Nieuws

Excelsior '31 ondervindt kwaliteitsverschil

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Competitie

 

20 oktober 2019

RIJSSEN - Excelsior '31 is er niet in geslaagd resultaat te halen uit het vooruitgeschoven duel met Hoek. De Rijssenaren kwamen met een portie gezonde vechtlust nog wel heel erg dichtbij, maar Hoek-doelman Jordi de Jonghe hield in de slotfase met een onwaarschijnlijke reflex van zijn arm de drie punten vast voor zijn ploeg: 2-3.

 

Een typische keepersactie. Apart volk die doelmannen die op niet meer verwachte momenten toch nog een uitgestoken arm of been uit de hoge hoed toveren. Een vleugje tovenarij zat er wel bij, want als het De Jonghe niet was gelukt de doelpoging van Jamarro Diks met zijn arm tegen te houden, had helemaal niemand maar dan ook helemaal niemand na afloop gezegd dat het hier een fout van de keeper betrof. De Jonghe stelde met zijn heldendaad de overwinning veilig, zo simpel was het. Teleurstelling uiteraard in het kamp van de thuisclub die zo geknokt had om toch een gelijk spel uit het vuur te slepen. "De 3-3 had gekund, maar de keeper reageert", stelde coach Peter Wesselink nuchter vast.

 

De basiself die Wessselink had gekozen, was het duel goed begonnen. Na een minuut of elf kreeg Hielke Penterman de kans om de voorzet van Dérian Reinders in één keer te verlengen. Bij zo'n actie heb je een beetje geluk nodig om succes te hebben, maar dat ontbrak, want de bal vloog een half metertje over het Zeeuwse doel. In beschouwingen achteraf zit dan altijd het gespreksonderwerp 'als dat, ja wat dan?'.

 

Karim Bannani blokkeert Hakim Ezafzafi.

 

De wedstrijd zou zich anders ontwikkelen en wel in het voordeel van Hoek. "Het plan was ze onder druk te zetten, maar Hoek heeft wel een ploeg die daaronder uit voetbalt. Toen hebben we besloten om het klein maken", verklaarde Wesselink de omslag in aanpak. Hoek speelde zijn eigen spel. De ploeg van Lieven Gevaert schaamt zich er niet voor om zelf ook een beetje achteruit te hangen. Het devies is ook om zeker achterin geen gekke dingen te gaan doen. Maar bij balverlies van de tegenpartij zoekt Hoek altijd meteen de diepte in zijn spel. En als de passes dan aankomen is het wel lekker om de snelle aanvallers Ruben de Jager en Erwin Franse in het team te hebben. En niet te vergeten de multifunctionele Rik Impens, die ook de profclub van AA Gent op zijn CV heeft staan.

 

Impens gaf ook het eerste speldenprikje namens Hoek met een krachteloos schot en kon Excelsior-doelman Melvin Koetsier nog op tijd ingrijpen door net een fractie van een seconde eerder bij de bal te zijn dan Franse. Vervolgens kreeg toch ook Excelsior '31 uitzicht op de openingstreffer. Hoek verdedigde slordig uit en op dat moment nam linksachter Vincent Schmidt de gelegenheid te baat om met kracht te vuren, gepareerd door De Jonghe. Maar Hoek bepaalde in die fase het wedstrijdbeeld met vaste spelpatronen en een omlijnd strijdplan op basis van kwaliteiten. Het was precies dat kwaliteitsverschil dat Excelsior '31 als eerstejaars Derde divisie aan den lijve ondervond.

 

Halverwege de eerste helft kwam Hoek op voorsprong. Er was wel discussie bij de thuisclub over de rechtsgeldigheid van het doelpunt. Was de scheidsrechtersbal net daarvoor niet voor Excelsior '31? Nu kreeg Hoek de bal. En was het geen buitenspel? Het had ook alles te maken met even niet opletten bij de thuisclub, waardoor Hoeks centrale verdediger Alexander Embrechts van dichtbij kon afwerken naar 0-1. Excelsior '31 probeerde wel meteen te antwoorden en de actie van Stijn Beverdam over de rechterflank zag er zeker veelbelovend uit, maar Jasper Veltkamp maaide finaal over de voorzet heen. Onnodig balverlies (Mirko Zwiers) op het middenveld vormde de inleiding op het tweede Zeeuwse doelpunt. Impens zag meteen waar de kans zou ontstaan en stuurde Franse de diepte in. De van GOES overgekomen aanvaller schoof vervolgens de 0-2 langs Koetsier.

 

Reguillo Vandepitte neemt de bal aan op zijn borst.

