Nieuws

AZSV gooit een dikke deken over DUNO D.

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

27 oktober 2019

DOORWERTH - Bij winst op AZSV zou DUNO D. in de hoofdklasse A de periodetitel voor het grijpen gekregen hebben. Zou, maar het liep 180 graden de andere kant voor de Doorwerthers die met 0-2 ten onder gingen en daardoor de koppositie moesten afgeven aan de Aaltenaren, die nu ineens de beste papieren hebben om een periodekampioenschap binnen te slepen.

 

Dat is AZSV al die jaren (een zestal) waarin de club in de hoofdklasse heeft gespeeld nog nooit gelukt. Afgelopen seizoen was de ploeg van Dave de Jong er wel dichtbij, maar greep als vierde eindigend achter Excelsior '31, Sparta Nijkerk en Staphorst toch overal naast. Ambities om te promoveren is geen serieus gespreksonderwerp in Aalten, nog niet althans. Eerst maar eens zo'n periodetitel zien te halen nietwaar. En genoeg kapers op de kust nog. Eerstkomende tegenstander van AZSV is FC 's-Gravenzande en ter afsluiting van de eerste periode staat er een uitwedstrijd bij Achilles Veen op het programma. Uit bij Veen, ploegen die er wel eens zijn geweest, schiet de zinsnede 'altijd lastig' te binnen.

 

Jardell Kruidbos en Lars Hekkers (2) duelleren. Sjoerd te Boekhorst is toeschouwer.

 

Op de overwinning viel niet zo veel af te dingen voor DUNO D. dat op eigen veld nog zonder puntenverlies was deze competitie. Het duel was nog niet eens twee minuten oud of AZSV had al een voorsprong te pakken kunnen hebben. Jochem Jansen greep halfzacht in, kwam eigenlijk veel te laat met een tegenactie om een score te voorkomen. Typisch een situatie waarin een scheidsrechter naar de penaltystip kan wijzen, maar Rick Turk wilde van geen strafschop weten, want hij beoordeelde de duikeling van Niek te Veluwe als te onschuldig. Het was complete chaos bij de thuisclub in de beginfase. Speelde de afwezigheid van linksback Mats Grotenbreg, kampend met een hamstringblessure, een rol daarin? Lars Hekkers, die Grotenbregs plek innam, moest zeker even wennen en met hem heel DUNO, zo leek het.

 

DUNO herstelde zich wel van zijn geschutter, maar mocht niet klagen dat Turk opnieuw geen strafschop toekende aan AZSV. De arbiter maakte het gebaar dat Ted Heijckmann zijn arm langs zijn lichaam had, maar even daarvoor was Pepijn Lansbergen bij het strafschopgebied van AZSV voor een van afstand nauwelijks waarneembare handsbal wel op de bon gegaan. Het maakte het geschreeuw bij heel AZSV, spelers, bank en niet te vergeten de meegereisde supporters, alleen maar intenser. Maar zoals gezegd, DUNO bracht zijn organisatie beter op orde en speelde vervolgens naar zijn vertrouwde plan. Wellicht hing het team van Roy de Haan nog wel iets nadrukkelijker achterover dan normaal, nu spits Sherwin Grot vanwege privé omstandigheden niet op het wedstrijdformulier vermeld stond.

 

Niettemin kreeg DUNO kansen om het duel open te breken. Shapoul Ali was er een paar keer dichtbij met een lob van afstand. Zeker de tweede was kansrijk, want de fraai geplaatste boogbal was een decimetertje te hoog gericht. Pal voor rust had Ali zeker moeten scoren. Feilloos vanaf de rechterflank bediend door Heijckmann leek de 1-0 van Ali in aantocht, maar voorkwam doelman Jasper te Kolste averij voor zijn ploeg. Aan de andere kant van het veld deelde AZSV na zijn bliksemstart nog wel wat speldenprikjes uit in de vorm van schoten van afstand waar DUNO-doelman Patrick ter Mate niet al te veel moeite mee had die onschadelijk te maken. AZSV liep nog wel een tweede gele kaart op. Te Veluwe maakte hands om een aanval van DUNO te onderbreken.

