Nieuws

IJsselmeervogels stijgt naar grote hoogte

Wedstrijdverslag
KNVB-beker

 

30 oktober 2019

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De vraag voorafgaande aan de KNVB beker wedstrijd (1e ronde) tussen IJsselmeervogels en FC Den Bosch was voor iedere nieuwgierige voetballiefhebber duidelijk. Wat zal het krachtsverschil zijn tussen de koploper in de Tweede divisie en de nummer 14 van de Keuken Kampioen divisie? Als er al sprake van krachtsverschil zal zijn.

 

IJsselmeervogels hoefde zich, zoals al een keer in het verre verleden, geen echte cupfighter te tonen, want na een strafschop en rode kaart voor een Bosschenaar in de 24-ste minuut werd het nooit een echte wedstrijd. De uiteindelijke 3-0 eindstand was eigenlijk maar een magere afspiegeling van de werkelijke krachtsverhoudingen.

 

Danny van den Meiracker vraagt om een strafschop en vindt zowaar gehoor bij de scheidsrechter.

 

Parallel aan de voorbeschouwing kwam ook nog de vraag of beide ploegen wel in hun normale sterkste competitie opstelling zouden verschijnen. Beide trainers brachten gelukkig geen fantasie opstelling in het veld. Wel een paar aanpassingen. Bij IJsselmeervogels kreeg reserve doelman Stef Brummel de kans in deze bekerwedstrijd, terwijl bij FC Den Bosch het 16-jarige talent Ringo Meerveld in de beginopstelling stond. Het was voor trainer Ted Verdonkschot ook een wedstrijd om Kevin van Diermen en Eef van Riel aan speelminuten te helpen. Beiden zouden een prima wedstrijd afleveren.

 

In het eerste kwartier hadden de gasten uit Den Bosch het initiatief en drongen IJsselmeervogels in de verdediging. De thuisploeg leek wel iets van ontzag te hebben, maar gaf geen kansen weg. Na dat kwartier vond de thuisploeg het genoeg en liet al direct zien dat er voldoende mogelijkheden gecreëerd konden worden. Alleen was er een enorme fout van FC Den Bosch-doelman Wouter van der Steen nodig om aan een openingstreffer te komen. Bij een uittrap schoof hij zomaar de bal in de voeten van de op de rand van het strafschopgebied vrijstaande Danny van den Meiracker. Verdediger Leo Väisänen wilde nog corrigeren en raakte daarbij licht de spits van IJsselmeervogels. Tot verrassing van velen besloot Martin Pérez een strafschop te geven. De verrassing werd nog groter toen er ook nog een rode kaart kwam voor de verdediger. Veel te zware straffen voor een licht vergrijp.

 

Spelers van FC Den Bosch vragen Martin Pérez om opheldering waarom hij een rode kaart heeft gegeven aan Leo Väisänen (tweede van links).

 

Bij IJsselmeervogels klaagde niemand en Van den Meiracker pakte het cadeautje van elf meter zonder problemen uit: 1-0. Vanaf dat moment was er maar één ploeg die aanspraak op de zege kon maken. De thuisploeg kreeg zelfs al in de eerste helft de kans om de voorsprong uit te bouwen. Van den Meiracker maaide net over een goed voorzet heen en Ahmed El Azzouti schoot net over de kruising. In de tweede helft was het eigenlijk ontluisterend wat de spelers van trainer Erik van der Ven lieten zien. Zijn ploeg kwam in de gehele wedstrijd tot één schot op doel en een paar afzwaaiers.

 

IJsselmeervogels vond de ruimte die op het veld ontstond wel prettig en een aantal spelers kon hun technische vaardigheden laten zien. In fases werden de bezoekers compleet van het veld gespeeld. De noemer 'galleryplay' kan op het spel in de tweede helft geplakt worden. Van den Meiracker leek bij een aanval het kappen en draaien tot kunst te willen verheffen, maar had eigenlijk met een gericht schot de stand al op 2-0 kunnen brengen. Daar was in de 62-ste minuut de echte Spakenburger Maikel de Harder voor nodig. Na een diepe bal van Van Riel en het doorspelen door Van den Meiracker kon de Harder alleen op doelman van der Steen af en joeg de bal hoog tegen de touwen: 2-0. Kort daarop had het zelfs al 3-0 kunnen worden. Maar de Harder (op de paal) en Gwaeron Stout (op de lat) hadden pech bij hun doelpogingen.

 

De 3-0 kwam er toch in de 70-ste minuut toen Van den Meiracker bij een counter de op scherp staande El Azzouti op tijd aan speelde en zo'n kans is wel besteed aan de snelle aanvaller: 3-0. Van den Meiracker werd ook terecht uitgeroepen tot man of the match. Hij gaf na afloop ruiterlijk toe dat de strafschop wat gemakkelijk gegeven was en dat de rode kaart veel te overdreven was geweest.

 

Gwaeron Stout gaat onderuit.

 

De vreugde was groot op de Westmaat en De Harder, één van de uitblinkers, kon niet anders dan heel tevreden zijn. "Natuurlijk was die penalty en de rode kaart een meevaller, maar we hebben toch als team gestreden voor iedere meter. Niet alleen strijd maar ook heel goed voetbal hebben we laten zien. Deze ploeg weet echt wel goed te voetballen." Verdonkschot nam de gelukwensen van vele kanten in ontvangst. "We hadden gekozen voor een versterkt middenveld en dat liep eigenlijk als een trein. Zij hebben eigenlijk geen kansen gehad en wij zeker een handvol en drie doelpunten. Wat wil je nog meer?"
 

IJsselmeervogels - FC Den Bosch 3-0 (1-0)

Doelpunten 24. Danny van den Meiracker (strafschop) 1-0, 62. Maikel de Harder 2-0, 70. Ahmed el Azzouti 3-0
Scheidsrechter M. Pérez
Toeschouwers 1600
IJsselmeervogels Brummel, Justiana, Van Diermen, Monteiro, Buitenhuis, De Harder (86. Veenhof), Stout (73. Nejmi), Van de Laar, Van Riel, Van den Meiracker (79. Olijfveld), El Azzouti
FC Den Bosch Van der Steen, Deijl, Väisänen, Van Son, Verbeek, Velkov, Dkidak (65. Van Moorsel), Felida, Rodrigues, Abdullahi (79. Miedema), Meerveld (65. Laukart)
Gele kaart Sanny Monteiro, Gwaeron Stout, Danny van den Meiracker, Achmed el Azzouti (IJsselmeervogels), Ruben Rocha Rodrigues (FC Den Bosch)
Rode kaart Leo Väisänen

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Orange Pictures