Nieuws

AZSV is een club van weinig kapsones

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

10 november 2019

VEEN - Zes jaar voetballen in de hoofdklasse had nog nooit een prijs opgeleverd, maar achter dat wat mager aandoende hoofdstuk heeft AZSV een vette punt gezet. In de uitwedstrijd tegen Achilles Veen hadden de Aaltenaren voldoende aan een gelijk spel om de periodetitel te pakken en aan die eis voldeed de club uit de Achterhoek in ruime mate. Het doelpunt van Jardell Kruidbos na een klein kwartier spelen bleek voldoende voor een winstpartij: 0-1.

 

Zoals te doen gebruikelijk begon het feestje al op het veld. De in de voetballerij in zwang geraakte muziekbox kwam tevoorschijn en de bubbeltjeswijn spoot met kracht de lucht in. Spelers en de leden van de staf gingen uit hun dak. En als je ergens veel moeite voor hebt moeten doen, voelt dat extra lekker als het uiteindelijk wel lukt. Daar was dan toch eindelijk die prijs. Promotie is nog geen serieus gespreksonderwerp bij AZSV, maar de club met een periodetitel op zak mag sowieso een gooi naar de Derde divisie gaan doen in de nacompetitie straks in mei.

 

Rik van der Eerden (links) en Bram Rensing ontkurken de champagne.

 

"We hadden in de eerste helft een tweede goal moeten maken", verwees coach Dave de Jong naar de moeilijke momenten in de tweede helft. "Toen werd het vrouwen en kinderen eerst. Je weet dat Achilles risico moet nemen en de ballen naar voren gaat pompen. We gaven weinig kansen weg, het stond goed, maar we kwamen niet meer van eigen helft af. Dat is niet de manier waarop we willen spelen, maar we waren slordig. Dat had ook misschien met de spanning te maken rond de periodetitel. Daar zijn we toch de hele week mee bezig geweest."

 

Die spanning was een week eerder ook tegen FC 's-Gravenzande al voelbaar. De 3-1 winst ging als moeizaam de boeken in. Aan de andere kant is AZSV een club zonder kapsones. Hard werken voor een resultaat is al jaren het motto. De Jong heeft nu een kroon (kroontje is misschien iets preciezer geformuleerd) gezet op het werk van zijn voorganger bij de club, Dennis van Toor. In 2011 en 2013 tilde Van Toor met twee kampioenschappen zijn selectie van de tweede klasse naar de hoofdklasse. Een typisch geval van niet uitgroeien tot stabiele eersteklasser maar in de kortste keren doorstomen verder naar boven. De hoofdklasse is wel vertrouwd speelterrein geworden voor AZSV. Daar is de club nooit in sportieve problemen gekomen door altijd ruim boven de beruchte streep te eindigen. De Jong nam derhalve in 2018 een hoopvolle erfenis over.

 

Het was wel de hoogste tijd om dat imago van model middenmoter eens af te schudden en De Jong kwam er met zijn team heel dichtbij. AZSV eindigde als vierde achter kampioen Excelsior '31, Staphorst en Sparta Nijkerk. Staphorst en Nijkerk gingen op voor de nacompetitie, maar ACV was de gelukkige derde met het kampioenschap van de eerste periode. Dat foutje, als het die naam mag hebben, is nu weggepoetst. AZSV verloor alleen de openingswedstrijd (1-3 FC Rijnvogels) van dit seizoen en verspeelde daarna nog punten aan DHSC (1-1), maar negen duels op rij ongeslagen is een prestatie van formaat.

 

Theo Martens loopt achter Fabian Mensah aan.

