Nieuws

Eemdijk blijft overeind in spelletje 'wie van de drie'

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

10 november 2019

URK - 'Wie van de drie' is het spel dat in de tiende speelronde van de hoofdklasse B gespeeld werd. Eemdijk, Swift en SDC Putten starten alle drie met negentien punten aan die laatste speelronde van de eerste periode. Daarbij had Eemdijk het voordeel van het beste doelsaldo. De rekenmeesters zaten klaar en zowel in Amsterdam bij Swift - SC Genemuiden als in Putten bij SDC Putten - Berkum werd met name het duel van Eemdijk op Urk met argusogen gevolgd. Urk verslaan op het eigen veld is namelijk niet zomaar gedaan en daardoor hadden alle andere kanshebbers zich nog alle kans toegedacht.

 

De ploeg van trainer Richard Karrenbelt weet op Urk altijd de huid duur te verkopen. Of zoals zijn collega Willem Romp van Eemdijk vooraf zei: "Urk speelt altijd met een leeuwenhart." Aan het eind van deze speelronde werd duidelijk dat Eemdijk met een verdiende 2-4 zege de eerste periode titel had binnengehaald. Alleen Swift bleef met een gelijk aantal punten meedoen, maar de 1-0 zege op Genemuiden was niet genoeg om het positieve doelsaldo van Eemdijk te benaderen (+9 tegen +6). SDC Putten haakte af met een 1-2 nederlaag tegen Berkum.

 

Op een winderig en nat Urk begon Eemdijk zeker niet sterk aan de wedstrijd. Al na een kwartier kon de thuisploeg op voorsprong komen. Verdediger Jordie Huijgen verwerkte een voorzet niet goed en daardoor kon William de Boer zichzelf doorgang verschaffen naar doelman Wouter Beukers en die gaf hij geen kans: 1-0. Gelukkig voor de meegereisde 'Diekers' viel de gelijkmaker twee minuten later. De snelle Jesper van Dalen begon vanaf de middenlijn aan een solo en ondanks de fysieke tegenstand van de Urk-verdedigers wist hij doelman Richard Strijker te passeren: 1-1. Vanaf dat moment begon het geloof in een goed resultaat bij Eemdijk bodem te krijgen. Het betere combinatievoetbal van de bezoekers werd de Urker verdediging steeds vaker te veel. De anders zo solide linie begon scheurtjes te vertonen en ook het middenveld verloor de slag van hun opponenten. Het was wachten op de voorsprong van Eemdijk.

 

Eemdijk bood Urk een excuustaart aan. Bij de kampioenswedstrijd twee seizoenen geleden hadden fans uit Spakenburg met vuurwerk schade aan het veld aangebracht.

 

Die voorsprong kwam in de 34-ste minuut. Een prachtige aanval, begonnen met een splijtende pass van Sjohn van Gulik, werd door Rafik el Hamdi omgezet in een voorzet op maat naar de vrijstaande Bas Buimer. Diens afronden was onhoudbaar voor Strijker: 1-2. In de 44-ste minuut lieten de bezoekers een geweldige mogelijkheid op een 1-3 ruststand onbenut. Op twee meter voor de doellijn kreeg David van de Groep de bal op een presenteerblaadje, maar zag toch kans om die bal in handen van Strijker te spelen.

 

Natuurlijk speelde Urk in de tweede helft ook met passie en inzet, maar er lukte niet zo veel bij de ploeg van Karrenbelt. Er ging gewoon te veel mis en Eemdijk kon daardoor de wedstrijd in handen houden. Wel werd het spel bij de Eemdijkers rommeliger en rommeliger en daar kon ook de uitstekend spelende El Hamdi geen verandering in brengen. El Hamdi zou in de slotfase wel een rol gaan spelen in die hectiek die ontstond. Eerst wist David van de Groep in de 73-ste minuut zijn ploeg op een 1-3 voorsprong te brengen. Tekenend voor deze treffer was het spel van Urk bij deze situatie. Aanvallend werd op klungelige wijze balverlies geleden en ook verdedigend werd niet optimaal gereageerd op de aanvallers van Eemdijk.

 

Daarna ontstond er een opstootje rond El Hamdi, die ook de gele kaart kreeg van scheidsrechter Rick Turk. De emoties kwamen bovendrijven en daardoor werd de slotfase heel hectisch. Turk wilde duidelijk het duel niet laten ontsporen en koos voor het tonen van de gele kaart bij ieder stevig duel. Hij moest zelfs een rode kaart te voorschijn toveren toen Bennie Dunnink een genadeloze overtreding beging op El Hamdi. Dat Urk nooit opgeeft werd in de 86-ste minuut weer eens bewaarheid. Na een vrije trap van William de Boer kon Jelle de Boer raak koppen: 2-3. De Urkers op de tribune gingen er maar eens goed voor zitten, maar toen twee minuten later Bas Buimer bij een counter de stand op 2-4 wist te brengen gingen diezelfde Urkers huiswaarts naar de warme kachel.

 

De actie van Jelle de Boer heeft geen zin meer. Er is gevlagd voor buitenspel.

 

Eemdijk had zijn periodetitel, kon gaan feestvieren en Romp had zijn eerste succes. De coach van Eemdijk: "Ik denk dat we verdiend hebben gewonnen. We hebben slim de ruimte op het veld benut. Ik kneep hem even toen we zo vroeg op achterstand kwamen, maar de snelle gelijkmaker van de wedstrijd was misschien wel voor ons het belangrijkste moment. Aan het eind verloren we de rust en gingen toen te veel in het fysieke spel mee." Karrenbelt gaf ruiterlijk toe dat dit niet de beste wedstrijd van zijn team was geweest. "Het lukte ons gewoon niet om het eigen spel te spelen. We zouden de ruimte over de vleugels gaan benutten, maar toen de bal daar kwam was er geen vervolg. Je hebt van die wedstrijden waarin er gewoon te veel misgaat. We konden niet de rust bewaren, maar zit dat wel in de aard van de Urkers."

 

Urk - Eemdijk 2-4 (1-2)

Doelpunten 15. William de Boer 1-0, 17. Jesper van Dalen 1-1, 34. Bas Buimer 1-2, 73. David van de Groep 1-3, 86. Jelle de Boer 2-3, 88. Bas Buimer 2-4
Scheidsrechter R. Turk
Toeschouwers 600
Urk Strijker, Dunnink, Kramer, Hakvoort, Brands, Nagel, Schrijver (61. Marinus Snoek), Tol (66. Schraal), Van Slooten, Jelle de Boer, William de Boer
Eemdijk Wouter Beukers, Zeger Beukers, Hartog, Klaas de Graaf, Huijgen (76. Van den Dikkenberg), Van Belzen, Van Gulik, El Hamdi (84. Jan de Graaf), Van Dalen (67. Selimi), Van de Groep, Buimer
Gele kaart William de Boer (Urk), Van Belzen, Van de Groep, El Hamdi, Huijgen, Buimer (Eemdijk)
Rode kaart Dunnink (Urk)

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's: Jannie Snoek