Nieuws

Urk laat SC Genemuiden ontsnappen

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

27 oktober 2019

URK - Iedere voetbalploeg uit de hoofdklasse B kan op het voormalige eiland Urk tegenstand verwachten die er mag zijn. Het zit de Urkers namelijk in het bloed om hun huid zo duur mogelijk te verkopen. Meestal geschoeid op een grote dosis inzet, maar steeds vaker komt ook het voetbalvermogen naar boven.

 

Op sportpark De Vormt was het voor koploper SC Genemuiden al niet anders. Vaak moesten de groen-witten uit Genemuiden het hoofd buigen in deze streekderby, maar nu wist de ploeg van trainer René van der Weij in de slotminuten alsnog een 1-1 gelijkspel uit het vuur te slepen, nadat een nederlaag in het verschiet leek. Zo'n acht ploegen staan op schootsafstand van elkaar en dus mag er bovenin in deze hoofdklasse van een spannende strijd worden gesproken. Na deze competitieronde en het gelijke spel van Genemuiden hebben Eemdijk en SDC Putten de rol van koploper overgenomen en blijft ook Urk aardig in het spoor.

 

Fel duel tussen William de Boer (links) en Arend van de Wetering.

 

Onder prima omstandigheden en met goed gevulde tribunes werd het meer dan een streekderby. Veel Urkers werken in Genemuiden en deze wedstrijd was daar doordeweeks het gesprek van de dag geweest. De spanning was dus al opgepompt en beide trainers hadden zo hun eigen strijdplan uitgedokterd. "We moeten voorkomen dat Urk de wedstrijd fysiek kan maken. We moeten daar voetballend onderuit komen", was het plan van SC Genemuiden trainer Van der Weij. Bij Urk was er maar één doel en dat was het thuispubliek vermaken. "We gaan steeds beter spelen en dat moeten we in deze wedstrijd maar weer eens laten zien", oordeelde trainer Richard Karrenbelt.

 

Wat van deze plannen terecht kwam, was in de eerste helft niet te zien. Beide ploegen hadden duidelijk moeite met elkaar. Er werd elkaar maar weinig speelruimte gegund. 'Erop klappen' was het moto en juist SC Genemuiden had daar het meeste moeite mee. De gasten konden weinig uitrichten bij de hechte Urk verdediging, waar Bennie Dunnink en Klaas Kramer een haast ondoordringbaar centrum vormde. Urk kreeg wel kansen. In de 20-ste minuut mocht de thuisploeg vier corners op rij nemen en bij de laatste kon Jelle de Boer net niet de juiste richting aan de bal geven. Negen minuten later had dat zomaar wel in een voorsprong kunnen uitmonden. Na een voorzet van William de Boer kopte de vrijstaande Jelle de Boer snoeihard net over het doel. Urk had dus twee grote kansen gehad en daar tegenover bleef de teller bij SC Genemuiden op nul staan. De bezoekers zochten wel de combinaties, maar tegen het stugge Urk was dat haast niet mogelijk. Aanvoerder Omar Kavak werkte als een paard, maar kon maar niet loskomen van zijn tegenstanders.

 

Klaas Kramer brengt Jermain Baicadilla uit zijn evenwicht.

 

In de tweede helft eigenlijk hetzelfde beeld, al werden de ruimtes op het veld nu iets groter. De thuisploeg maakte daar beter gebruik van dan de bezoekers. Zo werd in de 58-ste minuut een treffer van William de Boer afgekeurd wegens buitenspel. Waarbij de vraag was of dat wel buitenspel was ? Na een uur spelen had SC Genemuiden nog geen echte kans gehad en het was eigenlijk wachten op een treffer van de thuisploeg. Die kwam in de 66-ste minuut na een geweldige fout van Nouredinne Boutzamar. De middenvelder liet zich op kinderlijke wijze de bal ontfutselen op de rand van het strafschopgebied door Lucas Nagel. De weg richting doel lag open en snoeihard schoot Nagel de bal tegen het net: 1-0. Een op dat moment verdiende voorsprong en niets leek een zege voor de thuisploeg in de weg te staan.

 

Alleen SC Genemuiden rechtte nog een keer de rug. Van der Weij bracht een extra spits, Job van Dalfsen voor verdediger Martijn van der Laan, en had daarmee succes. In de 90-ste minuut bleef een corner in het doelgebied van Urk hangen. Een misverstand tussen de verdedigers en doelman Richard Strijker zorgde ervoor dat uiteindelijk Jens Jurn Streutker de bal over de lijn kreeg: 1-1. Een flinke tegenvaller voor de thuisploeg die toch gezien het hele beeld van de wedstrijd de meeste aanspraak op de overwinning had gemaakt. Maar nuchter blijven ze altijd in Urk. Zo wilde aanvoerder Riekelt Jan Brands er niet zoveel woorden aan vuil maken: "Jammer, meer kan ik er niet over zeggen."

 

Bennie Dunnink gaat mee in de actie van Omar Kavak.

 

Zijn trainer Karrenbelt, die heel veel energie had gestoken in de coaching, had zijn ploeg een prima wedstrijd zien spelen. "We missen in alle drie de linies een belangrijke speler, maar daar moeten we niet over klagen. Dit team had vandaag drie punten kunnen binnenhalen en het is jammer dat dat niet gelukt is." Bij SC Genemuiden toch een vorm van opluchting. Van der Weij: "We wilden winnen en zagen dit duel ook als een meetmoment. Er stond echter een heel goede verdediging op ons pad en daar konden we aanvallend niet doorkomen. Gelukkig pakken we hier een punt, doordat de ploeg het niet had opgegeven."

 

Urk - SC Genemuiden 1-1 (0-0)

Doelpunten 66. Lucas Nagel 1-0, 90. Jens Jurn Streutker 1-1
Scheidsrechter R.C.P. van der Werff
Toeschouwers 1150
Urk Strijker, Dijkhuizen, Dunnink, Kramer, Brands, Schrijver, Tol (87. Snoek), Nagel, Schraal (76. Nentjes), Jelle de Boer, William de Boer
SC Genemuiden Jansen, Van de Wetering, Streutker, Van der Laan (77. Job van Dalfsen), Buitink, Velda, Boutzamar, Jur van Dalfsen, Baicadila (65. Kuurman), Eenkhoorn (90+1. Doorn), Kavak
Gele kaart William de Boer, Gerrit Tol, Richard Strijker, Klaas Kramer, Maarten Dijkhuizen (Urk), Arend van de Wetering, Martijn van der Laan (SC Genemuiden)

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Orange Pictures