Nieuws

Scheveningen toont veerkracht bij Quick Boys

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

27 oktober 2019

KATWIJK AAN ZEE - Eind oktober mag nog niet gesproken worden van een degradatiekraker. Toch stond op Nieuw-Zuid het treffen tussen Quick Boys en Scheveningen helemaal in het teken van het ontkomen aan de laatste plaats. Scheveningen sprokkelde immers in de voorgaande acht wedstrijden slechts twee punten, en won niet één keer. De Katwijkers speelden ook slechts twee keer gelijk, maar wisten Scheveningen als drager van de rode lantaarn dankzij hun enige winstpartij wel op drie punten onder zich.

 

Verwachting was beide ploegen het voorkomen van weer een nederlaag als hoogste prioriteit zouden hebben, wat een behoudende strijdwijze en daardoor een weinig verheffend kijkspel onontkoombaar maakte. Niet bleek minder waar. Het publiek kreeg namelijk een zeldzaam vermakelijke strijd voorgeschoteld, waarbij in de eerste helft de doelpunten net zou overvloedig vielen als de herfstbladeren in de stormachtige wind. Dat er na rust niet meer gescoord werd deed aan de attractiviteitswaarde niets af. De spanning, en de passie waarmee gestreden werd, maakte het uiteindelijk tot zo'n middag waarvan de liefhebber van het ware zaterdagvoetbal smult.

 

Rowdy van der Putten probeert Ricardo Kuyvenhoven van de bal te zetten.

 

Scheveningen-coach John Blok wist het zeker: "Strijd, passie, doelpunten, een wedstrijd op echt gras, de toeschouwers moeten genoten hebben." Net als hijzelf, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat hij als winnend coach zich een stuk gemakkelijker aan het genieten kon overgeven dan zijn tegenstrever Edwin Grünhoz namens Quick Boys. Blok zag zijn equipe met 2-3 de eerste seizoenswinst binnenhalen, en daarbij en passant het aantal seizoenstreffers al in de eerste helft verdubbelen van drie naar zes.

 

Met de zoals gezegd stormachtige wind in de rug zette Quick Boys vanaf de aftrap vol aan om Scheveningen te overrompelen. Van afstand schieten zou een geducht wapen kunnen zijn, maar voor de thuisploeg goed en wel een ritme vond lag de bal al in het eigen doelnet achter keeper Paul van der Helm. Halfslachtig ingrijpen van de verdediging bood Rowdy van der Putten liefst twee keer de kans om de score te openen en de tweede poging was Van der Helm daarbij te machtig. Tommy Bekooij liet twee minuten later al het antwoord van Quick Boys van zijn schoen vertrekken, na het uitspelen van zijn man in een fraaie passeeractie.

 

Gelijke stand, dus opnieuw beginnen, ware het niet dat de Katwijkers vanaf dat moment behoorlijk de overhand verkregen. Dennis Kaars zette tien minuten later de thuisploeg dan ook op voorsprong, waarmee de aanvaller zijn eerste treffer dit seizoen voor Quick Boys mocht laten noteren. Het beeld dat de thuisploeg nu heer en meester was op het veld werd door niemand meer betwist. Scheveningen bleef echter in leven omdat meer doelpunten uitbleven. Toen vervolgens Chima Bosman in een ultieme verdedigingspoging op een pass van Mitchel de Vlugt de bal in eigen doel tikte, waren de groen-zwarten weer helemaal terug.

 

Zowel middenveld als verdedigingslinie van Quick Boys oogden kwetsbaar zodra Scheveningen in de omschakeling ten aanval trok. Kort voor rust leidde weer een scherpe aanvalsopzet van de bezoekers zowaar tot de 2-3 voorsprong, dankzij opnieuw Van der Putten die op aangeven van Barry Rog zijn tweede treffer van de middag bijschreef. Diezelfde Van der Putten liet direct daarna voor open doel na om met een hattrick het duel al bijna te beslissen. "Over hoe mijn ploeg in de eerste helft speelde, ben ik dik tevreden," constateerde John Blok na afloop. "Vanaf de gelijkmaker zag ik er weer onzekerheid in sluipen, maar ze wisten dat ook weer om te keren in eigen voordeel. Er waren genoeg mooie combinaties. Dat ik patronen herkende, stemt me nog het meest tevreden."

 

Tim Peters en Martin van Eeuwijk (achter) kijken de bal na.

