Nieuws

Spakenburg wint, maar vraag niet hoe

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

6 oktober 2019

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De opluchting na de 2-1 winst tegen Noordwijk was immens groot na afloop bij Spakenburg. Eindelijk, na drie gelijke spelen en drie verloren wedstrijden, nu de eerste driepunter van het seizoen. En dat was hard nodig ook, want voorafgaande aan het, naar later zou blijken, matige duel was men somber gestemd of het nu wel zou lukken om het maximale aantal winstpunten in eigen huis te houden.

 

In het blauwe infomagazine, het officiële cluborgaan van de club, was men er dan ook nog lang niet zeker van of er gewonnen zou worden. Het blad meldde: "Zo somber als het weer ineens is geworden, zo somber is het op dit moment misschien ook wel bij de blauwen. En dit met op het eerste oog, toch geen onaardige selectie, ondanks het wegvallen van Roy Terschegget door een blessure, en Istvan Bakx die naar het buitenland vertrok, vallen de resultaten op dit moment gewoonweg erg tegen."

 

Kevin Sterling glipt langs Huib Oversloot.

 

Een pittige tekst die eens temeer aangaf dat het vertrouwen bij de blauwen tot het nulpunt was gedaald. Ondanks dat Spakenburg vorige week zaterdag in Volendam liet zien dat de ploeg van trainer John de Wolf beter kan. Tegen promovendus Noordwijk moest het dan eindelijk gaan gebeuren. Winnen en die drie kostbare punten pakken. En zowaar, het lukte, maar vraag niet hoe.

 

Spakenburg moest en zou de matige start van het seizoen tegen Noordwijk hoe dan ook willen goed maken, in een wedstrijd die lange tijd zeer matig was te noemen. Pas na een uur spelen kwam het duel op gang, waarin Spakenburg uiteindelijk aan het langste eind trok. De buit was binnen en daar was aanvoerder Barry Beijer zielsgelukkig mee. "We hebben vandaag een zwaar bevochten overwinning behaald. We hebben Noordwijk heel lang van scoren af weten te houden en zelf twee keer weten te scoren op belangrijke momenten. Als ik naar ons spel kijk, hebben we weinig weggegeven, maar ook heel weinig gecreëerd. De eerste helft ging gelijk op en ook in de tweede helft waren beide ploegen tegen elkaar opgewassen. Gelukkig waren wij de eerste ploeg die scoorde. Pas daarna kwam de aansluitingstreffer en hadden wij in de laatste seconden van de wedstrijd het geluk aan onze kant toen er nog een bal op de paal belandde. We zijn toen door het oog van de naald gekropen, maar de winst was binnen", keek de aanvoerder van Spakenburg terug.

 

Op de vraag of de overwinning van de blauwen terecht was Beijer zo eerlijk om te beamen dat zijn ploeg de meeste aanspraak mocht maken op de zege, dus... verdiend gewonnen. "Ja, met z'n allen we hebben er keihard voor geknokt en dan verdien je het gewoon. Het verschil was dat we misschien betere wedstrijden hebben gespeeld en toen niet konden winnen. Vanmiddag was het misschien niet zo goed en hebben we wel gewonnen. Ik ben er verschrikkelijk blij mee en het geeft weer vertrouwen voor de komende wedstrijden."

 

Hero van Lopik heeft de score geopend, 1-0 voor Spakenburg.

 

Onder leiding van scheidsrechter Frank de Winter trapten beide partijen af met als doel om vooral toch maar niet te verliezen. De punten waren kostbaar en daar, zo leek het wel, werd rekening mee gehouden. Al vrij snel kroop Spakenburg door het oog van de naald toen Nick van Staveren steenhard naast de verkeerde kant van het doel kopte. Bij Spakenburg speelde Jordi Bitter in de punt van de aanval, maar in zijn eentje kon hij weinig uitrichten tegen de defensie van Noordwijk. Met een bal op de lat en een kans die hij net naast schoot, was zijn rol beperkt. Spakenburg leed veel balverlies, verkeerde passes hadden de overhand en de vrijstaande man werd gezocht maar zelden gevonden. Kortom, Spakenburg kwam niet aan fatsoenlijke voetbal toe.

Was Noordwijk dan veel beter? Nee, ook daar ging het nogal eens mis, maar de Noordwijkers kregen toch de beste mogelijkheden om op voorsprong te komen. Met voor de rust nog een goede kans voor Spakenburger Kevin Sterling en Tjeerd Westdijk van Noordwijk kwam de slaapverwekkende eerste helft tot stilstand bij 0-0. 

 

De hoop was gericht op een tweede helft die levendiger en spannender zou worden en even leek het erop, want binnen twee minuten scoorde Spakenburg een buitenspeltreffer. Het duurde nog even alvorens de toeschouwers op het puntje van hun zitplaats gingen zitten. De balbeheersing en controle was nu wel beter en dat waren voorwaarden dat de wedstrijd inhoud kreeg en meer strijd liet zien. Nadat over en weer wat goede scoringsmogelijkheden verprutst waren, kon Hero van Lopik in de 68-ste minuut de 1-0 op het scorebord zetten. Spakenburg ging daarop helemaal los en zag tot tweemaal toe een bal op de doellijn gekeerd. Noordwijk ontsnapte, maar moest in de 77-ste minuut de 2-0 toestaan, toen Bitter na een fraaie solo van Youri Koelewijn afrondde. 

 

Roy Castien schiet, Rob Overvliet probeert te onderscheppen.

 

Noordwijk gooide het gas daarna nog wat verder open en probeerde de aansluitingstreffer te forceren. Acht minuten voor tijd lukte dat via Raies Roshanali die de bal van dichtbij langs keeper Leon ter Wielen binnentikte: 2-1. In de resterende elf minuten was het pompen of verzuipen voor Spakenburg dat ten koste van alles de voorsprong veilig wilde stellen. Noordwijk kreeg kansen, maar de bal wilde er niet in. Ook niet in blessuretijd toen de bal op de paal belandde en de laatste kans voor de ploeg van trainer Kees Zethof was verkeken. "We hebben de kansen gehad, maar niet benut. Het leek af en toe wel een duel waar twee ploegen aan het schaken waren. Voor een goede wedstrijd heb je twee ploegen nodig en die heb ik vanmiddag niet gezien", reageerde Zethof na afloop. 

 

Spakenburg - Noordwijk 2-1 (0-0)

Doelpunten 68. Hero van Lopik 1-0, 77. Jordi Bitter 2-0, 82. Raïes Roshanali 2-1
Scheidsrechter F.R. de Winter
Toeschouwers 1300
Spakenburg Ter Wielen, Castien (72. Koelewijn), Beekhuis, Beijer, Van der Neut, Vreekamp, Sterling, Versteeg, Van Lopik, Pires Tavares (60. Ghaddari), Bitter (79. Selimi)
Noordwijk Van Vliet, Smith, Rietveld, Overvliet, Oversloot, Roshanali, Reynaers (82. Waandels), Emiel Wendt, Achefay (76. James), Westdijk (79. Le Congé), Van Staveren
Gele kaart Tom van der Neut (Spakenburg)

 

Tekst: Freek Louis
Foto's: Orange Pictures