 

Periodetitel voor het oprapen, zo kopte Voetbal op Zaterdag vooraf, maar dat is niet helemaal of eigenlijk helemaal niet uitgekomen. De start in Veen was wel overdonderend, waar de thuisclub zich verkeken moet hebben op de snelle jongens van ASZV. Als eerste raasde Joost Rasing over de linkerflank richting doelman Jorn Wagener, die redding moest brengen om na vier minuten een openingstreffer te voorkomen. Voor het vertrouwen zette Achilles Veen daar een kans voor Rémon Koenen tegenover, maar die zag zijn doelpoging geblokt. Maar even later weer gevaar aan de andere kant, toen Jardell Kruidbos zo maar oog in oog met Wagener verscheen maar in de haast naast het doel mikte. Nog geen minuut later brak Kruidbos de score wel open. Weer sneed de 20-jarige aanvallende middenvelder door het hart van de Veense defensie en deze keer werd Wagener geen kans gegund om nog in te grijpen: 0-1. AZSV had zijn zin en kon volledig zijn ingeslepen spelletje van de omschakeling gaan spelen. De 0-2 diende zich al snel aan, maar Rasing wilde het net iets te simpel afronden.

 

Daarna was het aan Achilles Veen om op jacht te gaan naar de gelijkmaker, maar de thuisclub had grote moeite zijn draai te vinden. AZSV hield de linies dicht op elkaar en het was zoeken naar een gaatje, maar voorlopig niet vinden. Pas tegen de rust kwamen er wat mogelijkheden voor de thuisclub. Koenen kaatste de bal terug voor de voeten van Theo Martens die over schoot. En even later lieten Teun Sebregts en Diego Meerveld in eendrachtige samenwerking toch een serieuze kans aan hun neus voorbij gaan door traag handelen.

 

Rico Geeroms zet een tackle in op Joost Rasing.

 

De tweede helft werd voor Achilles Veen een herhaling van zetten. De thuisclub ontsnapte aan 0-2, doordat Rasing andermaal een kans liet liggen en Freek Mulder zijn tegenstoot (na een foute pass van Martens) zag stranden bij Fabian Mensah. Maar dat was wel zo'n beetje de laatste mogelijkheid om het duel op slot te gooien. Achilles Veen pakte de zaken energieker aan dan voor de pauze en bepaalde in grote lijnen het spelbeeld met bij vlagen aardig combinatiespel. Wat bij de thuisclub ontbrak was venijn, zelfs geen vleugje gif viel er te bespeuren. Sen Aerts is zo'n type speler die dat wel in zich heeft, maar bleef geblesseerd aan de kant. Ook Ayden Kuipers, de middenvelder met creativiteit in zijn spel, ontbrak vanwege een kwetsuur.

 

"Met slappe poten maak je geen goals", keek coach John Karelse terug zonder namen te noemen. Feit was dat Meerveld iets te frivool omsprong met zijn kansen/kansjes die hij kreeg en Sebregts oog in oog met doelman Jasper te Kolste niet thuis gaf. En dus bleef een op zich verdiend doelpunt uit, zoals dat ook in de twee voorgaande duels het geval was geweest. Tegen Smitshoek had Karelse wel achttien doelrijpe kansen geteld, maar liet Achilles Veen daar (1-0) toch drie punten achter. En dus staan de Brabanders met hun ambities om een rol van betekenis te spelen intussen wel tien punten achter op koploper AZSV. Van de ploeg die de eerste periode wint, hoor je later in het seizoen vaak niet zo veel meer. "Dat weet ik", reageerde De Jong. "We moeten voorkomen dat we wegzakken in de lijst." Gezien de verrichtingen tot nu toe in de hoofdklasse A is een dalende lijn niet het eerste waar je aan denkt bij AZSV.

 

Achilles Veen - AZSV 0-1 (0-1)

Doelpunten 14. Jardell Kruidbos 0-1
Scheidsrechter J. Besselsen
Toeschouwers 400
Achilles Veen Wagener, Geeroms (81. Van der Pijl), Van den Berg, Boddaert, Van Hoof (64. De Man), Meerveld, Sebregts (76. Van Kempen), Martens, Sonneschein, Wilborts, Koenen
AZSV Te Kolste, Mulder, Lansbergen, Goosen, Rensing, Te Veluwe, Vierwind, Kruidbos, Nieuwboer (80. Ter Haar), Mensah (72. Van der Eerden), Rasing (87. Gesthuizen)
Gele kaart Meerveld, Van den Berg, De Man (Achilles Veen)

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures