Nieuws

Rood of blauw zit in het DNA

Voorbeschouwing
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse

 

11 oktober 2019

Duels tussen IJsselmeervogels en Spakenburg behoeven geen enkele introductie. De confrontaties tussen deze twee grootmachten hebben op de fans van beide kampen maar ook op voetballiefhebbers uit alle hoeken en gaten elders een aanzuigende werking die zijn weerga niet kent in het land. Het is ook een burenruzie pur sang, want de accommodaties van beide clubs zijn slechts gescheiden door een iets meer dan manshoog hek.

 

Verder loopt er door Bunschoten-Spakenburg een onzichtbare scheiding tussen culturen. Je bent voor rood (IJsselmeervogels) of voor blauw (Spakenburg). Het groen van Eemdijk (de derde voetbalclub in het dorp en hoofdklasse weer dit seizoen) is van ondergeschikt lokaal belang. Rood of blauw ben je van kindsbeen af. Het kleurpigment zit bij wijze van spreken in het DNA.

 

Het zal weer een mooie happening worden met ook sfeeracties. Altijd verrassend welke georganiseerde gekkigheden deze keer het massaal uitgelopen publiek voorgeschoteld krijgt. En dan komen daarna die negentig minuten voetbal, niet zelden matig van inhoud, maar meeslepend spannend is het wel vaak. En dat zal deze keer mogelijk niet anders zijn. Het is in ieder geval wel te hopen dat de 22 de toeschouwers waar voor hun geld geven. Hamvraag, kan Spakenburg voor een stunt zorgen door koploper IJsselmeervogels beentje te lichten? Kijkend naar de cijfers ligt dat niet meteen voor de hand. Bij de ploeg van Ted Verdonkschot lijkt alles te kloppen, aanvallend (24 doelpunten gemaakt) maar ook defensief (slecht zeven tegentreffers). De 'blauwen' worstelen zich tot op heden door de competitie van de Tweede divisie. De 2-1 overwinning op Noordwijk was als generale repetitie voor de derby wel geslaagd (want met de hakken over de sloot), maar was wel pas de eerste driepunter voor de formatie van John de Wolf.

 

Afgelopen seizoen hielden IJsselmeervogels en Spakenburg elkaar in evenwicht,

met 2-2 en 1-1. Bij de return (1-1) wist Spakenburg niet te profiteren van een man-meer-situatie nadat Maikel de Harder van IJsselmeervogels met rood was weggestuurd.
Op de foto: Argjend Selimi glipt langs Eef van Riel.

Foto: Orange Pictures

 

Maar behaalde cijfers zeggen lang niet alles, zeker niet in een derby als die tussen IJsselmeervogels en Spakenburg. Factoren genoeg die een rol kunnen spelen. Vorm van de dag bijvoorbeeld, wie breekt als eerste de wedstrijd open, geluk niet te vergeten en wie loopt er rond met 'poep in de broek', oftewel heeft angst om te verliezen. Het loon daarvan is vaak juist een nederlaag waar men vooraf zo bang voor was. De blauwe harde-kern-supporters willen in ieder geval geen angst uitstralen. Die hebben besloten in een gezamenlijke wandeling - tegenwoordig vaak aangeduid met het Italiaanse woord corteo dat processie betekent - naar de Westmaat te trekken. De wedstrijd staat onder leiding van Stef Veekamp, nog betrekkelijk onervaren in de Tweede divisie. Maar een keer moet ook een jonge scheidsrechter (Veekamp is 26 jaar oud) de vuurdoop ondergaan van zo'n grote en extra beladen wedstrijd.

 

Als schijn niet bedriegt, wordt het een interessante competitie in de hoofdklasse A. Niet de gevestigde clubs, zoals FC Rijnvogels, Spijkenisse, Capelle, Jodan Boys, Zwaluwen en noem er nog maar een paar op, voeren de boventoon. Koploper is DUNO D. tweedejaars hoofdklasser, gevolgd door promovendus Sportlust '46, met AZSV uit Aalten, geografisch gezien het buitenbeentje in deze klasse, als nummer drie.

 

En dus is het duel tussen Sportlust '46 en DUNO D. de kraker van speeldag zeven. Beide clubs schreeuwen het niet van de daken, maar zonder veel overdrijving kan worden vastgesteld dat ze allebei mee kunnen dingen naar de prijzen. En waarom dan ook niet strijden om de hoofdprijs? Bij Sportlust '46 beschikt coach Patrick Loenen over een evenwichtige selectie, die absoluut hoofdklasse waardig is. De resultaten zijn in ieder geval bemoedigend. De Woerdenaren verloren tot nu alleen van AZSV (1-0), zoals gezegd de huidige nummer drie, maar haalden bijvoorbeeld wel bij SC Feyenoord een 2-0 achterstand op naar 2-2, nota bene met een man minder. Op eigen veld is Sportlust '46 dit seizoen nog foutloos (9 uit 3, doelsaldo 10-1). En met goalgetter Mark van der Weijden weer aan boord na zijn schorsing kijken de Woerdenaren uit naar de testmatch met DUNO D.

