgers trokken destijds met liefst 7-1 aan het langste eind. Bijna drie jaar later, nu beide clubs weer op hetzelfde niveau (Tweede divisie) uitkomen, won de thuisploeg opnieuw. Wat de cijfers betreft was de nederlaag voor Quick Boys wel een stuk draaglijker, namelijk 'slechts' 3-1.

 

De tweede derby binnen de Katwijker gemeentegrenzen was sowieso een stuk beter te verteren dan de bloedeloze vertoning onlangs tussen Katwijk en Quick Boys. De openingsfase was zelfs ronduit spectaculair te noemen. Na het optrekken van de kruitdampen van het georganiseerde vuurwerk brandde de strijd direct los. Er was nog maar nauwelijks een minuut gespeeld of Quick Boys kreeg al twee hoekschoppen op rij te nemen. Tommy Bekooij kopte hieruit eerst tegen de lat. Vervolgens lukte het in de rebound Jesper de Vré, als aanvaller overgekomen van ADO '20, evenmin om te score te openen.

 

Tommy Bekooij maakt gelijk (1-1) voor Quick Boys. Doelman Bradley van der Meer strekt zich, maar kan niets meer uitrichten.

 

Omdat tegelijkertijd Rijnsburgse Boys ook direct puur aanvallende intenties toonde, was het smullen geblazen voor het publiek. Het antwoord van de thuisclub liet daarbij niet lang op zich wachten. Jordy Strooker bekroonde vijf minuten later uit een steekballetje van Dani van der Moot de door hemzelf opgezette eerste serieuze Rijnsburgse aanval met een doeltreffende schuiver. De vorig seizoen nog voor Jong Volendam spelende Van der Moot legde met zijn assist alvast een bodempje voor zijn verkiezing tot man-of-the-match. Later in de wedstrijd zou de jonge spits nog vaker van zich doen spreken.

 

Rijnsburgse Boys ging door met aanvallen, maar Quick Boys toonde zich niet in het minst aangeslagen door de snelle achterstand. Sterker nog, de beste mogelijkheden waren voor de bezoekers. Het aanvalsspel van de Katwijkers was echter op zijn zachtst gezegd niet gelukkig te noemen. Te veel aanvalsopzetten verzandden in onnauwkeurigheden en verkeerde keuzes. Zo koos De Vré er in een unieke vrijstaande positie voor om de bal breed te leggen, waar zelf schieten de juiste oplossing was geweest. Even later mocht Bekooij van pech spreken toen hij zijn vrije schop vanaf vijfentwintig meter door de onderkant van de lat gekeerd zag worden. Bij dit alles ging het moordende tempo van beide ploegen overigens wel iets omlaag, simpelweg omdat het anders niet negentig minuten lang vol te houden zou zijn.

 

Eén minuut voor het rustsignaal kwam Quick Boys dan eindelijk langszij, met dank aan doelpuntenmaker Strooker. Diens te zachte terugspeelbal werd namelijk alert opgepakt door Bekooij, die vervolgens doelman Bradly van der Meer omspeelde en de bal in het lege doel schoof. Gevolg was dat de rust aanbrak met een gelijke stand, waar het spelbeeld en zeker de kansenverhouding Quick Boys aanspraak gaf op een voorsprong. "We hadden in de eerste helft op voorsprong moeten komen, met drie doelpunten verschil," was dan ook het vanuit zijn optiek logische commentaar van Quick Boys-trainer Edwin Grünholz. "En ook in de eerste twintig minuten van de tweede helft kregen we nog mogelijkheden."

 

Jeroen Tesselaar (links) in duel met Dani van der Moot.

 

Grünholz had een punt, gezien de kansen voor onder andere Bekooij en het opnieuw zwak uitspelen van een veelbelovende aanval door Mohamad Mahmoed. Terwijl de score van de gasten uitbleef, zocht Rijnsburgse Boys nog altijd naarstig vanuit de omschakeling de aanval. Halverwege het tweede bedrijf vond Joël Tillema in één van de tegenstoten feilloos het hoofd van Van der Moot. De perfecte tegendraadse kopbal was doelman Paul van der Helm absoluut te machtig. Tien minuten later werd het zelfs 3-1 nadat Van der Moot tegen de binnenkant van de paal kopte en Jeroen Spruijt de rebound direct loeihard in het net knalde.

 

Vanaf dat moment was de strijd gestreden. De krachten verslindende speelwijze had bij beide teams zijn tol geëist. Het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Cairo vormde het startschot voor een immense ontlading aan Rijnsburg-zijde. Slaande op de grote trommel van de fanatieke fans ging doelman Van der Meer voorop in de feestvreugde. "Flink klote om zo te verliezen,' wond Tommy Bekooij er geen doekjes om. "Want er waren zoveel kansen voor ons in de eerste helft. En in de rust spraken we af om door te drukken. Er kwam weinig van terecht. En dat terwijl we deze zomaar hadden kunnen winnen." Zijn trainer deelde in de teleurstelling. Aangesproken op het beeld dat Quick Boys het vooral moet hebben van spelhervattingen en standaardsituaties uitte Grünholz zijn zorgen: "Vandaag maakten wij eigenlijk pas het tweede echte velddoelpunt van dit seizoen. Wat dat betreft is er bij ons nog veel werk aan de winkel."

 

Het zijn zorgen die Rijnsburgse Boys-coach Henk Wisman duidelijk niet deelt. Zijn aanvalslinie oogde ronduit fris, met de al genoemde hoofdrol voor Van der Moot, maar ook Anthony van Dongen toonde vanaf links zijn potentie. De aanvalskwaliteiten van Tillema zijn al veel langer onomstreden. Frappant feitje is dat de omscholing van de linksback Tillema naar een gevreesde aanvaller drie jaar geleden zijn primeur kreeg, uitgerekend in de historische 7-1 derby tegen Quick Boys. Verdedigend heeft Wisman mogelijk nog wel wat te wensen, want centrale verdediger Masies Artien toonde zich in Wismans ogen kwetsbaar. "Zijn ongelukkige optreden was aanleiding voor de wissel in de rust voor Gielisse. Jordy Strooker maakte ook een fout, maar dat was er maar eentje. En voor één fout wissel ik niet."

 

Rijnsburgse Boys viert de overwinning.

 

Pas na rust kon het spel van zijn ploeg Wisman echt bekoren. "Toen domineerden wij op het middenveld. Eerst ontbrak het ons nog aan lef. Later durfden wij de bal te geven en ook eens een mannetje over te slaan. Gevolg was dat we uiteindelijk verdiend wonnen." Wisman kon er niet omheen dat Rijnsburgse Boys de wind flink mee heeft. "Hoger eindigen dan vorig seizoen (dertiende, red.) is het uitgangspunt. Meedoen in het linkerrijtje zou heel mooi zijn. Dat gaat nu lekker dus." Bijna een understatement van de ervaren coach, want Rijnsburgse Boys vindt zichzelf na de derby met Quick Boys terug op de tweede plaats.

 

Rijnsburgse Boys - Quick Boys 3-1 (1-1)

Doelpunten 6. Jordy Strooker 1-0, 44. Tommy Bekooij 1-1, 61. Dani van der Moot 2-1, 71. Jeroen Spruijt 3-1
Scheidsrechter L.P.S. Cairo
Toeschouwers 2600
Rijnsburgse Boys Van der Meer, Koomen (77. Schet), Bakker, Artien (46. Gielisse), Strooker, Tillema, Ros (89. Knol), Spruijt, Magan, Van der Moot, Van Dongen
Quick Boys Van der Helm, Gomez Nieto (73. Van Eeuwijk), Bosman, Tesselaar, Ravensbergen, Kuijvenhoven (76. Bloemendaal), Mahmoed, Bekooij, De Vré, Kaars
Gele kaart Jesper de Vré (Quick Boys)

 

Tekst: Jakob Kos
Foto's: Orange Pictures