Nieuws

Een te genieten bekeravond in Rijssen

Wedstrijdverslag
KNVB-beker

 

1 november 2019

RIJSSEN - Iedere amateurclub die mag deelnemen aan de KNVB-beker hoopt op een aansprekende tegenstander uit het betaalde voetbal. Voor Excelsior '31 was FC Utrecht dat lot uit de loterij. En hadden de amateurs uit Rijssen al niet eerder geschiedenis geschreven door in 2013 Willem II (na verlenging 2-1) en in 2015 Excelsior (4-3) uit te schakelen? Zo ver kwam het dit keer niet, want de huidige nummer vijf van eredivisie voldeed in grote lijnen aan zijn status door met 1-4 te winnen.

 

Maar coach John van den Brom had zijn huiswerk wel gemaakt. De hele wedstrijd heeft Hakim Ezafzafi twee verdedigers van Utrecht in zijn directe buurt gehad. Ook op de momenten dat offensieve overmoed de profs mogelijk parten had kunnen spelen bleven er twee man achter om het gevaar Ezafzafi te kunnen neutraliseren. En desondanks kreeg Ezafzafi een aantal scoringskansen, waarvan die vlak voor rust de allermooiste was. Boy Boeloerditi kwam vanaf de rechterflank met een voorzet, maar Jasper Veltkamp deed een listig overstapje waardoor Ezafzafi ineens helemaal vrij gelaten (toch even niet opgelet achterin bij FC Utrecht) de bal voor het inleggen kreeg, zo leek het. De onbesuisde doelpoging ging echter huizenhoog over en dus geen gejuich van de volgepakte tribunes maar kreten van ontzetting.

 

In de tweede helft zou Ezafzafi nog een soortgelijke doelpoging doen, want opnieuw ontbrak het aan zuiverheid van de harde knal op doel. En na het doelpunt van Hielke Penterman liet Ezafazafi nog een kopbal boven op de lat belanden. De boomlange Utrecht-doelman Dennis Jensen zag er een beetje onbeholpen uit bij die situatie, wellicht wat onzeker geworden doordat hij net daarvoor een treffer om zijn oren had gekregen. Heel FC Utrecht oogde wat onzeker in die fase. Wat een doelpunt allemaal niet teweeg kan brengen. Fraai was de treffer wel. De aanval van Excelsior '31 begon bij Ezafazafi die de opkomende rechtsback Stijn Beverdam aan het werk zette. Diens voorzet kwam in de voeten van Penterman die een combinatie met Boeloerditi aanging. Justin Hoogma onderbrak dat, maar de Utrecht-verdediger liet de bal wel weer voor de voeten springen van Penterman, die toen gedacht moet hebben 'okay, dan doe ik het toch zelf'. En aldus geschiedde. Onhoudbaar vloog de 1-3 via de binnenkant van de paal binnen.

 

Hakim Ezafzafi met zijn schaduw Leon Guwara.

 

Gehoord de bijval vanuit het 2500 koppige publiek een mooi hoogtepunt van de avond, want in ieder geval was die pesterige nul van het scorebord gepoetst. En het had nog mooier kunnen worden voor de thuisclub. Penterman, aangespeeld door invaller Jamarro Diks, schoot in kansrijke situatie nog een keer hoog over. Als het gelukt zou zijn op dat moment de aansluittreffer (2-3) te maken, zou dat niet eens onverdiend zijn geweest. Excelsior '31 had er intensief genoeg voor gewerkt. Aanvankelijk door te proberen zo goed en zo kwaad als het ging FC Utrecht van het lijf te houden, maar na rust zakte de schroom bij de thuisclub meer en meer naar de achtergrond en liet de ploeg van Peter Wesselink ook vertrouwde patronen zien die in de eigen competitie van de Derde divisie standaard zijn. De aanval waar de 1-3 uit viel was daar een schoolvoorbeeld van.

 

Maar het bekerduel was begonnen zoals te verwachten viel. FC Utrecht zou de bal hebben en de amateurs zouden zich moeten zien te verweren. Peter Wesselink begon met vijf man achterop. Beverdam en Vincent Schmidt op de flanken, Ryan Snelders en Mirko Zwiers centraal, met Niek Davina als extra slot op de deur. "Je kun wel open gaan spelen, maar dat doe je de jongens niet aan", verklaarde coach Wesselink na afloop zijn keuze, die volkomen tegen zijn natuur ingaat. En dan ging het toch rap fout voor Excelsior '31. Van den Brom had zijn ploeg duidelijk de opdracht meegegeven om meteen toe te slaan. De omsingeling van Excelsior '31 was ook snel compleet en het tempo (in denken en handelen) lag hoog. Na een kleine tien minuten oogstte FC Utrecht. Steekpass Urby Emanuelson op Leon Guwara die eerst een voorzet probeerde, de bal terugkreeg en toen de verre hoek achter Melvin Koetsier vond: 0-1.

 

"Zo'n snelle tegengoal, dat hoop je niet. Jammer ook van die penalty en jammer natuurlijk dat Hakim niet die goal maakt", vatte Wesselink in enkele one-liners de eerste helft samen. "Van zo'n bekerduel kun je genieten als je lang in de wedstrijd blijft." Getalsmatig deed Excelsior '31 dat wel, met dank aan doelman Koetsier die bij de grote kansen voor Alexander van der Streek zijn capaciteiten kon showen. FC Utrecht had een strafschop nodig om verder afstand te nemen. Het was wel een door Richard Martens terecht toegekende penalty, want Davina vloerde Van der Streek zonder bij de bal te kunnen. Adam Maher, de man van veel feilloze steekpassjes, maakte ook geen fout vanaf elf meter: 0-2.

 

Hielke Penterman legt aan voor een fraaie treffer, hoog binnenkant paal binnen. Giovanni Troupée komt te laat met zijn tegenactie.

 

Wesselink gebruikte de pauze om een wissel door te voeren. Stefan Maat kwam in de plaats van Veltkamp om meer rust in de opbouw te krijgen en dat was wel zichtbaar. Excelsior '31 toonde op momenten van balbezit meer vastheid dan in de eerste helft. Het werd zo meer een wedstrijd en op die manier ook een aangenaam te genieten bekeravond. Het was wel FC Utrecht dat doorliep naar 0-3 toen invaller Issah Abass met onvrijwillige samenwerking met Beverdam de voorzet van Sean Klaiber in het doel frommelde. Op dat moment was de wedstrijd in hogere zin wel beslist, maar kreeg Excelsior '31 daarna wel meer kleur in zijn spel omdat FC Utrecht de teugels wat liet vieren. Maar niet alleen die goal van Penterman, maar ook nog kansen op meer brachten Van den Brom aan de zijlijn wel in beweging om zijn ploeg toch vooral bij de les te houden.

 

"Het was ook het plan om aanvallender te spelen. We hebben het veel over verdedigen gehad, maar we zakten soms wel heel ver terug", bleef Wesselink kritisch. In het veld had Koetsier wel genoten. "Als we ons eigen spel spelen, zouden we zijn weggespeeld. Daarom moesten we het compact houden", reageerde de doelman die veel te doen had gehad. "De sfeer was fantastisch. Mooi voor het publiek dat we een goal maken en toen had de 2-3 ook nog kunnen vallen. Het doel was een serieuze uitslag te maken." Die uitslag kwam uiteindelijk uit bij 1-4. Emanuelson en invaller Simon Makienok benutten in blessuretijd de geboden ruimte voor een doeltreffend afgeronde counter.

 

Excelsior '31 - FC Utrecht 1-4 (0-2)

Doelpunten 9. Leon Guwara 0-1, 41. Adam Maher (strafschop) 0-2, 72. Issah Abass 0-3, 77. Hielke Penterman 1-3, 90+1. Simon Makienok 1-4
Scheidsrechter R.W.M. Martens
Toeschouwers 2500
Excelsior '31 Koetsier, Beverdam, Zwiers, Davina, Snelders (81. Diks), Schmidt, Boeloerditi, Reinders (65. Gerritsen Mulkes), Veltkamp (46. Maat), Penterman, Ezafzafi
FC Utrecht Jensen, Klaiber, Troupée, Hoogma, Guwara, Van Overeem (61. Makienok), Maher, Emanuelson, Cerny, Van de Streek (46. Abass), Joosten

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures