Nieuws

Vreest Rijnsburgse Boys de 'Kozakken'?

Voorbeschouwing
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse

 

1 november 2019

Na de 0-4 nederlaag tegen FC Eindhoven in de KNVB-beker was de opmerking dat Rijnsburgse Boys zich volledig kon gaan concentreren op de competitie natuurlijk niet meer dan een open deur intrappen. Maar eerlijk is eerlijk, de Rijnsburgers hebben zelf genoeg aanleiding gecreëerd al hun aandacht daarop te richten. De ploeg van Henk Wisman staat op zichtafstand van koploper IJsselmeervogels op een hoopvolle tweede plaats.

 

Nou loopt Wisman al heel wat jaren mee in de voetballerij en de ervaren coach zal niet rondtoeteren dat zijn ploeg wel even kampioen zal worden in de Tweede divisie, maar weinig klagen uiteraard over de prestatiereeks van zijn team. In uitwedstrijden is Rijnsburgse Boys nog ongeslagen en op de eigen Middelmors was alleen Noordwijk sterker (0-1). Dat kan gebeuren in zo'n typisch streekgebonden ontmoeting. In hetzelfde kader kreeg aartsrivaal Quick Boys wel een tik op de neus (3-1) en in de aanloop naar het doordeweekse bekerduel ondervond ook AFC, de glorieuze kampioen van afgelopen seizoen, de kracht (2-0) van de Rijnsburgers. Het maken van doelpunten is zoals te verwachten viel weer belegd bij Joël Tillema (zes treffers), maar ook de 22-jarige Dani van der Moot, overgekomen van FC Volendam, heeft de weg naar het doel al gevonden (vijf goals).

 

Van de laatste zes thuiswedstrijden tegen Kozakken Boys won Rijnsburgse Boys er slechts eentje. De Werkendammers verlieten de Middelmors vijf keer met een overwinning op zak. Wedstrijdbeeld uit Rijnsburgse Boys - Kozakken Boys, 15 september 2018, uitslag 1-3: Jeffrey Rijsdijk houdt nauwlettend in de gaten wat Bram Ros van plan is.
Foto: Orange Pictures

 

Rijnsburgse Boys ontvangt Kozakken Boys en kijkend naar recente statistieken is dat wel een bijzondere tegenstander. De onderlinge balans in achtereenvolgens topklasse en Tweede divisie slaat fors door in het voordeel van de Werkendammers, die van de twaalf duels er maar liefst negen tot winst voerden. Drie ontmoetingen vielen toe aan Rijnsburgse Boys. Maar statistiek uit het verleden zegt niet zoveel, helemaal niks eigenlijk. Net als Wisman bij Rijnsburgse Boys zit ook Ruben Adnej bij Kozakken Boys in een fase van opbouw van een nieuw team. Opzienbarend was de komst van Royston Drenthe, maar de oud-prof (o.a. Feyenoord, Real Madrid, Everton, wie kan dat op zijn cv zetten?) heeft van de negen speelrondes er slechts twee en dan nog maar ten dele meegespeeld. Kozakken Boys presteert dit seizoen in uitwedstrijden aanzienlijk beter (9 uit 4) dan op eigen veld (4 uit 5).

 

DVS '33 Ermelo is vol ambities het nieuwe seizoen in de Derde divisie begonnen. Wat dat betreft is er niets veranderd met afgelopen seizoen, waarin de club wel naast alle prijzen greep, geen kampioenschap maar ook geen periodetitel. Onder coaching van Richard Plug (overgekomen van ODIN '59) liggen de Ermeloërs opnieuw keurig op koers, maar hebben wel te maken met het gepromoveerde Sparta Nijkerk, dat momenteel de boventoon voert. Zo is er dus andermaal veel concurrentie te duchten waar het gaat om kansen op promotie. Ook VVOG is een concurrent ook al staan de Harderwijkers zeer bescheiden geklasseerd op dit moment. Maar het gaat hier om een derby tussen buren en een ieder weet dat onderlinge rivaliteit een uitslag in een onverwachte richting kan sturen. Beide clubs houden elkaar door de jaren heen redelijk in balans en de laatste twee seizoenen haalde VVOG in Ermelo een gelijk spel (beide keren 1-1) weg. Voor VVOG zou dat gezien de huidige positie op de ranglijst niet eens een gek resultaat zijn. In Ermelo denkt men daar uiteraard heel anders over.

 

Willem Romp

Ineens prijkte Eemdijk boven aan de ranglijst. Nou ja, ineens. De Diekers gingen matig van start in de competitie (twee nederlagen in de eerste drie speelrondes), maar wonnen daarna vijf keer op rij. Op die manier komt een club automatisch bovendrijven. Het meest opvallende aan die zegereeks is dat er geen tegendoelpunten te noteren waren. Vijf gespeeld, doelsaldo 8-0. Maar er blijft altijd wat te wensen, toch? Na het duel met DETO Twenterand (0-1) kwam coach Willem Romp met de kritische opmerking dat hij het aanvallend graag wat productiever zag. Een opmerking die wel hout sneed, want er hoeft niet veel te gebeuren om overwinningen met miniem verschil (Eemdijk won drie keer met 1-0) op een slechter resultaat te laten uitdraaien. Aan de andere kant speelt Eemdijk vanuit een oerdegelijke organisatie. De verdediging met ervaren rotten als Jan Pieter Hartog, Klaas de Graaf en Zeger Beukers staat als een huis. Eemdijk krijgt bezoek van NSC Nijkerk. De promovendus scoort er juist lustig op los en is na Staphorst de meest productieve ploeg in de hoofdklasse B. Het verbeterpunt bij de Nijkerkers zit in de defensie. Maar liefst 17 tegengoals incasseerde NSC. Vergelijk dat eens met het aantal van drie doelpunten dat Eemdijk tegen kreeg.

 

Klik hier voor het programma en de stand van de Tweede divisie

Klik hier voor het programma en de stand van de Derde divisie

Klik hier voor het programma en de stand van de hoofdklasse A

Klik hier voor het programma en de stand van de hoofdklasse B

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de wedstrijden:

 

Rijnsburgse Boys - Kozakken Boys
DVS '33 Ermelo - VVOG
Eemdijk - NSC Nijkerk