Nieuws

Excelsior Maassluis put moed uit bekernederlaag

Wedstrijdverslag
KNVB-beker

 

31 oktober 2019

MAASSLUIS - Zoals het een profclub betaamt klaarde SC Heerenveen de bekerklus bij Excelsior Maassluis, op een wijze waarop niets viel af te dingen. Johnny Jansen toonde zich als coach van de Friezen na afloop tevreden. Zonder in superlatieven uit te barsten, want de 0-3 eindstand was zonder meer de meest logische uitkomst voor een bekerwedstrijd tussen een tweededivisionist en een vitale eredivisieploeg.

 

Kortom, een uitslag waar geen van beide clubs zich voor hoefde te schamen. Heerenveen incasseerde wat het wilde, namelijk een ruime overwinning die al vroeg gestalte kreeg. "Het was een zakelijke overwinning," erkende Jansen naderhand. Excelsior werd bij dit alles niet totaal weggespeeld, waardoor uiteindelijk niemand met een sikkeneurig gevoel huiswaarts keerde.

 

Nauwelijks tien minuten onderweg was de wedstrijd feitelijk al beslist. Want de 0-1 van de voet van Chidera Ejuke was op zich al een mokerslag, maar erger nog was de superioriteit die Heerenveen in de openingsfase ten toon spreidde. In ongekend hoog tempo golfde de ene na de andere verfijnde aanval richting doelman Jean-Paul van Leeuwen. Vooral wanneer de behendige Mitchell van Bergen op rechts op stoom kwam, was er geen houden meer aan. De arme linksback Robin van der Ende werd er in ieder geval horendol van.

 

Vincent van den Berg draait weg van Ibrahim Dresevic.

 

De Friese storm ging langzamerhand wel wat liggen, want ook profs hebben nu eenmaal geen onuitputtelijke energie. Excelsior Maassluis voetbalde zich zowaar bij vlagen onder de druk uit. Prompt kwamen er ook wat kansen, waarvan de mooiste op een even curieuze als jammerlijke wijze verloren ging. Juist op het moment dat Milton Klooster alleen op doelman Warner Hahn afging werd vanaf de kant een tweede bal op het veld gegooid. Scheidsrechter Ruperti zag zich genoodzaakt af te fluiten, waarna met een scheidsrechtersbal de kans verkeken was. In dezelfde fase schoot middenvelder Kevin Dercks rakelings naast. De al genoemde zakelijkheid van Heerenveen kwam treffend tot uiting in de 0-2 kort voor rust. In vrije positie aangespeeld zocht en vond Jordy Bruijn namelijk van net buiten de zestien feilloos de lege hoek achter doelman Jean-Paul van Leeuwen. Vakmanschap en eenvoudige uitvoering in één actie gecombineerd, met als resultaat dat Excelsior weer in de touwen lag.

 

Coach Dogan Corneille hield zijn ploeg in de rust voor dat ze het niet slecht deden. "Ik vond het zeker beter gaan dan vorig jaar in de beker thuis tegen PSV. Je weet natuurlijk wel dat je tegen zo'n goede ploeg niet zomaar een achterstand wegwerkt. Toch zag ik aan onze kant soms lef en pit, iets wat ik veel vaker wil zien. Op momenten voetbalden we aardig mee. Ik zette de tactiek om naar 4-3-3 en dan zouden we wel zien."

 

Het inbrengen van Redouan Omar Ouali voor Stephan Kruithof en even later Jeremy Moreno voor Klooster veranderde echter niet zoveel. Of het moest zijn dat Excelsior net iets vaker dan voor de pauze tot een aanvalsopzet kwam. Vincent van den Berg, die in een grijs verleden nog in de jeugd van SC Heerenveen speelde, schoot kort na rust keihard naast en over. De daaraan voorafgaande actie was van Sekou Sylla, die rechts op de flank keihard werkend uitgroeide tot een lichtpuntje bij de tricolores. Zoals achterin met name Sefa Kurt en Daan Smith keurig overeind bleven tegenover de technische overmacht van Heerenveen. Van Leeuwen tenslotte greep alle gelegenheden met verve aan om zijn kunnen te tonen. Helaas voor de doelman was een schot van klasbak Hicham Faik de inleiding voor de derde en laatste tegentreffer. Invaller Daniel Høegh wist namelijk in de rebound wel raad met de van de doelman terugkaatsende bal.

 

Nino van den Beemt (rechts) in een poging om Mitchell van Bergen bij te houden.

 

Meerdere krampgevallen markeerden in de slotfase de uitputting bij de Maassluizers. Ruperti floot af zonder nog extra tijd toe te kennen, en dat was eigenlijk maar goed ook. Het was mooi geweest voor de equipe van Corneille, de gang naar de kleedkamer werd dan wel min of meer strompelend afgelegd, de opgeheven hoofden waren terecht. Heerenveen-coach Johnny Jansen had na afloop een compliment voor Excelsior: "Hun idee van voetbal bevalt me absoluut." Excelsior had er inderdaad een wedstrijd van proberen te maken, met eigen inbreng. Zonder een spreekwoordelijke bus in het eigen strafschopgebied te parkeren. Uitgaande van een niveauverschil van twee klassen is het dan geen schande om op waarde geklopt te worden.

 

"Het positieve van vanavond is dat wij de stijgende lijn hebben voortgezet, ook al hebben we niet gewonnen," stelde Corneille na afloop vast. "Als we de lef waar ik het eerder over had meer gaan tonen, dan gaan we nog mooie maanden tegemoet. Het gekke is dat het hier in Maassluis als het ware in het DNA lijkt te zitten, het moeizaam een seizoen beginnen. Volgens mij is dat al zo'n zeven jaar zo. Vorig seizoen werden we uiteindelijk tweede, dat was heel goed. Zeker als je weet met welk budget we het hier doen. Wie weet wat er dit keer nog voor ons in zit?"

 

De eerstvolgende testcase is zaterdag al, als AFC voor de competitie wacht. "AFC heeft vanavond een zware avond gehad, hoor ik. Met een verlenging." Dogan Corneille keek er veelbetekenend bij. Wat hem betreft was de betere fase van de competitie voor Excelsior Maassluis zojuist begonnen.

 

Excelsior Maassluis - SC Heerenveen 0-3

Doelpunten 10. Chidera Ejuke 0-1, 40. Jordy Bruijn 0-2, 84. Daniel Høegh 0-3
Scheidsrechter C. Ruperti
Toeschouwers 1700
Excelsior Maassluis Van Leeuwen, Smith, Van der Ende, Kruithof (46. Ouali), Blij (75. Charraoui), Van den Berg, Dercks, Sylla, Kurt, Klooster (55. Moreno), Van den Beemt
SC Heerenveen Hahn, Floranus, Faik, Ejuke (63. Dreyer), Odgaard, Halilovic, Van Bergen ( 74. Veerman), Bruijn, Dresevic, Van Rhijn, Botman (67. Høegh)
Gele kaart Sekou Sylla, Robin van der Ende (Excelsior Maassluis), Sherel Floranus (SC Heerenveen)

 

Tekst: Jakob Kos
Foto's: Orange Pictures