 

De coach van Quick Boys keek logischerwijs anders tegen de eerste helft aan. Geconfronteerd met het beeld dat zijn ploeg zo rond de 2-1 oppermachtig was, maakte Grünholtz duidelijk dat zijn ploeg gas had moeten terugnemen toen de voorsprong eenmaal daar was. "We hadden de bal meer aan Scheveningen moeten laten, waardoor zij zouden komen en wij meer ruimte konden krijgen." Grünholz gebruikte de rust om de eerste van zijn wissels door te voeren. De niet sterk opererende aanvoerder Jeffrey Ket moest zijn plaats afstaan aan good-old Martin van Eeuwijk. "Ik geef nooit in het openbaar een reactie op de vraag hoe ik een individuele speler beoordeel," pareerde de coach die aan zijn eerste seizoen op Nieuw-Zuid bezig is. "Mijn wissels komen voort uit ontevredenheid, dat is een feit."

 

Van Eeuwijk zorgde al snel voor wat meer schwung op het middenveld, plus een portie gif. Ondanks de wind nu pal tegen drukte Quick Boys Scheveningen ver weg, maar tot echte kansen kwam het niet voor de blauwwitte aanvallers. Invaller Ivailo Staal raakte de buitenkant paal, maar gaandeweg de tweede helft waren de grootste mogelijkheden steevast voor de bezoekers. "Jammer dat we de wedstrijd al niet veel eerder beslisten, bijvoorbeeld net voor de rust maar ook in het laatste halfuur," verzuchtte Blok dan ook. "Want nu hoefde de bal maar één keer verkeerd te vallen. Gelukkig zat het ons deze keer mee en gebeurde dat niet."

 

Inderdaad ging Scheveningen dit seizoen al een paar keer in een laatste fase onderuit. Aan de inzet van Quick Boys lag het niet. Vol overgave werd tot en met de vijfde minuut van de extra tijd gas gegeven. Van Eeuwijk kwam heel dichtbij, maar de paal stond in de weg. Het mocht voor de thuisploeg eenvoudig niet zo zijn en Scheveningen bleef overeind. De ontlading na afloop deed in heftigheid niet onder voor het winnen van een prijs, zo fel begeerden de Scheveningers hun eerste overwinning.

 

Samir el Moussaoui neemt de bewaking van Dennis Kaars zeer serieus.

 

Hoe blij Blok ook was, hij wilde nog niet van een ommekeer spreken: "Daarvoor is het nu nog te vroeg. Feit is dat we na het vertrek van Resodihardjo, Gomez Nieto en Robinson met een aantal jongere spelers in de selectie onze draai moesten vinden. We zijn daarbij in maar weinig wedstrijden echt kansloos geweest. In de club bleef het rustig, waardoor het in de ploeg ook rustig bleef." Zo spelend als tegen Quick Boys zit er zowel kwalitatief als qua veerkracht voldoende perspectief in Bloks keurkorps. Nu de traditioneel altijd sterke tweede seizoenshelft voor Scheveningen nog lang niet begonnen is, hoeft er op Houtrust in ieder geval bepaald niet gewanhoopt te worden.

 

Voor Quick Boys ligt het perspectief wellicht anders, omdat er in Katwijk nu eenmaal even traditioneel een hoger verwachtingspatroon heerst. De prestaties zijn nog niet om over naar huis te schrijven. "Naïef werd er gespeeld," mopperde Grünholtz in zijn nabeschouwing. "Ik zag teveel domme dingen. Daarbij kwam onze stootkracht voorin tekort doordat er via de flanken veel te weinig gebracht wordt." Conclusie moet zijn dat er nog voldoende puzzelwerk wacht voor de technisch verantwoordelijken bij Quick Boys. Misschien wordt er in de winterstop nog wat rondgekeken op de markt, wie zal het zeggen? Want dat de laatste plaats nu gedeeld wordt met Scheveningen en Jong Volendam, stemt niet vrolijk.

 

Quick Boys - Scheveningen 2-3 (2-3)

Doelpunten 11. Rowdy van der Putten 0-1, 13. Tommy Bekooij 1-1, 23. Dennis Kaars 2-1, 36. Chima Bosman (e.d.) 2-2, 43. Rowdy van der Putten 2-3
Scheidsrechter R.J.A. Gansner
Toeschouwers 1350
Quick Boys Van der Helm, Ravensbergen, Mahmoed, Bekooij, Kuyvenhoven, Ket (46. Van Eeuwijk), De Vré, Bosman, Gomez Nieto (56. Ivailo Staal), Tesselaar, Kaars (69. Van Liempt)
Scheveningen Zonneveld, El Moussaoui, Koorndijk, Schwiebbe, De Vlugt, Peters, Aldogan (90. Martijn), Ogidi Nwankwo, De Jong, Van der Putten (90+3. Van Dorp), Rog (87. Haddadi)
Gele kaart Ricardo Kuyvenhoven, Joey Ravensbergen, Martin van Eeuwijk, Jeroen Tesselaar, Tommy Bekooij (Quick Boys), Mitchell De Vlugt, Tim Peters (Scheveningen)

 

Tekst: Jakob Kos
Foto's: Orange Pictures