Nieuws

AFC krijgt alle ruimte van GVVV

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

20 oktober 2019

VEENENDAAL - Het competitieduel in de Tweede divisie tussen GVVV en het Amsterdamse AFC is om een prima reden naar voren geschoven. Het duel stond oorspronkelijk gepland op 18 januari 2020, maar dan viert AFC zijn 125-jarig bestaan. Onder de rook van dat verwachte feest moet dan toch even gedacht worden aan de huidige stand op de ranglijst. AFC heeft de titel te verdedigen, maar de afstand op de huidige koploper IJsselmeervogels is inmiddels al opgelopen tot zes punten.

 

GVVV moet op dit moment toch achterom kijken, want de afstand tot de gevarenzone is slechts vier punten. De competitie ouverture in Amsterdam eindigde in een 1-1 gelijkspel, maar nu moest GVVV, de ploeg van trainer Niek Oosterlee, toch met een 1-3 nederlaag het hoofd buigen.

 

Soufiane Laghmouchi gaat hangen aan Johan Kulhan.

 

AFC heeft dus nog een feest in het verschiet. Op 18 januari 1895 kwamen zes enthousiaste 'straatvoetballers' bij elkaar en werd na enig touwtrekken de naam Amsterdamsche Football Club bedacht en een bestuur onder leiding van voorzitter Jan Hylkema geformeerd. Het terrein was een lapje grond tussen de Oranje Nassaulaan en het Vondelpark. Nu speelt AFC dus, na een aantal omzwervingen en turbulente jaren, al een tijd op het sportpark Goed Genoeg aan de met kantoorgebouwen dicht bebouwde Zuidas in Amsterdam. Dat AFC niet stilstaat en zeker niet als een oude dame achter de geraniums is gaan zitten, bewijzen de veranderingen die er nu rond de velden en clubgebouwen in werking zijn gezet. De geschiedenis heeft bewezen dat het als eliteclub bekend staande AFC al 125 jaar goed zijn weg heeft weten te vinden in de moeilijke wereld van het amateurvoetbal.

 

GVVV wist dit seizoen nog geen thuiswedstrijd te winnen en wat de thuisploeg in de eerste helft liet zien was geen basis om te vertrouwen dat het in deze wedstrijd wel zou lukken. AFC kreeg alle ruimte op het middenveld van de veel te veel achteruit lopende thuisploeg. Oosterlee zag dat met lede ogen aan. "We toonden veel te veel ontzag voor AFC. We stelden ons op als een stel ideale schoonzonen. AFC kreeg met een veel betere veldbezetting alle kansen die ze nodig hadden", vond de GVVV-coach.

 

Nu was die ruimte niet direct besteed aan de Amsterdammers. De eerste twintig minuten toonde een rommelig spel van beide kanten, maar wel wist AFC dichterbij het doel te komen dan andersom. In de 26-ste minuut zorgde de prima spelende Johan Jeremy Kulhan voor de aanzet van de openingstreffer. Zijn rush en prima voorzet van de rechterkant kon door Yordi Teijsse in een doelpunt worden omgezet. Teijsse toonde meer wilskracht dan de aanwezige verdedigers van GVVV: 0-1. De thuisploeg kwam niet verder dan een schot van Philip Ties in handen van doelman Patrick Zonneveld. Het was schrijnend om te zien hoe een spits als Berry Powel geen enkele bruikbare bal kreeg aangespeeld.

 

Raily Ignacio zet zich af tegen Wilco den Hartog.

 

In de tweede helft stak GVVV veel meer energie in de wedstrijd. Het was alleen heel jammer dat aanvaller Jeremy de Graaf zijn dag niet had. Zijn acties wilden maar niet lukken en ook bij Soufiane Laghmouchi lukte er niet veel. Het moest dus komen van Powel en het nu met meer elan spelende middenveld. Dat elan werd groter toen Robin Mulder en Wesley Goeman in de ploeg kwamen voor De Graaf en Laghmouchi. Er was ineens meer gif in het spel van de thuisploeg, terwijl AFC zich in die fase van het duel beperkte tot verdedigen van de magere voorsprong. Maar wie anders dan Powel wist een gaatje te vinden in die verdediging. In de 70-ste minuut was hij een aantal AFC'ers te slim af en ook doelman Zonneveld kon geen stokje meer steken voor de gelijkmaker: 1-1.

 

Alleen heeft AFC ook spelers die in staat zijn om beslissend te zijn in ieder duel. Vier minuten na de gelijkmaker lag de bal alweer achter GVVV-doelman Johan Jansen. Invaller Melvin Grootfaam kon eigenlijk zonder noemenswaardige tegenstand de achterlijn halen en toen hij de volkomen vrijstaande Raily Ignacio op maat kon bedienen, lag de weg open voor een 1-2 voorsprong. Waar waren de verdedigers van de thuisploeg bij deze aanval ? Een domper voor GVVV dat juist meer grip op het duel leek te krijgen. Nog gaven de Blauwen uit Veenendaal zich niet gewonnen. Een vrije trap van Goeman kon maar net door doelman Zonneveld over zijn doel worden getikt. In de vier minuten extra tijd weer een kans voor Powel. Dat niet alles wat de spits aanraakt ook in goud wordt omgezet, bleek tot verdriet van het thuispubliek. De bal verdween, bij een kansrijke positie bij de tweede paal, in het zijnet. In de aanval die volgde zag scheidsrechter Frank van den Elzen een handsbal van Grootfaam over het hoofd. De bal kon daardoor bij Yordi Teijsse komen en die weet met zo'n kans wel om te gaan: 1-3.

 

Yordi Teijsse groet na zijn 1-3 het publiek.

 

AFC kon opgelucht met een zege van het veld, terwijl GVVV weer geen thuiszege wist te behalen. AFC-coach Ulrich Landvreugd nam er maar eens een biertje op. "We hadden het ons al in de eerste helft veel gemakkelijker moeten maken. De kansen waren er wel, maar het afmaken bleef achterwege. Dan weet je dat een ploeg als GVVV meer energie in de wedstrijd gaat steken en daarvoor heb ik ze ook gewaarschuwd. Gelukkig zitten er op onze bank spelers die ik in zo'n situatie kan brengen." Het inbrengen van Grootfaam en Markiet en de omzettingen die daarvoor nodig waren, hadden AFC duidelijk goed gedaan.

 

GVVV - AFC 1-3 (0-1)

Doelpunten 26. Yordi Teijsse 0-1, 70. Berry Powel 1-1, 74. Raily Ignacio 1-2, 90+2. Yordi Teijsse 1-3
Scheidsrechter F.M.L. van den Elzen
Toeschouwers 650
GVVV Jansen, Van der Voort, Potjes, Den Hartog (87. Van Nieuwkerk), Adnane, De Jong, Ties, De Leeuw, De Graaf (66. Goeman), Powel, Laghmouchi (66. Mulder).
AFC Zonneveld, Kulhan, Maatsen, Richard, Van den Houten, Kenny Teijsse, Hoek, Yordi Teijsse, Ignacio (78. Ascension), Van der Velden (70. Markiet), Belarbi (66. Grootfaam)
Gele kaart Wesley Goeman, Johan Jansen (GVVV)

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Orange Pictures