Nieuws

DUNO D. klein maar reuze dapper

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

13 oktober 2019

WOERDEN - DUNO D. en Sportlust '46 speelden hun eerste grote wedstrijd van het seizoen en wel tegen elkaar. Inzet was de koppositie in de hoofdklasse A. Bij winst zou Sportlust '46 de leiding over pakken van de Doorwerthers. Maar die sloegen de aanval koel en zakelijk voetballend af met een 0-2 overwinning.

 

De komende twee weken - de eerstkomende zaterdag is een rustdag in de competitie - staat Klein maar Reuze Dapper uit het chique dorp onder de rook van Arnhem derhalve bovenaan. Aan de bestuurstafel in Woerden krijgt Richard Vaquier Droop voor aftrap een aantal vragen voorgelegd uit de groep aanwezigen. Hoe groot is de club (170 leden, in die buurt), op welk niveau speelt jullie tweede (ik zou het niet weten) en hoe zit het met de sponsor? Een grote, dat is helder, maar wel de enige die een spelersbudget verschaft. Als die weg stapt, zou op een kwade dag kunnen, wat dan? "Dan hebben we er toch een paar jaar van genoten", antwoordt de voorzitter van DUNO lachend. Duidelijk.

 

In het westen van het land begint ook door te dringen hoe de accommodatie van DUNO er aan toe is. De opstallen, als het die naam nog mag hebben, zijn door Vadertje Tijd tot meer dan op het bot afgekloven. Kan de gemeente daarin niet bijspringen? "DUNO is één van de zes actieve amateurvoetbalclubs in de gemeente Renkum", geeft Vacquier Droop uitleg. Conclusie, Renkum staat niet te dringen om het bijna verteerde spulletje bij DUNO te vervangen door nieuwbouw. En kan de sponsor hierin iets betekenen? De 'zaal' bij Sportlust '46 blijft nieuwsgierig. "Die is niet geïnteresseerd. Hij is niet de eigenaar van de grond", reageert de voorzitter van DUNO. Al weer duidelijk.

 

Zakaria Issarti (10), gehinderd door Koen Huntelaar, doet een poging tot een kopbal op het doel van DUNO D.

 

Er is kennelijk helemaal niemand van buiten, op de hoofdsponsor na dan, die ook maar de schijn van interesse wekt voor het reilen en zeilen van DUNO. "Kijk", zegt Vacquier Droop tegen zijn gehoor en haalt zijn mobiele telefoon tevoorschijn. Op de getoonde foto's zijn diep getrokken voren zichtbaar in wat vlak daarvoor nog een biljartlaken van gras was. Een klojo met vingers, een andere benaming is er niet voor, heeft het veld onderhouden, dat op dat moment daar duidelijk te drassig voor was. Ik moet maaien, dan zal ik ook maaien. Het is een in die situatie misplaatst arbeidsethos. Pinkt er in het even daarvoor nog lachende gezicht van Vacquier Droop niet een traan van woede en verdriet? Komt dat nog goed? En nu is het een vraag bij Sportlust '46 uit puur eigen belang. De Woerdenaren hebben namelijk het veld van DUNO gehuurd om er een trainingskamp te gaan beleggen. Het sportpark Waayenberg ligt verscholen in de bossen, een ideaal stille plek dus ter voorbereiding op dingen die gaan komen. "Dan regelen we voor jullie een beter veld in de buurt", zegt Vacquier Droop ter geruststelling. Maar om te janken blijft het, zo'n deels naar de vaantjes geholpen grasmat.

 

Verder wel vrolijke gezichten bij DUNO, alleen maar eigenlijk. Logisch, want met 0-2 winnen bij een concurrent voor de koppositie smaakt zoet. Wie de namen van de spelersgroep langsloopt, ziet een interessante mix van voetballers. DUNO haalde een tiental voetballers binnen deze zomer, van wie het overgrote deel op een hoger niveau geacteerd hadden dan waar ze nu actief zijn. Is dat een voordeel? "Jongens die lager gespeeld hebben ervaren de hoofdklasse als de Champions League, maar de jongens die van een hoger niveau komen, die daar misschien niet geslaagd zijn, hebben toch een andere mindset. Dat compenseert elkaar", plaatste coach Roy de Haan in Woerden toch een kanttekening.

 

Zakaria Issarti houdt, met Rafael Boer in zijn rug, controle over de bal.

 

Voor de rest gaat het crescendo met DUNO, met zes overwinningen op een totaal van zeven competitieduels. Alleen bij Zwaluwen liepen de Doorwerthers tegen een zeperd (2-0 nederlaag) aan. Shapoul Ali en Sherwin Grot waren de doelpuntenmakers tegen Sportlust '46. Ali was de hele eerste helft een beetje anoniem buiten beeld gebleven om vijf minuten na rust toch ineens een vrije kans te krijgen. Met een beetje geluk wurmde verdediger Jochem Jansen de bal het strafschopgebied in waar de verdediging van Sportlust '46 Ali compleet over het hoofd had gezien. Helaas voor de thuisclub was er geen sprake van buitenspel, zo oordeelde de spelleiding en zo'n kans moet je een goaltjesdief als Ali niet aanreiken. Met een droog en hard schot kwam de 0-1 op het scorebord te staan.

 

DUNO heeft nog een tweede goaltjesdief in de gelederen, maar Sherwin Grot diende in Woerden wel op de bank te beginnen. Grot had de vrijheid genomen om doordeweeks maar één keer te trainen. "En dus moest ik zo wel beslissen", verklaarde De Haan na afloop. Maar wel lekker natuurlijk om Grot te kunnen brengen halverwege de tweede helft, wanneer de tegenstander moet aandringen op de gelijkmaker en steeds meer ruimte ging bieden. Een kwartier voor tijd kon Grot de wedstrijd in het slot laten vallen, maar voorkwam doelman Menno de Jong de brekende 0-2. Een paar minuten voor tijd was het toch raak voor de Gelderlanders. Gelanceerd door Rafael Boer liep Grot vanaf de linkerkant het strafschopgebied binnen in de wetenschap dat hij een grote kans zou krijgen of iemand van Sportlust '46 een overtreding op hem zou maken. Het laatste gebeurde (Floris Mulder was de ongelukkige boosdoener) en Harold van de Ketterij, geen andere beslissing mogelijk, wees naar de stip. Vandaar voltrok Grot zelf het vonnis.

 

Had het anders, gunstiger dus, kunnen aflopen met Sportlust '46? Die vraag kan volmondig met ja beantwoord worden. In de richting van de pauze liet Evert Brouwers twee dikke kansen liggen om de score te openen, waarvan de eerste wellicht de beste was. Maar in plaats van meteen te schieten, volgde er een kapbeweging en nog eentje en toen kon Renzo van Duren, rots in de branding achterin bij DUNO, het schot van Brouwers kraken. Op slag van rust tilde Brouwers de bal van korte afstand over het doel, maar die kans was een stuk lastiger dan die daarvoor. "Een van die twee had wel raak moeten zijn", vond coach Patrick Loenen later. "Dan hadden wij de ruimte gekregen. Nu ging het andersom."

 

DUNO-doelman Partick ter Mate stompt een voorzet weg.

 

DUNO bleef waar mogelijk rustig bij een tegenstander die in de tweede helft de druk wel opvoerde maar niet uitblonk in zuiverheid. "Van de vijftien voorzetten die ik geloof ik geteld heb, kwamen er maar twee of drie aan", legde Loenen de vinger op de zere plek. Een paar dreigende momenten moest DUNO nog wel zien te overleven. Zakaria Issarti mikte van buiten de zestien op de uiterste hoek, maar zag doelman Patrick ter Mate redden met een fraaie safe. Mark van der Weijden, die een ongelukkige wedstrijd speelde, mikte nog een keer een decimetertje of wat te hoog en Rick Wils, als breekijzer ingebracht ter vervanging van Brouwers, zag zijn halve omhaal (te zacht in feite) afgevangen door Ter Mate.

 

Sportlust '46 zakte door de nederlaag naar plek vier op de ranglijst en spontaan kwam er uit het Woerdense kamp de relativering (niet van Loenen, want die had begrijpelijkerwijs danig de pest in) dat de promovendus voor een plek in het linker rijtje gaat. DUNO kijkt toch iets verder. Eerstkomende tegenstander (in Doorwerth) is AZSV, de huidige nummer twee. Wint DUNO dat duel ook, dan komt de winst van de eerste periode serieus in zicht.

 

Sportlust '46 - DUNO D. 0-2 (0-0)

Doelpunten 51. Shapoul Ali 0-1, 87. Sherwin Grot (strafschop) 0-2
Scheidsrechter A.L. v.d. Ketterij
Toeschouwers 250
Sportlust '46 De Jong, Nick Verhagen, Molkenboer (77. Lopes Martins da Veiga), Mulder, Jansen, Zakaria Issarti, Thomas Heideman, Werkhoven, El Hasnaoui (46. Van Embricqs) , Van der Weijden, Brouwers (67. Wils)
DUNO D. Ter Mate, Heijckmann, Jansen, Van Duren, Grotenbreg (78. Hekkers), Talsma (67. Grot), Scharrenberg, Boer, Van Brakel (67. Astamirov), Huntelaar, Ali
Gele kaart Patrick ter Mate, Shapoul Ali, Koen Huntelaar, Ted Heijckmann (DUNO D.)

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Arie Verhagen/PR Sportlust '46