Nieuws

KNVB-beker: IJsselmeervogels en GVVV zijn door

Nabeschouwing
KNVB-beker

 

29 oktober 2019

IJsselmeervogels en GVVV zijn allebei geslaagd voor de tweede ronde van het hoofdtoernooi om de KNVB-beker. De 'rooien' uit Bunschoten-Spakenburg lieten eerstedivisionist FC Den Bosch een bittere pil slikken. De koploper van de Tweede divisie kwam voor rust op voorsprong door een benutte strafschop van Danny van den Meiracker. De Bosschenaren moesten bij die gelegenheid verder met tien man als gevolg van een rode kaart. In de tweede helft maakte IJsselmeervogels het karwei af met treffers van Maikel de Harder en Ahmed el Azzouti. Voor de 3-0 raakten De Harder en Gwaeron Stout ook nog paal en lat.

GVVV klopte de eerstedivisieprofs van Helmond Sport met 2-1. In de competitie was het de Veenendalers nog niet gelukt een thuiswedstrijd te winnen, maar de ploeg van Niek Oosterlee was enorm gedreven om aan die magere statistiek een einde te maken. Berry Powel bracht GVVV vlak na rust met een kopbal aan de leiding, maar de Brabanders gaven met een strafschop van Tibeau Swinnen een raak antwoord. Zeven minuten voor tijd tipte Wesley Goeman in een frommelsituatie de 2-1 binnen. Dat voordeel gaf GVVV vervolgens niet meer uit handen.

 

IJsselmeervogels en GVVV hebben beide eerder naam gemaakt in de KNVB-beker. Vrij recent nog (seizoen 2011-12) strandde GVVV pas in de kwartfinale na eerder de profs van Excelsior (0-3) en Sparta (1-1, GVVV w.n.s. 4-5) uitgeschakeld te hebben. In de kwartfinale tegen AZ nam GVVV nog wel heel brutaal de leiding door een prachtgoal van Dennis van Meegdenburg, maar bleken de Alkmaarse broodvoetballers toch te sterk (2-1).

Op de bekersensatie van IJsselmeervogels ligt een dikke laag historie, maar het is te mooi om het niet nog een keer te noemen. De 'rooien', reeds een gerenommeerde club in het amateurvoetbal, vestigden in 1975 voorgoed hun naam in de voetballerij door in de kwartfinale AZ '67 (voorloper van AZ) uit het toernooi te wippen. IJsselmeervogels nam in de Alkmaarder Hout verdiend een 0-2 voorsprong, AZ '67 kwam nog wel terug naar 2-2, maar sneuvelde in de strafschoppenserie. Doelman Jos de Feyter stopte twee Alkmaarse penalty's. In de halve finale zette FC Twente een punt (6-0) achter het Bunschoter sprookje. Het record dat een amateurclub zich plaatst bij de laatste vier in de KNVB-beker is lang uniek gebleven. Pas in 2016 evenaarde VVSB het door in de kwartfinale FC Den Bosch te kloppen (2-3). In dit geval brak FC Utrecht (3-0) vervolgens de droom van de amateurs af.


Koninklijke HFC kwam in tegenstelling tot GVVV net aan de andere, en dus verkeerde kant van de score uit. Telstar, de huidige nummer tien van de Eerste divisie, ontsnapte aan een verlenging door middel een strafschop in de blessuretijd van de tweede helft, benut door Reda Kharchouh (1-2).

Ook Rijnsburgse Boys, de huidige nummer twee van de Tweede divisie, kan zich volledig gaan richten op de competitie. Pas na rust kregen de Rijnsburgers de eerste tegentreffer van FC Eindhoven te verwerken. Maar daarna kreeg de ploeg van Henk Wisman geen vat meer op de nummer twaalf van de Eerste divisie, einduitslag 0-4.

