Nieuws

DUNO D. botst tegen grenzen aan

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

6 oktober 2019

DOORWERTH - Het zijn spannende weken voor DUNO D. Hoe lang gaan de Doorwerthers de koppositie vasthouden? Vorig seizoen lukte het de kleine Gelderse club, toen debuterend in de hoofdklasse, welgeteld één week. De teller nu staat op twee weken dank zij de 3-2 winst op SC Feyenoord. Komende tegenstander in de competitie is Sportlust '46, de huidige nummer twee in de Hoofdklasse A en daarna wacht AZSV, nu de nummer drie.

 

Met de veerkracht in de ploeg van Roy de Haan zit het wel snor. Na een voortvarende start met een openingsgoal na tien minuten van Shapoul Ali koos DUNO voor een meer afwachtende houding en moest daar in de verdere eerste helft toch een prijs voor betalen. Speculeren op de omschakeling kan zich uitbetalen mits de kansen in vruchtbare bodem vallen en dat deden ze even net niet. Emilj Astamirov (overgekomen van SKV) schoot in het zijnet en Sherwin Grot, de man van de assist van de 1-0, zag Feyenoord-doelman Rick van der Burg redding brengen. Maar tussendoor hadden de Rotterdammers het spelbeeld toch in hun richting weten te manoeuvreren en kwamen er voor de bezoekers ook kansen.

 

Jerry Tieleman blokkeert Sherwin Grot (22).

 

De knal van Tim Schoonheijm was een voorbode daarvan. DUNO-doelman Patrick ter Mate zal maar wat blij geweest zijn, dat Jochem Jansen de doelpoging kraakte. Ter Mate zelf moest ingrijpen in een één op één situatie met Khalid Rahli, waarbij de aanvaller tegen de vlakte ging, een helder strafschopgeval, vond ook scheidsrechter Raymond Meilink. SC Feyenoord heeft daarvoor een specialist in huis, maar Ter Mate zat nog wel met zijn vingers aan de elfmetertrap van Quincy Oosterom. Met de 1-1 kreeg SC Feyenoord halverwege de eerste helft de beloning waarop de ploeg van Raymond Frehe op dat moment recht kon laten gelden.

 

Het middenveld, onder leiding van Oosterom, was Rotterdams domein van waaruit de aanval werd gevoed. Rahli was een handenbinder en zo ook Adil Akanioui. Junior Obiku is geen handenbinder, want zie maar eens aan te klampen, als de spits links voorin de bal in bezit krijgt. Die zie je dan niet meer terug en is het code rood bij de tegenstander. DUNO ontsnapte aan de 1-2 van Akanioui die zijn kans in het zijnet frommelde. Aangever was - uiteraard zou je bijna zeggen - Obiku. Vlak voor rust viel dan toch de tweede Rotterdamse treffer. Ter Mate kon een schot van Oosterom slechts keren ten koste van een rebound die Schoonheijm wist te verzilveren.

 

Tijd voor plan B bij DUNO en de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de ploeg in de tweede helft doortastend slaagde in de uitvoering daarvan. "DUNO stond bekend als een flegmatiek ploegje", verklaarde De Haan na afloop. "Maar we kunnen nu schakelen. Daar ben ik best trots op, meer nog dan op de vijftien punten die we nu hebben." Winnende coaches hebben altijd het gelijk aan hun zijde, maar DUNO onderging ook daadwerkelijk een gedaanteverwisseling. De spirit vonkte er vanaf. De selectie heeft ten opzichte van vorig seizoen een verjonging ondergaan. Weinig 30-plussers meer in de spelersgroep. Bart van Brakel (32) kreeg in de tweede helft na een aantal weken blessureleed toch weer zijn speelminuten, maar DUNO nam aan het eind van vorig seizoen bijvoorbeeld wel afscheid van Dominique Kivuvu (32 nu) en Purrel Fränkel (42). De clubcultheld is toegevoegd aan de technische staf ter assistentie van de 34-jarige De Haan.

 

Mats Grotenbreg geeft Matthew Jones geen kans de voorzet te onderscheppen.

