Nieuws

Spakenburg moreel winnaar, kater IJsselmeervogels

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

13 oktober 2019

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De 83-ste derby der derby's (sinds 1932) zal niet de boeken ingaan als een wedstrijd waarover nog jaren zal worden nagepraat. De uiteindelijke 2-2 eindstand stemde Spakenburg tot tevredenheid, maar liet koploper IJsselmeervogels met een geweldige kater achter.

 

Er staan in het Dikke Boek over deze derby wedstrijden waarover met het nodige plezier wordt nagesproken. Soms voor de rooien en soms voor de blauwen. Van de laatste editie zijn een paar regels voldoende om aan het boek toe te voegen. Het duel was in het eerste uur nauwelijks het aankijken waard. IJsselmeervogels had voldoende aan twee oplevingen om tegen een aanvallend volkomen machteloos Spakenburg aan een 2-0 voorsprong te komen. Alleen een tegentreffer in de 73-ste minuut bracht de thuisclub aan het twijfelen en juist twijfel is nooit een goede raadmeester. Spakenburg kon op gelijke hoogte komen en ondanks een rode kaart voor Argjend Selimi hielden de Blauwen stand en stapten zij eigenlijk als morele winnaar van het veld.

 

Jefrrey Buitenhuis (3) zet IJsselmeervogels op een 2-0 voorsprong.

 

Na de traditionele sfeeracties van de supporters, een prachtig meterslang spandoek aan de kant van de thuisclub en wat vervelende blauwwitte opblaasballen aan de zijde kant van de bezoekers, werd direct duidelijk wat de opdracht van beide coaches was geweest. Ted Verdonkschot hield vast aan het patroon dat zijn ploeg al wedstrijd na wedstrijd speelt, terwijl John de Wolf zijn ploeg nu heel gegroepeerd op de eigen helft hield. Alleen Jordy Bitter moest in de spits maar wat proberen te doen met de lange ballen van achteruit. Even leek scheidsrechter Stef Veekamp (die zijn eerste derby der derby's floot in zijn nog jonge carrière) moeilijke wedstrijd tegemoet te gaan toen in de eerste minuten spelers elkaars benen testen. De stevige start had zeker invloed. Het duel kwam namelijk niet op gang. IJsselmeervogels speelde gewoon in een te laag tempo en kon daardoor de technische vaardigheden van de aanvallers niet in stelling brengen. Spakenburg leunde achterover en leverde voetballend in de eerste helft geen bijdrage aan de wedstrijd.

 

Toch was de eerste mogelijkheid voor de Blauwen. Kevin Sterling kon, bij één van de sporadische aanvallen, een voorzet bij de tweede paal net niet de juiste richting geven. In de 29-ste minuut dan zo'n opleving waarnaar het thuispubliek had uitgekeken. Robbert Olijfveld liet een schuiver los waarvan velen gedacht zullen hebben "wat moet je daarmee." Van zo'n 20-25 meter draaide de bal echter om de verraste doelman Leon ter Wielen heen in de verste hoek: 1-0. Een op dat moment dik verdiende voorsprong voor de enige ploeg op het veld die echt aanvallende bedoelingen had.

 

In de tweede helft weer een aantal felle duels, maar Veekamp hield de gele kaarten in zijn zak. De kansen waren ook dit keer weer voor de Rooien. Zo gleed Maikel de Harder de bal naast na doorkoppen van Danny van den Meiracker. In de 58-ste minuut sprong het rode gedeelte van het talrijke publiek op toen, na een corner, De Harder van buiten het strafschopgebied de binnenkant van de paal trof. De bal ging er niet in, maar ging er net uit. De 2-0 kwam drie minuten later toch tot stand. Na een vrije trap gleden Van den Meiracker en Jeffrey Buitenhuis naar de bal. Uiteindelijk werd de treffer gegeven aan Buitenhuis en stond er 2-0 op het scorebord. De wedstrijd leek gespeeld en toen dat na afloop niet waar bleek te zijn, was de domper enorm in het rode kamp en wilde een aantal spelers gewoon niet voor de camera of microfoon van de pers verschijnen. Zo zeer deed dit gelijke spel.

 

De bal ligt in het doel van IJsselmeervogels. Uiterst links de maker van de 2-2, Argjend Selimi.

