Nieuws

AFC is één van tachtig clubs van voor 1900

Voorbeschouwing
Tweede divisie
Derde divisie
KNVB-beker

 

18 oktober 2019

Het duel GVVV - AFC stond in de oorspronkelijke programmering voor zaterdag 18 januari 2020 op de rol, speeldag 18 in de Tweede divisie. Maar uitgerekend op die dag verjaart AFC. Dan viert de Amsterdamsche Football Club zijn 125-jarig bestaan. In gezamenlijk overleg tussen de clubs is besloten de wedstrijd af te werken op het eerste roostervrije weekeinde van het seizoen.

 

Een respectabele leeftijd natuurlijk. Het is niet niks 125 jaar, maar AFC is niet de oudste voetbalclub van het land, wel de oudste van de nog actieve clubs binnen Amsterdam. De Koninklijke HFC eist met 1879 de eer op de oudste voetbalclub van het land te zijn, maar er gaan ook stemmen op dat het Haarlemse HFC (kreeg in 1959 het predicaat Koninklijk) pas later begon met voetbal. In die tijd werden veel verenigingen in het leven geroepen als cricketclub, zo ook HFC. Pas in 1883 zou HFC, net als HVV uit Den Haag, begonnen zijn met voetbal. De oudste club met georganiseerde veldsport is Koninklijke UD, die in 1875 het levenslicht zag, maar pas in 1893 ook voetbal ging beoefenen. Op Wikipedia staat een lijst van voetbalclubs die voor 1900 zijn begonnen met georganiseerd voetbal. Dat zijn er in totaal tachtig en AFC staat, gerangschikt naar geboortedatum, op een zestigste plaats. In de loop van de historie zijn veel voetbalverenigingen van het toneel verdwenen door fusie dan wel opheffing. Dat meegerekend komt AFC qua leeftijd op de lijst van nu nog spelende clubs op een 19-de plek en binnen de huidige Tweede divisie is alleen de Koninklijke HFC dus ouder.

 

AFC anno 2019-2020
Foto: Orange Pictures

 

De meest recente successen van AFC liggen nog vers in het geheugen. In 2014 pakten de Amsterdammers de titel in de topklasse (zondagkampioen), maar moesten ze de landstitel laten aan Spakenburg. Na twee magere jaren in de Tweede divisie (11-de en 12-de) zette de ploeg onder leiding van Ulrich Landvreugd afgelopen seizoen de competitie met een zekere vorm van overmacht naar zijn hand. Deze reis is regerend kampioen AFC dus de te kloppen ploeg. HHC Hardenberg (0-1) en IJsselmeervogels 5-1) zijn daar al in geslaagd. De productie van doelpunten is zoals te verwachten viel weer belegd bij Yordi Teijsse (8) en Raily Ignacio (6). GVVV zet tot nu twee gezichten op dit seizoen. Vier uitwedstrijden, inclusief de 1-1 bij AFC in de openingswedstrijd, leverden tien punten op. Daar kon de ploeg van Niek Oosterlee met de borst vooruit mee thuiskomen. Op eigen veld loopt het bizar genoeg voor geen meter met drie nederlagen en een gelijk spel met De Treffers (2-2).

 

Ook Excelsior '31 - Hoek is in tijd naar voren gehaald. Excelsior '31 speelt op donderdag 31 oktober thuis in de eerste ronde van de KNVB-beker tegen FC Utrecht en vonden de competitiewedstrijd tegen Hoek op zaterdag 2 november daar te dicht op zitten. Reden om met een verzoek te komen aan Hoek, door de Zeeuwen soepel ingewilligd, omdat zij op 29 oktober aan de slag in datzelfde KNVB-bekertoernooi tegen PEC Zwolle. In het seizoen 2010-11 kwamen beide clubs elkaar eerder tegen in competitieverband als pioniers in de nieuw gevormde topklasse. Excelsior '31 won toentertijd beide duels (0-2 en 3-0). De Rijssenaren zouden vier seizoenen volmaken in de topklasse. Hoek eindigde als laatste dat seizoen en viel meteen terug naar de hoofdklasse.