 

Fris, enthousiast, met een goede kop erop, dat zijn nu de leidende motto's bij DUNO D. Bijvoorbeeld bij de nieuwkomers Koen Huntelaar (De Graafschap en neefje van), Mats Grotenbreg (Vitesse) en Rafael Boer (TEC). In totaal haalde DUNO een tiental van de spelersmarkt, met daarbij de mededeling dat de hoofdsponsor de geldkraan tot de helft heeft teruggedraaid van wat hij afgelopen seizoen aan budget verschafte. Meer waar voor minder geld? Hoe effectief is dat. Maar botst DUNO D. niet tegen grenzen aan? Dat zou zo maar kunnen. Wat accommodatie betreft is de grens zeker bereikt. Dat kan eigenlijk niet meer, met alle respect. Niet in de hoofdklasse en mocht DUNO het huzarenstukje uithalen door te promoveren, dan zeker niet. Van gemeentewege is er geen zicht op steun, zoals ook de hoofdsponsor geen cent zal spenderen om de club van nog geen tweehonderd leden daarin tegemoet te komen. Binnenskamers wordt er al gebrainstormd om een oplossing te gaan verzinnen voor wat toch een probleem is met opstallen die de tand des tijds niet meer doorstaan hebben, hoe knus en gezellig het er ook kan zijn.

 

Wat dat betreft is SC Feyenoord veel beter af. Recent hebben de Rotterdammers een spiksplinternieuw onderkomen op Varkenoord betrokken. Het wachten is nu alleen nog op de afbraak van het oude spul om daar nog een paar kunstgrasvelden neer te kunnen leggen. Dan kan SC Feyenoord straks terecht op gras (speelveld reeds in gebruik) en kunstgras (indien gewenst om op te trainen). Maar dat is wel appels met peren vergelijken. SC Feyenoord zit per slot van rekening in een totaal andere constellatie en vorm van organisatie dan DUNO Doorwerth.

 

Koen Huntelaar (14) houdt controle over de bal.

 

De vergelijking tussen eerste en tweede helft viel in het nadeel uit voor SC Feyenoord. "Slordig, ongeconcentreerd, afspraken niet nagekomen", was de korte samenvatting van coach Frehe. "Ik denk dat het buitenspel was de 3-2, maar we staan ook niet goed. De afspraak was schuin achter elkaar te staan en dat deden we niet." En dus kon Grot (bekend van Kozakken Boys, IJsselmeervogels, GVVV) net als een week eerder tegen Jodan Boys belangrijk zijn voor de ploeg. Als breekijzer voor de aanval trad op Roy Talsma die uiteindelijk toch speeltijd kreeg van De Haan. Talsma nam wel sportief wraak. Met een scherpe genomen vrije trap leidde hij de 2-2 in van Jansen en de dieptepass richting Grot zat vol risico op mislukken (bal in één keer doorgespeeld), maar die gok pakte perfect uit. Grot benutte de ruimte achter de defensie van SC Feyenoord en hield het hoofd koel toen hij oog in oog met doelman Van der Burg was komen te staan: 3-2.

 

Weelde? Ja en nee. De club DUNO rekent zich niet rijker dan de beurs gevuld is. Verrassing die koppositie? Ja en nee. DUNO is een ploeg om serieus rekening mee te houden, zo lijkt het. De komende weken kan de ploeg van De Haan zich bewijzen.

 

DUNO D. - SC Feyenoord 3-2 (1-2)

Doelpunten 10. Shapoul Ali 1-0, 22. Quincy Oosterom (strafschop) 1-1, 40. Tim Schoonheijm 1-2, 76. Jochem Jansen 2-2, 80. Sherwin Grot 3-2
Scheidsrechter R. Meilink
Toeschouwers 150
DUNO D. Ter Mate, Heijckmann, Jansen, Scharrenberg, Van Duren, Boer (72. Talsma), Astamirov (67. Van Brakel), Huntelaar, Grotenbreg, Ali, Grot
SC Feyenoord Van der Burg, Jones, Dobber (82. De Zwart), Tieleman, Van Eijck, Oosterom, Schoonheijm, Avdic, Akanioui, Rahli (75. Hammann), Obiku
Gele kaart Patrick ter Mate, Sherwin Grot (DUNO D.), Quincy Oostrom, Sandin Avdic, Adil Akanioui, Junior Obiku (SC Feyenoord)

 

Tekst en foto's: Aad van der Graaf