Nieuws

Sparta Nijkerk met veel strijd naar winst

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Competitie

 

27 oktober 2019

HEEMSKERK - Het vooraf aangekondigde topduel in de Derde divisie tussen ODIN '59 (nummer drie) en koploper Sparta Nijkerk is bij lange na niet geworden wat de toeschouwers ervan mochten verwachten. Integendeel, het is een wedstrijd geworden waarin beide teams hun voorgenomen strijdwijze niet geheel konden waarmaken.

 

Waar de ruststand voor Sparta Nijkerk met 0-2 nog goed aanvoelde, werd het duel uiteindelijk op 1-2 afgesloten en kreeg ODIN '59 veel te weinig. Een gelijkspel was meer op zijn plaats geweest. Zelfs Sparta Nijkerk coach Eric Speelziek gaf het ruiterlijk toe dat een puntendeling de krachtsverhouding beter had weergegeven. "Als je naar het totaalbeeld van de wedstrijd kijkt, dan zou ik geen winnaar kunnen aanwijzen. Ik ben daar heel eerlijk in, want beide teams hebben heel hard geknokt voor de overwinning om er een leuke wedstrijd van te maken. In dat laatste zijn we niet helemaal geslaagd. In de eerste helft waren wij de bovenliggende partij. Na de rust hebben we met veel inzet, hard werken en strijd de zege naar ons toegetrokken en was ODIN niet weg te slaan voor ons doel."

 

Nicky Eekhout kopt op het doel van Sparta Nijkerk.

 

Volgens Eric Speelziek was het zeker geen topper maar meer een wedstrijd waar soms geen peil op viel te trekken. "We komen nogal gelukkig op 0-2 door verdedigingsfouten en daarna zat ik te wachten op meer goals van onze kant. Kansen daarvoor kregen we ook, maar de scherpte ontbrak om in veiliger vaarwater te komen. Ik was ook tevreden over ons spel, omdat we veel initiatief toonden. Maar ja, de goals ontbraken om de deur op slot te gooien."

In de tweede helft was Sparta Nijkerk geen schim meer van de ploeg van voor de pauze. Was dit het elftal dat in de eerste vijfenveertig minuten domineerde en heel gretig was ? Nee zeker niet, het was pompen of verzuipen tegen een aanvallend ODIN '59 dat voelde dat er veel meer in zat dan een nederlaag. "We hebben alle zeilen moeten bijzetten en soms met negen spelers de voorsprong moeten verdedigen. We mochten van geluk spreken dat er twee doelpunten van hun werden afgekeurd. Er was niks meer over van ons overheersende spel van de eerste helft", keek Speelziek terug.

 

Sparta Nijkerk sleepte de overwinning weg voor de poorten van de hel en dat was bij ODIN '59 duidelijk even slikken geblazen. Discussie alom over de twee afgekeurde doelpunten. Was het wel buitenspel? Waarom paste Thijs Voncken de voordeelregel niet toe, toen er na een overtreding gescoord werd? Vragen, en nog eens vragen. Tot in den treuren toe werden beide treffers via de video beelden bekeken. Voor ODIN-coach Anthony Correia pijnlijke momenten die hij als volgt omschreef: "Ik vond dat de scheidsrechter het niet altijd bij het rechte eind had en soms in ons nadeel floot. Bijvoorbeeld bij die overtreding waaruit gescoord werd. Past hij de voordeelregel toe sta je gelijk. Ook de treffer die wegens buitenspel werd afgekeurd, daarover heb ik ook mijn twijfels."

 

Justin van Groen (6) en Jayson Halman focussen op de bal.

 

Op de vraag of ODIN '59 de nederlaag ook niet een beetje aan zichzelf te danken had, was Correia duidelijk: We hebben genoeg kansen gehad. Waren we beter aan de bal geweest had er misschien meer in gezeten. Simpel gezegd, we hadden onze kansen moeten afmaken. " Correia had gelijk. Dan was er misschien een andere wedstrijd ontstaan. Nu werd het een wedstrijd met twee gezichten.

 

Sparta Nijkerk was de eerste helft de betere ploeg, die met dank aan ODIN '59 aan zijn doelpunten kwam. Na achttien minuten spelen liep ODIN '59 verdediger Nicky Eekhout op links te klooien met de bal, die hij kwijtraakte aan Bryan Burgerhout die op zijn beurt Frank Heus vrij zag staan die de voorzet maar voor het intikken had: 0-1. Nog geen vier minuten later opnieuw slecht uitverdedigen waarbij de bal bij Gilbrano Plet terecht kwam en die keeper Joost Meendering geen enkele kans gaf: 0-2. Het wachten was daarna op meer treffers van Sparta Nijkerk die er niet kwamen, ondanks de vele kansen die zich voordeden.

 

Sparta Nijkerk verdedigt met man en macht zijn 1-2 voorsprong.

 

De tweede helft was acht minuten oud toen ODIN '59 de aansluitingstreffer liet aantekenen. Eekhout streek zijn fout van voor rust glad door een goede aanname gevolgd door een zuiver geplaatst schot, waarop keeper Gino Coutinho geen kans maakte: 1-2. Het gas ging erop bij de thuisclub en ook de kansen namen fors toe. Sparta Nijkerk moest de alarmknop in werking stellen. De boel ging op slot onder het motto vrouwen en kinderen eerst. Voor ODIN '59 was er geen doorkomen meer aan en ook de extra speeltijd bracht geen verandering meer in de stand.

 

ODIN '59 - Sparta Nijkerk 1-2 (0-2)

Doelpunten 18. Frank Heus 0-1, 21. Gilbrano Plet 0-2. 53. Nicky Eekhout 1-2
Scheidsrechter T. Voncken
Toeschouwers 400
ODIN '59 Meendering, Boekel, Willemse (64. Jager), Scheffer (84. Driever), Halman, Brandsma, De Vries, Eekhout, Tros, Mijnders (75. Kansen), Hulleman
Sparta Nijkerk Coutinho, Geurtsen, Makizodila, De Laat, Diderik, Van Groen, Kruisheer, Van der Wal, Burgerhout (68. De Ruiter), Heus (74. Buitenhuis), Plet (81. Broekhof)
Gele kaart Ron Scheffer (ODIN '59), Adriaan Kruisheer (Sparta Nijkerk)

 

Tekst: Freek Louis
Foto's: Hans Willemse