Nieuws

SC Genemuiden zorgt voor het betere smulwerk

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

13 oktober 2019

GENEMUIDEN - Een lijstaanvoerder die met 6-1 op de broek krijgt, dat zie je niet elk weekeinde. SDC Putten-coach Cesco Agterberg kon het zich sowieso niet heugen, dat een onder zijn leiding staand team met zulke flagrante cijfers was afgedroogd. Het verloren gaan van de koppositie maakte Agterberg niet eens zoveel uit, getuige zijn relativerende opmerkingen over de betekenis daarvan zo vroeg in het seizoen.

 

"Ik zag ons nog niet als de trotse koploper, daar spelen wij nog niet dominant genoeg voor. Wat mij vandaag echt stoorde is de zware onvoldoende die zo'n beetje mijn hele elftal hier scoorde. Er waren maar twee uitzonderingen, namelijk nummer tien Rick van den Brink en de rechtsback Alexander Sijtsma." De op hoger niveau gelouterde coach besefte maar al te goed wat voor een brevet van onvermogen hij zijn team opspeldde: "Ja, je rechtsback als beste man benoemen is net zoiets als je keeper de beste noemen, want dan weet je dat het voetballend helemaal niks was."

 

Omar Kavak scoort voor SC Genemuiden. Doelman Marin van Barneveld (SDC Putten) heeft het nakijken.

 

Het gemis van de geblesseerde Jordy van Selm op het Puttense middenveld deed zich volgens Agterberg hevig voelen: "Mijn beste man ontbrak, dat scheelde nogal wat." Hoeveel het scheelde was al halverwege de eerste helft duidelijk, toen thuisclub SC Genemuiden de vroege voorsprong verdubbelde naar 2-0. Over en uit, wist Cesco Agterberg op dat moment al, wat hij zichtbaar maakte door niet meer uit zijn trainersstoel omhoog te komen. "Wie geschoren wordt, moet stilzitten," zou Agterberg er later met een knipoog over zeggen. Feit was dat de coach langzaam maar zeker dezelfde statische houding aannam die zijn team al vanaf minuut één aan de dag legde.

 

Statisch tegenover dynamisch, daarmee is in één korte zin het meest in het oog lopende verschil tussen SC Genemuiden en SDC Putten benoemd. Het was pure beweeglijkheid waarmee de thuisclub vanaf het allereerste fluitsignaal de gasten uit Putten overrompelde. Al in de zesde minuut liet Jermain Baicadila de eerste rijpe appel in de mand vallen. Met zijn trefzekere afronding van een pass van Omar Kavak was de wedstrijd als min of meer beslist, zo groot was het krachtsverschil ten voordele van Genemuiden. Vanwege de deels op omschakeling berustende speelwijze van de ploeg van trainer René van der Weij leek het soms alsof SDC Putten wel een beetje meedeed, maar als het erop aankwam was en bleef alleen de thuisploeg gevaarlijk. Kort na elkaar zorgde topscorer Kavak met alweer zijn negende en tiende seizoensdoelpunt voor 2-0 en 3-0. Beide keren daartoe in staat gesteld door een uitstekend steekpassje van middenvelder Nouredinne Boutzamar.

 

"Met Boutzamar en Velda heb ik op het middenveld twee spelers met een prima steekpass," glunderde Van der Weij na afloop. De trainer van SC Genemuiden zei er geen woord teveel mee. De van Harkemase Boys gekomen Boutzamar liet namelijk oogstrelend voetbal zien. Omdat Velda niet voor hem onderdeed en voorin de van Alcides gekomen Jermain Baicadila trefzekerheid koppelde aan ultieme beweeglijkheid, werd SDC Putten bij tijd en wijle compleet zoek gespeeld. Kavak toonde zijn al jaren bekende klasse weer eens een keer in volle glorie. Sijmen Eenkhoorn stond garant voor het noodzakelijke beukwerk in de aanval. Maar ook op andere posities liep de Genemuiden-machine gesmeerd. Wat te denken bijvoorbeeld van Jur van Dalfsen die Rick van den Brink voortdurend op de huid zat. De toeschouwers op De Wetering wisten vooral in de eerste helft niet hoe ze het hadden, zo oogstrelend was het vertoonde spel bij vlagen.

 

Arend van de Wetering stoomt op. Iwan Bos moet volgen.

