Nieuws

Een grote wedstrijd tussen twee grote clubs

Voorbeschouwing
Tweede divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

8 november 2019

Komende zaterdag ontvangt Quick Boys koploper van de Tweede divisie IJsselmeervogels. Het wordt op sportpark Nieuw Zuid een grote wedstrijd tussen twee grote clubs. IJsselmeervogels was maar liefst zestien keer de sterkste zaterdagamateurclub van het land en pakte vanaf 1970 ook nog eens zeven keer de algehele landstitel, ook wel aangeduid met de 'ster'. Quick Boys kan daar twaalf landstitels en twee 'sterren' tegenover zetten.

 

Het zwaartepunt van de successen van Quick Boys ligt in de periode waarin de voetballerij na de Tweede wereldoorlog weer serieus op gang kwam. Clubs in het westen van het land vormden de toplaag in het zaterdagamateurvoetbal. Pas in 1949 mocht ook IJsselmeervogels meedoen op hetzelfde niveau als Quick Boys en tussen 1954 en 1956 mochten de Bunschoters zich drie keer op rij de sterkste zaterdagclub noemen. In 1955 en 1956 moest IJsselmeervogels in de beslissingswedstrijden om de landstitel rechtstreeks afrekenen met Quick Boys. In 1955 waren daar zelfs drie duels voor nodig. Daarna stelde de KNVB een tweede klasse in als toplaag (een topklasse avant la lettre) met daarin wel Quick Boys vertegenwoordigd, maar opnieuw uitsluiting van IJsselmeervogels, dat veroordeeld was op een lager niveau uit te komen. En dus kon Quick Boys op die manier zich weer laten gelden met nog eens drie landstitels.

 

In 1962 herstelde de voetbalbond die weeffout en vanaf die tijd is Quick Boys in successen compleet overvleugeld door IJsselmeervogels, dat maar liefst dertien landstitels en zeven algehele landtitels bijeen gaarde. Quick Boys vierde na de landstitel van 1962 pas in 1991 weer een landskampioenschap. Het jaar daarop was het dubbel feest in Katwijk, met landstitel en algeheel landskampioenschap en in 2004 herhaalde Quick Boys die prestatie, maar dat was gelijk het laatste grote succes. IJsselmeervogels schreef daarna nog vier keer een landstitel op zijn conto met ook nog eens drie algehele landstitels.

 

Op 13 mei 2017 troffen Quick Boys en IJsselmeervogels elkaar voor het laatst. Een bijzondere gebeurtenis op Nieuw Zuid, want IJsselmeervogels eiste de titel op in de Derde divisie. Matchwinnaar (0-1) was Sherwin Grot, op de foto achtervolgd door Joey van Ravensbergen.
Foto: Orange Pictures

 

Ook in de hedendaagse verhoudingen steekt IJsselmeervogels hoog uit boven Quick Boys. De 'rooien' zijn nog steeds ongeslagen, maar na drie gelijke spelen op rij is de voorsprong op naaste achtervolger Koninklijke HFC wel geslonken tot twee punten. Coach Ted Verdonkschot weet zijn ploeg prooi voor de jagers. Ook Quick Boys zal op een zonder twijfel druk bevolkt Nieuw Zuid een poging gaan doen IJsselmeervogels pootje te lichten. De ploeg van Edwin Grünholz heeft de punten ook hard nodig gezien de ranglijst (plek zestien). Het valt de promovendus best zwaar te wennen aan het doorsnee niveau van de Tweede divisie.

 

Spakenburg moet in slaap gesust zijn door een reeks van vijf wedstrijden zonder nederlaag. Anders viel de draai om de oren die Scheveningen uitdeelde aan Spakenburg niet te verklaren. De 5-0 moet in ieder geval aangevoeld hebben als een oorverdovende wake-up call voor zowel de ploeg als interim-hoofdcoach Chris de Graaf en zijn assistent Toine Rorije, die in afwachting zijn van een definitieve opvolger van de tussentijds vertrokken John de Wolf. Het was niet de eerste ontluisterende uitslag die de 'blauwen' uit Bunschoten-Spakenburg te verstouwen kregen. Eerder dit seizoen beleefde HHC Hardenberg ten koste van Spakenburg een uiterst vrolijke middag (6-1).