In mei 2015 kruisten Excelsior '31 (hoofdklasser toen) en Hoek (terug in de topklasse) elkaars pad voor het laatst. Het ging om de kwartfinale in de strijd om de landelijke beker. Hoek bekerde verder dankzij een 1-3 overwinning.

 

27 mei 2015: kwartfinale landelijke beker Excelsior '31 - Hoek, uitslag 1-3. Op de foto: Jelle de Schrijver (Hoek) wacht af wat Coen Vloedgraven van plan is. Op de achtergrond is Amanuel Isa toeschouwer.
Foto: Jan Sanderman

 

Als nieuwkomer in de Derde divisie moet Excelsior '31 duidelijk wennen. De ploeg van Peter Wesselink heeft op eigen veld nog geen overwinning (1 uit 4) weten te behalen. Op vreemde bodem werd er verloren van collega-promovendus Sparta Nijkerk (2-0), maar daar stonden wel drie driepunters tegenover ten koste van SteDoCo (0-2), Jong Almere City FC (2-4) en GOES (0-4). Gebrek aan scorend vermogen is er dus niet.

Ook Hoek weet het doel van de tegenstander makkelijk te vinden en is na Jong Almere City op dit moment de meest productieve ploeg. De formatie van Lieven Gevaert won thuis al twee keer met 6-1, maar liet juist meer steken vallen in uitwedstrijden.

 

FC 's-Gravenzande plaatste zich in april van dit jaar voor de halve finale van het bekertoernooi van district West II en verwierf, net als een jaar eerder, zo een ticket voor de KNVB-beker. Vervolgens zette de FC ook nog de kroon op het werk door in de halve finale ARC uit te schakelen (4-2) en in de finale Ter Leede met afstand (4-0) de baas te blijven. Daarmee was de misser in de finale van een jaar eerder (Sportlust '26 won met 2-0) rechtgezet. FC 's- Gravenzande schakelde RKSV Heeze (2-0), was vervolgens vrij geloot voor de tweede voorronde van de KNVB-beker en dus staat de fusieclub (2010) nu voor het eerst in de historie in het hoofdtoernooi om de 'dennenappel'.

Ook SteDoCo bereikte nog nooit het hoofdtoernooi van de KNVB-beker. In 2016 was Huizen te sterk (0-2) in de eerste voorronde en in 2018 struikelde de club uit Hoornaar na winst op Cluzona (1-0) vervolgens over Westlandia (2-1). Deze reis schakelde de ploeg van Frans Adelaar HSC '21 (0-2) uit en was net als FC 's Gravenzande vrijgesteld van het spelen van een tweede kwalificatieronde.

 

FC 's Gravenzande met de distrisctbeker.

 

In de competitie loopt het allemaal nog niet zo lekker met FC 's Gravenzande en dat is dan zacht uitgedrukt. Na zeven speelrondes een voorlaatste plaats in de hoofdklasse A, drie doelpunten gemaakt en vijftien treffers tegen gekregen. Wat is er loos bij de ploeg van Richard Elzinga, die vorig seizoen aanvankelijk zo indrukwekkend de boventoon voerde in de competitie en uiteindelijk ook de districtsbeker won? SteDoCo, tweede jaar Derde divisie, houdt tot nu toe keurig het midden vast. Meest opvallende uitslag in de competitie was de 1-0 overwinning op koploper Sparta Nijkerk.

 

Klik hier voor de gegevens van de Tweede divisie

Klik hier voor de gegevens van de Derde divisie

Klik hier voor het programma van de eerste ronde van de KNVB-beker

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de wedstrijden:

 

GVVV - AFC
Excelsior '31 - Hoek
FC 's-Gravenzande - SteDoCo