Voor de twee Zeeuwse vertegenwoordigers kwam er eveneens een einde aan het KNVB-bekeravontuur. GOES bood tot aan de rust (0-1 achterstand) redelijk tegenstand, maar in de tweede helft liet SC Cambuur, koploper in de Eerste divisie, het kwaliteitsverschil spreken. Delano Ladan had met drie treffers een groot aandeel in de 0-5 eindstand. Tijdens het bekerduel vertoonde de lichtinstallatie wat kinderziektes. Het was GOES' zijn eerste lichtwedstrijd op eigen veld.

Hoek hield een uur lang zijn doel schoon tegen PEC Zwolle. Na de 0-1 bleef een verrassing nog heel lang boven de markt hangen. Pas in de absolute slotfase bepaalde de eredivisieploeg het uiteindelijke verschil (0-3).

Hoofdklasser Achilles Veen verging het net zo. Tot aan de 0-1 had eerstedivisionist Roda JC in het uur daarvoor hoegenaamd niets laten zien. En na de 0-2 (een kwartier voor tijd) kreeg de thuisclub ook nog kansen om de spanning weer volledig terug te laten keren in de wedstrijd, maar een aansluittreffer kwam er niet meer.

Voor hoofdklasser Flevo Boys waren de illusies snel voorbij. Na de openingstreffer (18-de minuut) volgde snel een tweede doelpunt van Katwijk. Daarna hield de tweededivisieclub voldoende controle om nooit meer serieus in problemen te komen. De 0-3, vijf minuten voor tijd, onderstreepte het klassenverschil nog maar eens. Katwijk was dus de derde amateurclub die zich dinsdagavond meldde voor de tweede ronde.
Eerder bereikte SteDoCo ten koste van FC 's-Gravenzande (1-3) de tweede ronde.

 

Achilles Veen - Roda JC 0-2 (0-0)

Doelpunten 59. Roland Alberg 0-1, 75. Ba-Muaka Simakala 0-2
Scheidsrechter I.G.M. Oostrom
Achilles Veen Wagener, Geeroms, Van den Berg, Boddaert, Van Hof, Martens, De Man (70. Alonso Taboada), Wilborts (79. Van Kempen), Sonnenschein, Koenen, Aerts (42. Meerveld)
Roda JC Novakovic, Schlösser, Werker, Verburgh, Van Eijma (Alonso), Rösch, Souren, Cotán, Croux (Simakala), Ugbo (Prtaijn), Alberg
Gele kaart Geeroms, Alonso Taboada (Achilles Veen), Alberg, Van Eijma, Cotán (Roda JC)

 

Flevo Boys - Katwijk 0-3 (0-2)

Doelpunten 18. Jordy Hilterman 0-1, 26. Raoul Esseboom 0-2, 85. Marouane Afaker 0-3
Scheidsrechter M. Vos
Flevo Boys Rosink, Bakker, Adams, Strikwerda (69. Reussing), Arnoud Post, Span (75. Schaapman), Boer, Strengholt, Doufikar, Ramos, Rorije (85. De Boer)
Katwijk De Vries, Susan, Van Weerdenburg, Sanchez Angulo, Jongman, Hilterman (52. Robinson), Van den Ban, Sinteur (70. Hamdi), Afaker, Van der Meer, Essenboom

 

GOES - SC Cambuur 0-5 (0-1)

Doelpunten 39. Delanoa Ladan (starfschop) 0-1, 52. Stanley Akoy 0-2, 68. Kelvin MacIntosh 0-3, 75. Delano Ladan 0-4, 80. Delano Ladan 0-5
Scheidsrechter J.W.M. v.d. Laan
GOES Meulmeester, Klap (46. De Kok), Bank, Tawfik, Manuhuwa, Dekker, De Winter (82. Besuyen), Hollemans, De Kroo (58. De Vlieger), Wissel, Schalkwijk
SC Cambuur Stevens, Van Deelen, MacIntosh, Hoedemakers, Paulissen, Van der Kaap, Bangura (74. Schmidt), Akoy (67. Jacobs), Maulun, Ladan, Antonia (57. Oratmangoen)
Gele kaart Akoy, Van der Kaap, Bangura (SC Cambuur)

 

GVVV - Helmond Sport 2-1 (0-0)

Doelpunten 51. Berry Powel 1-0, 69. Tibeau Swinnen (strafschop) 1-1, 83. Wesley Goeman 2-1
Scheidsrechter E.R. Bijl
GVVV Jansen, Davelaar, Goeman, Adnane, Den Hartog, Mulder (80. Van Nieuwkerk),Powel, De Leeuw, Ties, Potjes, De Jong
Helmond Sport Van Gassel, Joppen, Verkennis, De Louw, Poelmans, Swinnen, Stans, D┼żepar (84. Werkhoven), Koolhof, Respen, Snepvangers (70. Mutzers)
Gele kaart Powel, Goeman (GVVV), Stans, De Louw, Joppen, Poelmans (Helmond Sport)

 

Hoek - PEC Zwolle 0-3 (0-0)

Doelpunten 60. Lennart Thy 0-1, 90. Dennis Johnsen 0-2, 90+2. Lennart Thy 0-3
Scheidsrechter L.J. Gerets
Hoek Skverer, Wilson, Embrechts, James (82. Nelis), Bannani, Vandepitte, Smulder, Impens, Franse (54. Kabwe Menengela), De Jager (68. Abdendi), Constansia
PEC Zwolle Mous, Van Wermeskerken, Lachman, Lam (46. Bel Hassani), Paal, Huiberts, Nakayama, Clement, Johnsen, Thy, Van Crooij (72. Westerman)
Gele kaart De Jager, Constansia (Hoek), Nakayama (PEC Zwolle)

 

IJsselmeervogels - FC Den Bosch 3-0 (1-0)

Doelpunten 24. Danny van den Meiracker (strafschop) 1-0, 62. Maikel de Harder 2-0, 70. Ahmed el Azzouti 3-0
Scheidsrechter M. Pérez
IJsselmeervogels Brummel, Justiana, Van Diermen, Monteiro, Buitenhuis, De Harder (86. Veenhof), Stout (74. Nejmi), Van de Laar, Van Riel, Van den Meiracker (79. Olijfveld), El Azzouti
FC Den Bosch Van der Steen, Deijl, Väisänen, Van Son, Verbeek, Velkov, Dkidak (66. Van Moorsel), Felida, Rodrigues, Abdullahi (79. Miedema), Meerveld (66. Laukart)
Gele kaart Monteiro, Stout, Van den Meiracker, Van Riel (IJsselmeervogels), Rodrigues (FC Den Bosch)
Rode kaart Väisänen (FC Den Bosch)

 

Koninklijke HFC - Telstar 1-2 (1-1)

Doelpunten 9. Khalid Tadmine 1-0, 22. Anthony Berenstein 1-1, 90+2. Reda Kharchouh (strafschop) 1-2
Scheidsrechter S. Dröge
Koninklijke HFC Van Rossum, Volkert, Tadmine (17. Donald), Lewis, Van der Linden, Noordmans, Weistra, Morgan, Van Huffel, Boer, Kok
Telstar Swolfs, Benamar, Berenstein, Korpershoek (58. El Yaakoubi), Pattynama, Lynen, Najah, McGuane (87. Bronkhorst), Van Doorm, Kharchouch, Plet

 

Rijnsburgse Boys - FC Eindhoven 0-4 (0-0)

Doelpunten 50. Kaj de Rooij 0-1, 71. Flor van den Eynden 0-2, 74. Samy Brouard 0-3, 76. Samy Brouard 0-4
Scheidsrechter E. Blank
Rijnsburgse Boys Van Nieuwkoop, Bakker, Strooker, Ros (81. Magan), Spruijt (86. Knol), Zeijlmans, Koomen, Tillema, Van der Moot, Van Dongen, Schet (71. Zeldenrust)
FC Eindhoven Swinkels, Peijnenburg, Seedorf (81. Vermeulen), Essikal, Daniels, Brouard, Van den Eynden, Cicilia (76. Roseboom), Huybers, De Rooij (87. Burgering)
Gele kaart Bakker, Van der Moot (Rijnsburgse Boys), Essikal (FC Eindhoven)

 

Klik hier voor de uitslagenpagina van de KNVB-beker.