Nieuws

Scheveningen zit nog in een verdomhoekje

Voorbeschouwing
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

25 oktober 2019

De huidige top zes van de Tweede divisie laat een redelijk vertrouwd beeld zien. IJsselmeervogels, AFC, HHC Hardenberg en Koninklijke HFC waren aan het eind van afgelopen seizoen ook vertegenwoordigd in de kopgroep. Alleen Excelsior Maassluis en Katwijk zijn momenteel vervangen door Rijnsburgse Boys en De Treffers, wat een keurige verdeling oplevert van zaterdag- en zondagclubs, drie elk in de bovenste zes.

 

In het seizoen 2017-18 ontmoetten Quick Boys en Scheveningen elkaar voor het laatst. Op Nieuw Zuid werd het in december 2017 2-4 voor de Scheveningers die daarna aan een prachtig voetbaljaar begonnen dat eindige in promotie (via de nacompetitie) naar de Tweede divisie. Op de foto: Tim Peters (Scheveningen) in duel met Delano a Cohen (Quick Boys).
Foto: Orange Pictures

 

Op het dieptepunt in de kelder is Scheveningen terug te vinden. De ploeg van John Blok zal het helemaal zelf moeten doen om daar weg te komen. De wetenschap dat Scheveningen in acht speelrondes nog maar drie keer een doelpunt heeft weten te maken is een extra factor van zorg. Het toeval wil wel dat Quick Boys de komende tegenstander is. De Katwijkers van Nieuw Zuid zijn dit seizoen dan eindelijk beland in de zo vurige gewenste Tweede divisie, maar de nieuwe omgeving is tot op heden de formatie van Edwin Grünholz nog niet bijster gunstig gezind. Het scorend vermogen van Quick Boys (zes goals in de competitie) zit in hetzelfde slop als Scheveningen, met het verschil dat Quick Boys nog wel een wedstrijd (3-1 tegen FC Volendam) heeft weten te winnen. Die drempel heeft Scheveningen nog niet weten te nemen. Alles heeft ook tegen gezeten wat maar te bedenken valt, met drie tegengoals in de absolute slotfase. En dus verloren Blok c.s. van HHC Hardenberg (90+) en GVVV (89) en gaven ze bij TEC (88) een aanstaande driepunter alsnog uit handen. Typisch een geval van een verdomhoekje waar altijd klappen vallen.

 

ODIN '59 seizoen 2019-20
Foto: Merel van Vliet

 

ODIN '59 ontvangt Sparta Nijkerk, promovendus maar wel virtueel koploper van de Derde divisie. Zelf staan de Heemskerkers op plek drie. Een interessante wedstrijd ligt in het verschiet. ODIN '59 wisselde afgelopen zomer van coach. De succesvolle Richard Plug vertrok naar DVS '33 Ermelo en de betrekkelijk onervaren Anthony Correia werd zijn opvolger. Correia (37) was onder Mike Snoei assistent-trainer bij eerstedivisionist Telstar. ODIN '59 verloor in het beginfase van het seizoen van Hoek (0-1) en Barendrecht (3-4), nota bene op eigen veld. Nadien is het aanmerkelijk vlotter verlopen, met de 0-6 winst Harkemase Boys (nee, geen rode kaarten voor de Friezen!) als geel-blauw vlagvertoon. Het is alleen de vraag of Sparta Nijkerk hiervan van kleur verschiet. De ploeg van Eric Speelziek, wiens contract is verlengd tot de zomer van 2023, verloor tot nu toe alleen het tactische steekspel bij SteDoCo (1-0).

 

De ranglijst van de hoofdklasse A vertoont een opvallend beeld. Op kop DUNO D. en op twee punten daarachter AZSV. Een op het westen van het land georiënteerde afdeling, gedomineerd door twee geografische buitenbeentjes. Het kleine DUNO, tweedejaars hoofdklasser, heeft ambities, daarover geen misverstand, maar hoe zit dat met AZSV? In 2013 promoveerde de Aaltense Zaterdag Sport Vereniging naar de hoofdklasse en heeft zes seizoenen volgemaakt zonder serieus sportief in de problemen te komen. Afgelopen seizoen pakte de ploeg van Dave de Jong zelfs een keurige vierde plaats achter Excelsior '31, Staphorst en Sparta Nijkerk. Een periodetitel in de hoofdklasse was echter nog nooit weggelegd voor AZSV, maar bij winst in Doorwerth dingen de Aaltenaren wel serieus mee naar zo'n prijs, die recht geeft tot deelname aan de nacompetitie voor een plek in de Derde divisie. Wint DUNO, in eigen huis dit seizoen nog zonder puntenverlies, dan krijgt de ploeg van Roy de Haan de eerste periodetitel voor het grijpen.

 

25-05-2019: Urk - SC Genemuiden, uitslag 3-2. Op de foto: Hessel Snoek (Urk) in een pittig  duel met Jur van Dalfsen (SC Genemuiden)
Foto: Helmich Lubberts

 

SC Genemuiden gaat op bezoek bij Urk en dat is in het verleden maar al te vaak een (te) forse hobbel geweest voor de huidige koploper van de hoofdklasse B. Urk, onder de coaching van Richard Karenbelt, won de afgelopen twee seizoenen drie van de vier (3-0, 0-1 en 3-2) onderlinge wedstrijden. Alleen de eerste in deze serie was voor SC Genemuiden (4-1). Als coach van SC Genemuiden (2010-13) kruiste Karrenbelt nooit het pad van Urk, want SC Genemuiden speelde in die jaren in de topklasse en de Urkers opereerden één of zelfs twee trapjes lager. Sinds 2015 zijn Urk en SC Genemuiden weer aan elkaar gekoppeld in de hoofdklasse. Het is een echte streekderby, met alle traditionele rivaliteit en emoties die daarbij horen. De groen-witten hebben zich onder de nieuwe coach René van der Weij al gepresenteerd als een goed voetballende ploeg. Bij Urk verloopt het allemaal wat stroever, met name op eigen veld. Winst op De Vormt was er alleen op DETO Twenterand (1-0), de derby met Flevo Boys leverde een 0-0 gelijk spel op en Volendam won de IJsselmeerclash met 1-4.

 

Klik hier voor de gegevens van de Tweede divisie

Klik hier voor de gegevens van de Derde divisie

Klik hier voor de gegevens van de hoofdklasse A

Klik hier voor de gegevens van de hoofdklasse B

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de wedstrijden:

 

Quick Boys - Scheveningen

ODIN '59 - Sparta Nijkerk

DUNO D. - AZSV

Urk - SC Genemuiden