 

Agterberg pleegde in de rust nog een tactische omzetting om het tij te keren, door onder andere Joshua Tijdens extra in de aanval te posteren. Nog voor er enig effect van de ingreep aan het licht kon komen, zette Kay Velda met een machtig afstandsschot zijn ploeg op 4-0. De resterende veertig wedstrijdminuten hadden net zo goed schriftelijk kunnen worden afgedaan. Al waren de 5-0 van opnieuw Baicadila en de 6-0 vanaf het hoofd van Jens Jurn Streutker het aanzien nog alleszins waard. Daarbij lieten Kavak en consorten net als in de eerste helft ook nog een paar goede kansen liggen.

 

Heel langzaam en evenzeer begrijpelijk doofde het heilige vuur bij de thuisploeg uit. Velda kreeg een dikverdiende publiekswissel van zijn trainer, nadat Boutzamar hem kort daarvoor al was voorgegaan. Kavak gaf na afloop aan dat wat hem betreft de ploeg had kunnen en moeten doorduwen: "Als we volle bak doorgaan wordt het zo 8-0, dat was nog mooier geweest. Zo'n kans moet je niet laten liggen, vind ik." Het kwam er echter niet meer van. Sterker nog, kort voor tijd mocht invaller Kees Pluim de spreekwoordelijk eretreffer voor Putten maken. Kavak treurde er verder niet om. "Wij vochten als ploeg voor elkaar," genoot de aanvoerder nog na. "En wat mezelf betreft, ik heb dit seizoen absoluut een goed gevoel bij dit elftal. We kunnen elkaar uitstekend vinden."

 

Wat het hebben van een goed gevoel betreft had Kavak in zijn coach minstens zijn gelijke. Van der Weij begon met volmondig te beamen dat hij in Genemuiden een prachtig elftal tot zijn beschikking heeft. "Het mooie is dat ik de ploeg veel verantwoordelijkheid kan geven. Posities mogen ze binnen het systeem zo invullen als ze zelf willen. Zoals je zag dat het vanmiddag ging. Ik genoot vooral in de eerste helft enorm van de uitvoering, de beweeglijkheid en de scherpte. Ik zag het druk zetten op de bal, het dynamische spel voorin, de mogelijkheden van mijn middenvelders. Ik zag het team branden van gretigheid."

 

Rob Buter delft het onderspit tegen Omar Kavak.

 

De van Buitenpost gekomen trainer waagde zich nog niet aan het uitspreken van een verwachting voor de eindklassering, daarvoor achtte hij het seizoen nog te jong. Wat hij wel benoemde was het feit dat de overgang van de 'kleinere' club Buitenpost naar het bolwerk SC Genemuiden hem uitstekend bevalt: "Hier is meer verwachting, want Genemuiden is een naam in het zaterdagvoetbal. Dat is geen enkel probleem, want ik was aan deze stap toe, na vier jaar bij Buitenpost waar ik het overigens prima naar de zin had. Anders is denk ik dat ik daar steeds met een ploeg werkte die als collectief goed presteerde, terwijl ik nu met een aantal individueel heel begaafde spelers mag werken. Daarbij komt trouwens dat het in mijn ogen niet goed is dat een groep jaar in jaar uit dezelfde praatjes van dezelfde trainer te horen krijgt."

 

SC Genemuiden vindt zich na zeven competitieronden terug op de eerste plaats in de hoofdklasse B. De eerstvolgende uitdaging voor Van der Weij en zijn ploeg ligt over twee weken op Urk. "Eerst nog een weekje nagenieten en dan alles richten op die pittige derby."

 

SC Genemuiden - SDC Putten 6-1 (3-0)

Doelpunten 6. Jermain Baicadila 1-0, 25. Omar Kavak 2-0, 31. Omar Kavak 3-0, 52. Kay Velda 4-0, 68. Jermain Baicadila 5-0, 82. Jens Jurn Streutker 6-0, 86. Kees Pluim 6-1
Scheidsrechter M. Oosting
Toeschouwers 450
SC Genemuiden Jansen, Van de Wetering, Streutker, Van der Laan, Buitink, Baicadila, Van Dalfsen, Boutzamar (60. Kuurman), Velda (82. Visscher), Eenkhoorn (73. Ramon Beens), Kavak
SDC Putten Van Barneveld, Amende, Bos, Karafillakis, Jurian van den Brink, Van der Vlag (73. Pluim), Rick van den Brink, Ter Burg (46. Buter), Thomassen (46. Tijdens), Sijtsman, Van den Broek
Gele kaart Nouredinne Boutzamar, Arend van de Wetering, Sijmon Eenkhoorn (SC Genemuiden)

 

Tekst: Jakob Kos
Foto's: Orange Pictures