 

8 september 2018: Op de eigen Westmaat wint Spakenburg met 2-1 van Katwijk. Op de foto is Katwijk-spits Marciano Mengerink omringd door verdedigers van Spakenburg.
Foto: Orange Pictures

 

Komende tegenstander is Katwijk en die lijkt misschien wel ideaal om het na de zeer magere seizoenstart ingezette herstel toch te vervolgen. De Katwijkers wisten te winnen van Noordwijk, maar dat ging zeker niet van een leien dakje (3-2) en in de weken daarvoor stak de equipe van Jan Zoutman niet bepaald in een blakende vorm (één punt uit drie wedstrijden). De onderlinge balans tussen beide clubs in topklasse en Tweede divisie is keurig in evenwicht, maar wel met de aantekening dat Spakenburg van de zeven thuiswedstrijden (sinds 2010) er wel vier wist te winnen. Katwijk won op de Westmaat één maal (2-6, maart 2016) en twee duels eindigden onbeslist.

 

AZSV staat voor een belangrijk moment in de clubgeschiedenis. Voor het eerst kan de club uit Aalten een periodetitel winnen in de hoofdklasse, waar AZSV nu bezig is aan zijn zevende seizoen. Waar afgelopen seizoen de ploeg van Dave de Jong net overal naast greep, moet het in de Hoofdklasse A dan wel gebeuren. AZSV, dat dit seizoen alleen de openingswedstrijd verloor, heeft aan een punt voldoende om een feestje te kunnen vieren. Maar een uitwedstrijd bij Achilles Veen is geen garantie voor succes. De ploeg van John Karelse won op de Hanen Weide dit seizoen drie van zijn vier thuiswedstrijden. Beide ploegen zullen door toedoen van wederzijdse wedstrijdanalytici wel op de hoogte zijn van de sterke en zwakke punten bij de ander. In competitieverband zijn de clubs totaal onbekenden van elkaar.

 

Eemdijk pakte in 2018 de titel in de Hoofdklasse B. Dat gebeurde door met 0-2 te winnen 'op' Urk. Evert Brouwers en Maikel de Harder waren de doelpuntenmakers. Brouwers en De Harder verlieten Eemdijk na het behalen van de titel. Brouwers vertrok naar Argon en speelt inmiddels bij Sportlust '46. De Harder keerde terug naar IJsselmeervogels.
Foto: Orange Pictures

 

Ook de derde club van Bunschoten-Spakenburg wacht een wedstrijd van belang. Eemdijk kan in de Hoofdklasse B tegen Urk beslag leggen op de titel van eerste periode, maar omdat het wemelt van de kapers op de kust zal de ploeg van Willem Romp wel moeten winnen op het voormalige eiland, waar tegenstanders altijd met 'open' armen ontvangen worden. De Urkers verloren dit seizoen thuis alleen van Volendam. Een misstap is derhalve snel gemaakt en dan staan Swift, SDC Putten en SC Genemuiden (Swift en SC Genemuiden ontmoeten elkaar in Amsterdam) in de rij om toe te slaan. Eemdijk kan vertrouwen op een zeer slagvaste defensie (drie tegentreffers in negen competitieduels). De zorgen gaan vooral uit naar de eigen productie. Die is met tien goals karig te noemen.

 

Klik hier voor het programma en de stand van de Tweede divisie

Klik hier voor het programma en de stand van de Derde divisie

Klik hier voor het programma en de stand van de hoofdklasse A

Klik hier voor het programma en de stand van de hoofdklasse B

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de wedstrijden:

 

Quick Boys - IJsselmeervogels
Spakenburg - Katwijk
Achilles Veen - AZSV
Urk - Eemdijk