 

De plotseling tegentreffer in de 73-ste minuut kwam ook echt uit de lucht vallen. Een lange uittrap van doelman Ter Wielen, zeker niet zijn eerste in de wedstrijd, kwam eindelijk eens in de buurt van Bitter en die kon koppend de bal bij de meegekomen Marlon Versteeg krijgen. Even niet opletten in de verdediging van IJsselmeervogels betekende dat Versteeg kon toeslaan: 2-1. Deze treffer bracht het geloof terug bij de Blauwen, maar had niet zoveel invloed op het spel van IJsselmeervogels mogen hebben. Rustig de bal in de ploeg houden en zoeken naar de juiste momenten voor de rappe aanvallers Olijfveld en El Azzouti had voldoende kunnen zijn, maar juist nu slopen er te veel fouten in het spel. Toen ook nog eens in de 77-ste minuut bij een corner van Spakenburg de bal niet goed werd weggewerkt kon invaller Selimi van dichtbij de gelijkmaker binnen tikken: 2-2.

 

Beteuterd keken de spelers met een rood-wit shirt elkaar aan. Een 2-0 voorsprong in zo'n korte tijd weggeven had toch niet mogen gebeuren. In de slotfase, toen Spakenburg met alles deze stand ging verdedigen, liep Selimi nog tegen een terechte rode kaart aan. Hij haalde in de 87-ste minuut genadeloos de op snelheid liggende El Azzouti onderuit zonder dat er een bal in de buurt was. "Ik had onnodig balverlies geleden en wilde koste wat het kost een doelpunt voorkomen. El Azzouti was op snelheid richting ons doel en toen besloot ik maar tot deze actie," zou de invaller na afloop verklaren.

 

Scheidsrechter Stef Veekamp probeert opspelende gemoederen tot bedaren te brengen.

 

In de rommelige laatste minuten probeerde IJsselmeervogels nog iets te forceren. Het late inbrengen van Yannick Cortie en Kevin van Diermen had echter niet het beoogde effect. Buitenhuis en El Azzouti, die nog wel voor de microfoon wilden komen, waren beiden boos over de manier waarop een voorsprong was verspeeld. "We hebben het onszelf aangedaan, want wat Spakenburg voetballend liet zien was toch ver onder de maat." Verdonkschot sprak ook van de tot nu toe slechtste wedstrijd van het seizoen. "En dat juist in de derby. Ons tempo lag gewoon te laag. Daarbij kwamen een aantal spelers bij ons maar niet los van hun tegenstander. Maar dan nog mag een ploeg als IJsselmeervogels niet zomaar een 2-0 voorsprong uit handen geven."

 

De Wolf, die na afloop van de wedstrijd aan de spelers bekend had gemaakt dat hij volgend seizoen niet meer als trainer bij Spakenburg aan het roer zal staan, was heel tevreden over het resultaat. "Dit is voor ons een bonuspunt dat op basis van karakter bereikt is. We hebben misschien niet mooi, maar wel als team gespeeld. We hebben laten zien dat we niet opgeven. Velen zullen zeggen dat ons spel in de eerst helft niet om aan te zien was en dat we geen enkele kans kregen. Maar hoeveel kansen heeft IJsselmeervogels nu gehad? We voelen ons de morele winnaar." Barry Beijer, die nog nooit in de derby van de Vogels had verloren, was het helemaal eens met zijn trainer. "Ik denk dat als de wedstrijd nog tien minuten langer had geduurd, we misschien nog wel hadden kunnen winnen", dacht de aanvoerder hardop.

 

IJsselmeervogels - Spakenburg 2-2 (1-0)

Doelpunten 29. Robbert Olijfveld 1-0, 61. Jeffrey Buitenhuis 2-0, 73. Marlon Versteeg 2-1, 77. Argjend Selimi 2-2
Scheidsrechter S. Veekamp
Toeschouwers 8020
IJsselmeervogels Schaap, Buitenhuis, Monteiro, Van Leijenhorst, Justiana, Van de Laar (83. Cortie), Nejmi (75. Van Riel), De Harder, Olijfveld, Van den Meiracker, El Azzouti (90+2. Van Diermen).
Spakenburg Ter Wielen, Beekhuis, Beijer, Van der Neut, Vreekamp, Van Lopik (46. Ghaddari), Pires Tavares, Versteeg, Castien (67. Selimi), Sterling, Bitter (89. Koelewijn)
Gele kaart Jasper Beekhuis (Spakenburg)
Rode kaart Argjend Selimi (Spakenburg)

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Orange Pictures