 

Sjoerd te Boekhorst (links) en Niek te Veluwe bepalen de spelsituatie. Rafael Boer (15) wacht af.

 

Het zou de scheidsrechter, die ook vorig seizoen DUNO - AZSV onder handen had, blijven achtervolgen, ook na de pauze. Deze keer was het Hekkers die in het strafschopgebied de bal met de hand beroerd zou hebben, maar weer gaf Turk het doorspeelgebaar. Het gehuil uit rode kelen kreeg op dat moment een echoënd effect tegen de omringende bosrand. Maar AZSV deed het uiteindelijk geheel op eigen kracht. In ongewijzigde samenstelling zetten de Achterhoekers DUNO steeds verder terug op eigen helft. Er ging in figuurlijke zin een dikke deken over de thuisclub. En als er al sprake was van een Doorwerthse aanval liep die in de regel vast in de laatste linie van AZSV. Centrale verdediger Jonathan Goossen (9-de seizoen in het eerste elftal) is daar de grote steunpilaar-regelaar, maar ook rechtsback Freek Mulder (tiendedejaars en daarmee de hoogste anciënniteit in de ploeg) weet van wanten. De jonkies Bram Rensing (24), Lansbergen (21) en doelman Te Kolste (21) gaan daarin naadloos mee.

 

Op het middenveld was het genieten voor AZSV. Te Veluwe is meer van de controle, maar Kars Vierwind gooide in Doorwerth alle remmen los. Aan zijn handelingssnelheid is af te lezen dat hij op hogere niveaus (NEC, De Graafschap, TOP Oss, FC Lienden) heeft geopereerd. Vierwind keek niet op een passeerbeweging meer of minder. De middenlinie van DUNO verkruimelde en had weinig verweer tegen de overmacht van AZSV. "Dat weten we. In de tweede helft komt er altijd meer ruimte bij de tegenstander. We konden mooi tussen de linies voetballen", beschouwde coach De Jong, van links en rechts felicitaties ontvangend, na. "Nu even genieten en dan weer focussen op 's Gravenzande." Dat gebeurt dan mogelijk met behulp van een wedstrijdanalyse van zijn vader Theo de Jong, oud-Oranje international.

 

Kars Vierwind daagt Lars Hekkers uit.

 

Puntje van kritiek toch nog op AZSV. Tussen de 0-1 van Te Veluwe (minuut 64) en de 0-2 van de jonge Kruidbos (minuut 90) zat een te lange spanne tijds. Daarin kreeg DUNO toch nog wat kansjes op de gelijkmaker met als meest dreigende situatie een vrije schop voor Giovanni Scharrenberg, waarop keeper Te Kolste nog wel in actie moest komen om de bal over zijn doel te werken. Een 1-1 zou absoluut tegendraads geweest zijn, maar een ongeluk zit zoals bekend in een klein hoekje. Maar succes zat er deze keer niet in voor DUNO D. Coach De Haan wisselde nog wel om een ommekeer te bewerkstelligen. De mutaties zagen er ook zeker logisch uit, maar de blauwe machine, die toch met regelmaat soepel had gedraaid in voorgaande duels, kwam niet op gang.

 

DUNO D. - AZSV 0-2 (0-0)

Doelpunten 64. Niek te Veluwe 0-1, 90. Jardell Kruidbos 0-2
Scheidsrechter R. Turk
Toeschouwers 250
DUNO D. Ter Mate, Heijckmann, Jansen, Van Duren, Hekkers, Van Brakel (60. Cooke), Scharrenberg, Boer (67. Dusink), Huntelaar, Ali, Talsma (81. Godee)
AZSV Te Kolste, Mulder, Lansbergen, Goosen, Rensing, Te Boekhorst, Te Veluwe, Vierwind, Rasing, Kruidbos, Van Breugel (81. Van den Berg)
Gele kaart Rafael Boer, Jochem Jansen (DUNO D.), Pepijn Lansbergen, Niek te Veluwe (AZSV)

 

Tekst en foto's: Aad van der Graaf