Nieuws

Bevlogenheid bij Eemdijk en NSC Nijkerk

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

3 november 2019

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Zes keer op rij de nul houden, dat zegt iets over de kwaliteit van een verdediging. Voor Wouter Beukers was dat in ieder geval een uitgemaakte zaak. De Eemdijk-doelman wees er na afloop voor een radiomicrofoon overigens terecht op dat liefst drie doelmannen een aandeel hadden in de reeks van inmiddels 540 schadevrije wedstrijdminuten. Naast de jeugdige van Spakenburg gehuurde Beukers leverden immers ook de ander twee keepers Jeroen de Harder en Robin van den Bor hun aandeel in de reeks 'clean sheets'.

 

Met name in de eerste helft van de streekderby tegen NSC Nijkerk diende Wouter Beukers al zijn kwaliteiten aan te spreken om zijn ploeg op de been te houden. Ogenschijnlijk niet gehinderd door zijn geringe lengte bestreek hij de volle lengte en breedte van zijn zestienmetergebied om de Nijkerkse aanvallen te neutraliseren. Met de felle wind tegen kreeg zijn verdediging zeker zo'n vijftien hoekschoppen om de oren, waarvan vele hoog in de doelmond uitkwamen. Beukers zat er niet mee, want hoe hoog de bal ook geplaatst was, hij bokste het gevaar steeds resoluut weg. En ook op de grond was hij niet te passeren, ook niet in de paar één tegen één-situaties met onder andere NSC-spits Jonathan Martina.

 

Drukte voor het doel van Eemdijk.
Foto: John van Dam

 

Om te stellen dat het voor rust een wedstrijd was van Wouter Beukers in zijn uppie tegen NSC zou te ongenuanceerd zijn, maar heel veel anders was het wedstrijdbeeld nu ook weer niet. De bezoekers heersten en Eemdijk beperkte zich tot het proberen te verstoren van de geelblauwe aanvalsopzetten. "Wij hebben in de eerste helft nagelaten goals te maken, waardoor we Eemdijk in leven hielden," verweet NSC-trainer John Kamphuis zijn ploeg. Ging Kamphuis bij het rustsignaal al niet blij naar de kleedkamer, bij zijn collega Willem Romp stond het gezicht zwaar op onweer. "Nu moeten jullie effe je klep houden," foeterde de Eemdijk-trainer bij de thee. "Jullie trainen twee tot drie keer in de week en zijn hier omdat je voetballen leuk vindt. Nou laat dat dan ook zien. We hoeven geen kampioen te worden en we hoeven niet te promoveren. Maar voetbal wél naar je beste kunnen."

 

Wat Romp in het eerste bedrijf vooral miste, was rust aan de bal. "NSC is een goede ploeg, zeker als je naar de aanvallers kijkt. Verdedigend laten ze echter nogal wat ruimte vallen, zoals ook vandaag weer gebeurde. Wij gingen daar veel te slordig en gehaast mee om. Te snel werd de diepte gezocht, waar het gewoon beter was om eerst de hoogstaande backs te zoeken. Van daaruit speel je weer aan in de as. Nou, daar kwam niks van terecht. Ik herkende mijn ploeg niet. Geen idee of het door spanning kwam, al zou dat niet moeten natuurlijk."

 

Willem Romp

Het opnieuw hameren op de vooraf gemaakte afspraken sorteerde tot Romps tevredenheid effect. Dat het windvoordeel nu aan de kant van de Diekers kwam te liggen speelde een rol, afgaande op het feit dat nu ook Eemdijk een flink aantal hoekschoppen mocht bijschrijven. Maar opvallend was dat er nu ook een stuk verzorgder werd gevoetbald, met meer overleg. Linksback Freek van Belzen, niet voor niets uitgeroepen tot man-of-the-match, kwam nu veel beter tot zijn recht in de opbouw. De thuisploeg verwierf zich zowaar een overwicht, al was dat bij lange na niet zo overtuigend als dat van NSC in de eerste helft. Uit één van de hoekschoppen kopte Klaas de Graaf in de voor doelman Jan van Willige onbereikbare hoek van het doel, maar de op de doellijn staande Yordi Grovenstein wist de treffer te voorkomen. Ondertussen hadden ervaren verdedigers als Zeger Beukers, Klaas de Graaf en ook Jordie Huijgen hun tegenstrevers veel beter in de tang gekregen.

 

Steeds duidelijker werd dat de ploeg die zou scoren ook de winnaar zou worden. Uit het omhoog gaande tempo viel af te lezen hoezeer beide ploegen zich alleen met winst tevreden wilden stellen. Een doelpunt bleef echter uit, voor het vol passie strijdende Eemdijk maar ook voor NSC Nijkerk dat er nog een heus slotoffensief uitperste. De allermooiste kans was tenslotte in de laatste minuut voor Van Belzen. Tot verdriet van de groene aanhang slaagde hij er echter niet in om zijn vrije positie achter de linies te verzilveren. De verre voorzet van Zeger Beukers was nu eenmaal niet eenvoudig te bespelen. Na 94 minuten strijd was de coördinatie natuurlijk niet optimaal meer, waardoor Freek hem verkeerd raakte," zou Romp hier later over zeggen. "Ik had hier graag willen winnen. Laat ik dat voorop stellen, maar dat was denk ik wel een beetje teveel van het goede geweest."

 

De conclusie van de Eemdijk-coach was realistisch. Teleurstelling mocht er zijn, boosheid (in de eerste helft) ook, maar Romp toonde zich niet te beroerd om zijn ploeg persoonlijk te complimenteren voor de ommekeer in het tweede bedrijf. "Ik doe dat doorgaans niet, maar nu riep ik de jongens na afloop weer bij elkaar in de kleedkamer. In de rust was ik geïrriteerd en heb ik een aantal jongens wat gezegd. Nu vond ik het nodig om ze te zeggen dat ze wel degelijk hebben getoond wat Eemdijk als groep typeert. Dat ze de knop wisten om te zetten en alsnog een goede tweede helft speelden. Dat ik trots ben op hun onverzettelijkheid en dat het daardoor heerlijk is om met de groep te werken."

 

"We wilden er snel bij zijn. We moesten dat ook omdat hij met zijn kwaliteiten ongetwijfeld onder de aandacht van andere clubs zou komen te staan." Eemdijk-voorzitter Menno Veldhuizen straalde eerder op de middag puur enthousiasme uit bij het ter sprake brengen van de deze week bekendgemaakte één-jarige contractverlenging met Romp. "Willem past perfect bij onze vereniging. Zijn visie op voetbal, zijn wijze van met de groep omgaan, wij zijn daar heel tevreden over. Eemdijk mag zich gelukkig prijzen met het vakmanschap van deze hoofdtrainer. Wat dat betreft past hij naadloos in het rijtje van de snel groeiende jonge trainers die wij hier eerder hadden, zoals Patrick Loenen en Ulrich Landvreugd."

 

Eemdijk-doelman Wouter Beukers heeft een spectaculaire redding in huis.
Foto: John van Dam

 

Deze zomer gekomen van eersteklasser Roda '46, ziet Romp veel groeimogelijkheden in zijn selectie. "Waar het nu vooral om moet gaan is het beter worden aan de bal. Als we dat bereiken, en er in slagen om meer rust in ons spel te brengen, dan gaan wij nog heel ver komen." Tegelijkertijd waakte de enthousiaste coach er voor om het slagen van zijn missie af te meten aan het behalen van een prijs. "Natuurlijk wil ik altijd winnen, maar ik hoef mijn contractverlenging echt niet te onderstrepen met een prijs. Ik heb een goed gevoel bij de club en de jongens. Volgende week bij Urk is er inderdaad iets te winnen, maar ik wil het nu zo min mogelijk over de periodetitel hebben. Zie daar eerst maar eens te winnen, wat nog lastig zat wordt als je kijkt naar hoe het vandaag in de eerste helft liep."

 

Ondanks de gemiste kans op een vooraf niet verwachte driepunter toonde NSC-coach John Kamphuis zich al evenmin ontevreden over het verloop van het huidige seizoen. "NSC draaide eerder jaren in de hoofdklasse altijd onderin mee. Nadat we vorig seizoen de degradatie via het kampioenschap in de eerste klasse knap in één keer goed maakten, doen we nu lekker in de subtop mee. Mijn ploeg is het sterkst als de korte combinatie goed loopt. Qua voetballend vermogen zit het goed." Kamphuis kan net als Romp nog niet bogen op een rijk CV met eerder getrainde clubs (hij had BAS Biddinghuizen onder zijn hoede en was assistent bij DVS '33). Nu beiden onder hun leiding hun ploegen heel behoorlijk laten presteren in de hoofdklasse, kan zonder overdrijving gesteld worden dat sportpark De Vinken deze middag twee veelbelovende coaches aan het werk had gezien. Dat de elftallen voor één keer minder gesmeerd draaiden, deed aan dat beeld niets af.

 

Eemdijk - NSC Nijkerk 0-0 (0-0)

Scheidsrechter B.J.L.M.M. Elissen
Toeschouwers 300
Eemdijk Wouter Beukers, Zeger Beukers, Klaas de Graaf, Van Belzen, Van Dalen, El Hamdi, Huijgen, Van de Dikkenberg, Jaap de Graaf (65. Van de Groep), Buimer, Goossensen (88. Jan de Graaf)
NSC Nijkerk Van Willige, Doppenberg, Knikker, Van Essen, Jabir, Sturing, Hazzat, Martina, Grovenstein (72. El Bennay), Cornelisz, Troost
Gele kaart Freek van Belzen, Klaas de Graaf, Jordie Huijgen, Jesper van Dalen (Eemdijk)

 

Tekst: Jakob Kos 
Foto's: John van Dam