Nieuws

Achilles '29 is terug op De Heikant

Nieuws
Hoofdklasse

 

22 oktober 2019

Achilles '29 traint weer op het sportcomplex De Heikant, dat eerder op slot ging in opdracht van de familie Derks. De Derksen leven op voet van een vete met de club die ze als bestuurders in 2013 na het behalen van twee landskampioenschappen stimuleerden over te stappen naar de Eerste divisie. Dat avontuur draaide uit op een luchtkasteeldrama met ook alle kenmerken van een soap-cliffhanger.

 

Achilles '29 in vrolijker tijden bij het landskampioenschap (zondag) in 2013. Daarna maakte de club de overstap naar de Eerste divisie, waar de Groesbekers nooit vaste voet aan de grond kregen. Na vier seizoenen degradeerde Achilles '29 naar de Tweede divisie, een illusie armer maar ook met een enorme schuldenlast. In januari 2018 sprak de rechter het faillissement uit over de BV Achilles '29 (eerste elftal en belofteteam) en ging de club als amateurvereniging verder. Nog twee degradaties (2018 en 2019) zijn voortgevloeid uit het financiële rampbeleid van de jaren daarvoor en Achilles '29 hangt inmiddels opnieuw troosteloos onderaan in de hoofdklasse A. 
Foto: Orange Pictures

 

Op donderdag 17 oktober liet de familie Derks het sportcomplex vergrendelen. De Heikant ligt op grond waar de familie eigenaar van is. Op het moment dat de boedel, beheerd door de inmiddels failliete Stichting Accommodatie Achilles '29, eigendom was geworden van de Derksen, concludeerde de familie dat ze in haar recht stond Achilles '29 te verbannen van het sportcomplex. En dan sluipen er in zo'n hele afhandeling wel foutjes. De familie Derks liet een laptop afvoeren die van een particulier iemand bleek te zijn, maar die is inmiddels terug. Maar de tenues van de spelers, eigendom van de hoofdsponsor, zijn nog niet boven water.

 

Achilles '29 wist jeugdteams elders onder te brengen en de selectie nam maandag 21 oktober via een poort aan de achterkant het sportcomplex weer in gebruik, inclusief de verlichting. De familie Derks verzocht daarop de burgemeester door middel van de politie in te grijpen, maar Mark Slikman gaf die opdracht niet en liet Achilles '29 daardoor ongemoeid zijn gang gaan."We hebben juridisch advies ingewonnen. Volgens dat advies kan de curator wel het huurcontract ontbinden, maar wil je de club vervolgens van het sportcomplex weren, dan moet er een gerechtelijk vonnis liggen. Zonder zo'n vonnis kan de politie niks doen. Een van de twee zal dus naar de rechter moeten, dat lijkt me op het pad van de familie Derks te liggen", reageerde de burgemeester ten overstaan van De Gelderlander.

 

Slikman heeft nog wel gesproken met beide partijen maar zijn handen er wel vanaf getrokken: "Achilles wil er blijven spelen, de familie Derks wil de club weg hebben. Dat is een patstelling. Het heeft geen zin daarin te willen bemiddelen. Ik heb beide partijen wel op het hart gedrukt om de rust en de kalmte te bewaren totdat dat vonnis van de rechter er is." De club Achilles '29 zal niet naar de rechter stappen, want geen belang. Maar ook de familie Derks, de eisende partij, stapt vooralsnog niet naar de rechter, maar laat weten zich eerst te gaan beraden.

 

Dit was aflevering 233, jaargang 7.
Volgende episode van Achilles '29 Wat Een Club: De balt rolt weer op De Heikant.