 

De Doorwerthers wacht op hun beurt ook een examen. De ploeg van Roy de Haan moet laten zien dat de koppositie niet zomaar uit de lucht komt vallen. Bijzonder clubje dat Gelderse DUNO. De opmars begon in 2013 met het kampioenschap in de vierde klasse. In 2018 stapte Door Uithouding Naar Overwinning de hoofdklasse binnen en eindigde daar als debutant op een achtste plaats. Bovendien won DUNO het bekertoernooi van het district Oost. Op basis daarvan mochten de Gelderlanders dit seizoen deelnemen aan de KNVB-beker en sneuvelden in de tweede kwalificatieronde tegen Quick (2-3). DUNO liep daardoor een ontmoeting met eredivisieclub Willem II mis. De competitie verloopt vlotjes tot nu toe. Tegenover die ene nederlaag in speelronde twee (3-2 bij Zwaluwen) staan vijf overwinningen. Met een gemiddelde score van drie goals per wedstrijd is DUNO op dit moment de meest productieve ploeg in de hoofdklasse A.

 

In de hoofdklasse B moet koploper SDC Putten op bezoek bij runner-up SC Genemuiden, dat twee punten minder heeft vergaard dan de Puttenaren. Een topduel dus op sportpark De Wetering. Het is al weer even geleden dat SDCP op hoofdklasseniveau de ranglijst aanvoerde. In het seizoen 2010-11 pakte de club de eerste periodetitel en werd dat jaar uiteindelijk derde. Een jaar later viel SDCP uit de hoofdklasse maar forceerde per ommegaande promotie door kampioen te worden in de eerste klasse. Sinds de terugkeer in de hoofdklasse manifesteren de Puttenaren zich als een prototype middenmoter met klasseringen die schommelen tussen een achtste en een tiende plaats. Sportief hoogtepunt in die periode was de thuiswedstrijd in de eerste ronde van de KNVB-beker tegen PSV. Rond de 5000 toeschouwers zagen de amateurs verliezen met 0-4. SDCP had het ticket voor de 'grote' beker het seizoen daarvoor verdiend met een halve finaleplaats in de districtsbeker, waarin Sparta Nijkerk wel veel te sterk was (5-0). SDC Putten wisselde deze zomer van trainer-coach. Na twee seizoenen Michael van den Berg staat nu Cesco Agterberg voor de groep. Op het CV van Agterberg staan veel succesverhalen bij clubs die hij in zijn trainersloopbaan onder handen heeft gehad. Meest vers in het geheugen ligt de promotie van ASWH naar de Tweede divisie.

 

Selectie en begeleidende staf van SC Genemuiden.
Foto: Helmich Lubberts

 

SC Genemuiden is een club met een succesrijke historie. Maar liefst zes keer (1954, 1955, 1956, 1961, 1962 en 2004) werd de club kampioen op het hoogste amateurniveau, maar de landstitel was nooit weggelegd voor de groen-witten. Verder maakten SC Genemuiden vier seizoenen vol in de topklasse, maar speelt sinds 2015 weer in de hoofdklasse. Over bekersuccessen heeft de club ook niet te klagen. Vier districtsbekers staan er in de prijzenkast, plus ook de landelijke amateurbeker van 2005. In de KNVB-beker liep Sportclub tegen de eredivisieclubs FC Groningen (2-3) en FC Twente (4-3) met opgeheven hoofd van het veld. Maar de absolute sensatie was in 2015 de uitschakeling van ADO Den Haag vanaf de strafschopstip. Doelman Albert Flier groeide uit tot een ware legende door twee Haagse penalty's te keren. In de ronde daarop was PSV met 6-0 te sterk voor de amateurs van SC Genemuiden.

 

Nadat Jan van Raalte in december 2018 had aangekondigd dat SC Genemuiden zijn laatste klus als coach was, moest de TC omzien naar een nieuwe hoofdtrainer en kwam uit bij René van der Weij, die zijn trainerscarrière begon bij Buitenpost, eerst als stagiair, vervolgens als assistent en de laatste twee seizoenen als hoofdtrainer. In 2018 pakte Van der Weij met Buitenpost de titel in de eerste klasse en in mei 2019 leverde hij de Friese club af op een veilige twaalfde plaats in de hoofdklasse B. Bij SC Genemuiden zullen het verwachtingspatroon en het niveau van eisen aanzienlijk hoger liggen, zoveel is wel zeker.

Tot slot nog een statistiekje. Beide ploegen verschijnen aan de aftrap in de wetenschap dat ze vier competitiewedstrijden op rij gewonnen hebben.

 

Klik hier voor de gegevens van de Tweede divisie

Klik hier voor de gegevens van de Derde divisie

Klik hier voor de gegevens van de hoofdklasse A

Klik hier voor de gegevens van de hoofdklasse B

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de wedstrijden:

 

IJsselmeervogels - Spakenburg
Sportlust '46 - DUNO D.
SC Genemuiden - SDC Putten