Nieuws

Ontbreken angel breekt FC 's-Gravenzande zwaar op

Wedstrijdverslag
KNVB-beker

 

20 oktober 2019

's-GRAVENZANDE - Voor een ploeg in de verdrukking kan een bekerronde maar al te zeer van pas komen om het gedeukte vertrouwen weer op te vijzelen. De naar voren gehaalde eerste ronde-wedstrijd tussen FC 's-Gravenzande en SteDoCo had in die zin voor beide teams heilzaam kunnen zijn, want de twee clubs verloren een week eerder hun competitiewedstrijd met 5-1.

 

De mate van verdrukking was voor de thuisclub echter aanzienlijk groter dan voor de Derde divisionist uit Hoornaar. Het maakt namelijk nogal wat uit of je zoals SteDoCo keurig op een negende plaats in de middenmoot staat, of zoals FC 's-Gravenzande één na laatste met alleen het armzalige Achilles '29 nog onder je. SteDoCo-coach Frans Adelaar haalde terecht aan dat zijn ploeg sowieso maar bar weinig te winnen had in het Westland: "Als wij van een hoofdklasser winnen dan is dat niet meer dan normaal. Het was zonneklaar dat wij de volgende ronde moesten halen, punt."

 

Etiën Mariana gaat mee in de actie van Ali Khaldi.

 

In de gehele eerste helft was er geen moment sprake van krachtsverschil. De thuisploeg gooide vooral in de eerste twintig minuten een forse dosis energie in de strijd. "Het hobbelige veld werkte daarbij niet in ons voordeel," zou Adelaar later aangeven als verklaring voor het feit dat zijn ploeg er niet in slaagde het initiatief te grijpen. FC 's-Gravenzande creërde zich een paar goede mogelijkheden, onder andere een kopbal van Roy Vermolen en een te zacht rollertje van Sander Koeleman. "Als het slecht gaat met het team zit alles tegen," mopperden supporters op de tribune.

 

In ieder geval werd pijnlijk zichtbaar dat het scorend vermogen van de 's-Gravenzanders met afstand de grootste makke is voor de rood-blauwen. 's-Gravenzande-trainer Richard Elzinga had er in zijn nabeschouwing niet veel woorden voor nodig om het niet scoren als oorzaak van de desastreuze seizoensstart te benoemen. "Het opvangen van de afwezigheid van Frank Broos valt ons duidelijk zwaar," erkende de in de voorgaande seizoenen met nagenoeg hetzelfde team behoorlijk succesvolle coach. Frank Broos was immers voordat hij kort voor de zomer zijn kruisbrand scheurde goed voor zo'n negentien doelpunten. Al was het niet zo dat destijds alles van Broos moest komen. Spelers als oudgediende Yuri Westhoff en ook Patrick Triep scoorden er lustig op los, en juist zij lieten het in de nieuwe jaargang tot nog toe opzichtig afweten. Afgaande op het vertoonde spel tegen SteDoCo moet gesteld worden dat het aan werklust niet ontbreekt, maar dat de vorm er gewoon niet is.

 

"De neiging bestaat om naar de ranglijst te kijken, scorebordjournalistiek zeg maar, maar in mijn optiek zijn wij in slechts twee wedstrijden weggespeeld. Tegen SC Feyenoord en Sportlust '46 waren we kansloos, maar de wedstrijden tegen DUNO D. en Rijsoord konden en moesten we winnen. Dat gebeurde niet omdat wij niet scoorden." Elzinga straalde in woord en gebaar uit dat hij het geloof in zijn team bepaald nog niet verloren is. "Ook vandaag zag ik weer punten waar we verder mee kunnen." De werklust was oké te noemen en er leek sprake van veerkracht in het team. Wat best opmerkelijk is als er week in week uit klappen geïncasseerd worden.

 

Roy Vermolen worstelt zich langs Joran Schröder.

 

Zowel klappen als veerkracht kwamen in de tweede helft aan bod. "De statistiek wijst uit dat wedstrijden vaak kort na de rust beslist worden," wist Richard Elzinga. "Ik zeg dat vaker, en ook nu weer. Er wordt wel eens om gelachen." Als er deze keer al om gelachen werd, dan was het ultrakort. Kyle Doesburg profiteerde met zijn snelheid al in de eerste minuut na de hervatting optimaal van onzorgvuldigheid op het 's-Gravenzander middenveld. Doelman Danny Koning wist het schot van Doesburg nog te pareren, maar spits Vincent Verheul schatte het vrije schootsveld in de rebound op exact de juiste waarde.

 

Gelet op het wedstrijdbeeld leek de 0-1 direct al beslissend te zijn. Dit temeer daar SteDoCo met Doesburg, die aan het eind van de eerste helft de geblesseerde Ibrahim Touré mocht aflossen, aanzienlijk won aan dreiging en diepte. "De keuze voor Doesburg, met zijn lengte en snelheid, was een bewuste," benadrukte Adelaar na afloop. "In de rust eiste ik sowieso van mijn team meer diepte en een hoger baltempo. Er moesten ballen achter de centrale verdedigers gelegd worden om Doesburg te bedienen."

 

Een luttele vijftien minuten later leek met de 0-2 via het hoofd van Joran Schröder het pleit definitief beslecht. Juist op dat moment echter kantelde er iets in de sfeer op sportpark Juliana. Het was de hoogste tijd tijd voor FC 's-Gravenzande om veerkracht te tonen. Onder luide aanmoedigingen van het publiek, of misschien wel dankzij die verbale steun, zag de thuisploeg kans om SteDoCo tot rond het eigen doelgebied terug te dringen. Verdediger Wesley Pollemans maakte prompt hands op een schot van Vermolen, waarna Sander Koeleman het vonnis vanaf de elfmeterstip koelbloedig voltrok. De aansluitingstreffer smaakte duidelijk naar meer. Elzinga besloot om Rick Boers de aanval te laten versterken. Maar terwijl Boers nog aan de zijlijn stond te wachten op zijn invalbeurt, sloeg SteDoCo opnieuw toe. In een snelle omschakeling vond Jesse Wielinga feilloos de ongedekte Benjamin van Wanrooij. Diens 1-3, slechts vijf minuten na de strafschop, maakte alsnog te snel een einde aan de bekeraspiraties van FC 's-Gravenzande.

 

Rick Boers vermijdt contact met SteDoCo-doelman Jordy Zielschot, die de aanval van FC 's-Gravenzande onschadelijk heeft gemaakt.

 

'Beker'doelman Koning voorkwam in het resterende stuk wedstrijd met een paar solide acties dat de bezoekers verder uitliepen. De tien rood-blauwe veldspelers voor hem bleven nog altijd redelijk overeind, maar dat was niet genoeg om de van ervaring bol staande Derde divisieploeg echt te verontrusten. Routiniers als Hayri Pinarci, Wesley Pollemans en Bryan Jongeneel weten een varkentje in de vorm van een laagvlieger in de hoofdklasse namelijk doorgaans wel te wassen. Zo ook nu. "Na de 0-1 liepen wij uit de organisatie," erkende Elzinga. "Bij de derde tegengoal opnieuw, en daarmee kon het plan om met Boers aanvallender te gaan spelen en David Belic meer naar voren te schuiven meteen de prullenbak in."

 

Elzinga en zijn selectie hoefden zich voor de uitvoering tegen het een niveau hoger acterende SteDoCo echter niet te schamen. Het niveauverschil was immers maar op een beperkt aantal momenten zichtbaar geweest. Het jammere voor de Westlanders was dat zulke momenten de ploeg fataal werden omdat de eigen mogelijkheden consequent onbenut bleven. SteDoCo stapte de bus in met het vooruitzicht op de bekerloting voor de tweede ronde. Adelaar had er alvast zijn gedachten over: "Als het een BVO moet zijn, dan hoop ik op een sterke eredivisieclub als tegenstander, en dan bij ons in Hoornaar." De suggestie dat er kans is op een grote profclub uit zijn eigen directe omgeving, liet hij maar voor wat het was. De brede lach was voldoende.

 

FC 's-Gravenzande - SteDoCo 1-3 (0-0)

Doelpunten 46. Vincent Verheul 0-1, 62. Joran Schröder 0-2, 64. Sander Koeleman (strafschop) 1-2, 69. Benjamin van Wanrooij 1-3
Scheidsrechter B. Sahiner
Toeschouwers 250
FC 's-Gravenzande Koning, Van Rijn, Luijendijk, Abbas (27. Belic), Vermolen, Triep, Koeleman, Westhoff, Van Meerten (89. Özdemir), Khaldi (70. Boers), Dag
SteDoCo Zielschot, Mariana, Pollemans, Jongeneel, Pinarci, Van Wanrooij, Wielinga, Schröder, Verheul (79. Van Eijk), Touré (45. Doesburg), Pereira
Gele kaart Ali Khaldi, Samet Dag (FC 's-Gravenzande), Wesley Pollemans (SteDoCo)

 

Tekst: Jakob Kos
Foto's: Pieter Vermeer