 

Excelsior '31 bleef wel tegensputteren. Diks probeerde het van afstand, maar weer was De Jonghe alert. Op slag van rust kreeg ook Niek Davina uit een hoekschop nog een kopkans maar belandde de bal op het net van het doel. Maar Excelsior '31 mocht ook blij zijn dat Hoek niet voor een derde maal toehapte via Franse en Impens. Zes minuten na de pauze was het dan toch raak uit een ingestudeerde vrije schop. Duidelijk was dat specialist Impens zich er niet mee ging bemoeien. Het werd een klein tikje van Constansia opzij naar centrale verdediger Roycel James die de bal langs de muur en doelman Koetsier hamerde. Alleen de lat voorkwam de 0-4 toen Reguillo Vandepitte die trof, direct uit een vrije schop.

 

"We wilden na rust meer druk gaan zetten, maar toen werd het damagecontrol", keek Wesselink terug naar die fase. "Maar ineens was het 2-3", analyseerde de coach verder. Ook al was het misschien met de moed der wanhoop maar rond het uur viel de 1-3. Schmidt pikte de bal op op de linkerflank en gaf vanaf de achterlijn scherp voor waar Penterman bijna op de doellijn staande het voorbereidende werk afmaakte. Het was pas zijn eerste doelpunt in de competitie. "Je weet dat Penterman niet zelf de kansen creëert. Hij staat er alleen als het moet", zei Wesselink van zijn routinier in de ploeg.

 

De 2-3 was even later geboren. Boy Boeloerditi, kort daarvoor ingevallen en dus getergd en fanatiek omdat hij niet bij de starters hoorde, leek op weg naar een doelpunt maar werd omarmd door Embrechts. Excelsior '31 kreeg zijn strafschop (benut door Boeloerditi) maar vroeg eerst bij scheidsrechter Erik ter Brake ook nadrukkelijk om een rode kaart. Die rode kaart kwam er wel, maar dan even later voor Michel Gerritsen Mulkes die de enkels van Impens bewerkte. Was het uit frustratie dat Impens al voor de zoveelste keer zijn tegenstanders de hielen had laten zien? "Hij was te laat", wilde Wesselink er niet veel woorden meer aan vuil maken naderhand.

 

Niek Davina, gehinderd door Alexander Embrechts en doelman Jordi de Jonghe, kopt op doel.

 

Met een man minder oogstte Excelsior '31 nog veel bewondering, maar de thuisclub had aan de andere kant ook alles mee bij de momenten dat Hoek in overtalsituatie in de aanval op weg leek naar een definitieve beslissing, maar die op soms onbegrijpelijke wijze uitbleef. "Een deel van het team wilde een doelpunt voorkomen en het andere deel wilde perse die vierde maken. Zo werd het veld heel groot en maakte we het ons onnodig moeilijk", vond Constansia. "We lieten veel kansen liggen", beaamde zijn coach Gevaert. "Ik vond de strafschop wel een cadeautje. Die speler zocht contact."

 

Wesselink wisselde nog een keer aanvallend (met Tom Smoes voor Schmidt) en bracht ook nog Stefan Maat, het grote clubtalent, binnen de lijnen voor Veltkamp. De pass van Maat in de doelmond was splijtend, maar het werd geen assist, doordat Diks zoals eerder beschreven, alsnog strandde op De Jonghe. "Alles heeft met niveau te maken. Hoek is vaardig en krachtig. We hebben niet het spel kunnen spelen wat we willen", toonde Wesselink zich realistisch in zijn reactie op de nederlaag. "We werden gedwongen de lange bal te spelen en dat is hun kwaliteit. We moeten zelf een hoger niveau halen om meer tegenspel te bieden."

 

Beide clubs zijn in alle voorbereiding op hun duel in de eerste ronde van het hoofdtoernooi om de KNVB-beker. Excelsior '31 ontvangt thuis FC Utrecht en Hoek speelt gastheer voor PEC Zwolle. Altijd een uitdaging om de eigen krachten eens te meten met een eredivisieclub.

 

Excelsior '31 - Hoek 2-3 (0-2)

Doelpunten 25. Alexander Embrechts 0-1, 32. Erwin Franse 0-2, 51. Roycel James 0-3, 63. Hielke Penterman 1-3, 66. Boy Boeloerditi (strafschop) 2-3
Scheidsrechter E. ter Brake
Toeschouwers 450
Excelsior '31 Koetsier, Beverdam, Davina, Zwiers, Schmidt (75. Smoes), Diks, Gerritsen Mulkes, Reinders, Penterman, Veltkamp (88. Maat), Ezafzafi (61. Boeloerditi)
Hoek De Jonghe, Wilson, Embrechts, James, Bannani, Vandepitte, Smulder, Impens, Franse (77. Kabwe Manengela), De Jager (74. Nelis), Constansia (83. Vereecke)
Gele kaart Vincent Schmidt, Mirko Zwiers, Jamarro Diks, Melvin Koetsier (Excelsior '31), Ruben de Jager, Alexander Embrechts, Jordi de Jonghe
Rode kaart Michel Gerritsen Mulkes (Excelsior '31)

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures