Nieuws

Spakenburg vindt met passie zijn revanche

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

10 november 2019

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Zo snel als mogelijk heeft Spakenburg zich hersteld van de zware 5-0 nederlaag bij Scheveningen. Dit keer was het feest op een sfeervol sportpark De Westmaat waar de vissersclash tegen Katwijk verdiend met 4-2 werd gewonnen.

 

Na afloop werden de spelers door de aanwezige Spakenburg supporters met een daverend applaus naar de kleedkamer begeleid. Feest en vreugde vierden hoogtij, want het was alweer een tijd geleden dat de ploeg een spetterende wedstrijd hadden gespeeld vol overgave en met zoveel strijd. Of je nou als supporter of neutrale toeschouwer aanwezig was, het was dit keer genieten van een wedstrijd die ook nog als klassieker te boek stond. Vooraf aan de wedstrijd werd eerst nog John de Wolf bedankt voor zijn bewezen diensten in de twee jaar dat hij voor de blauwen werkzaam is geweest. Met een fikse bos bloemen en een mooi ingelijst Spakenburg shirt, nam de Schiedammer afscheid van de club om zijn werkzaamheden voort te zetten bij Feyenoord in de eredivisie.

 

Marciano Mengerink zoekt het hogerop om Everton Pires Tavares tegenspel te bieden.

 

De ongeveer 1400 toeschouwers, waaronder twee bussen vol Katwijk supporters, hebben een heerlijke wedstrijd gezien met alles erop en eraan. Vooral de opening was ronduit spectaculair. In het eerste kwartier was Katwijk veel sterker dan Spakenburg dat al heel snel een kopbal van Joey Jongman onderkant lat het veld weer zag in stuiteren. Amper twee minuten later was het wel raak toen een voorzet vanaf rechts door de toestormende Mike van der Ban in het doel werd gegleden: 0-1.

 

De bliksemstart van Katwijk beloofde niet veel goeds voor Spakenburg, dat in tien minuten vier kansen moest toestaan. Jongman, Jordy Hilterman en Marciano Mengerink misten echter net even de scherpte om de wedstrijd al in een vroeg stadium op slot te gooien. Maar na een kwartier spelen liep de pressie van Katwijk terug, met als gevolg dat Spakenburg ook wat kansen kreeg om de score gelijk te trekken. Katwijk-coach Jan Zoutman over de terugval: "Laat ik voorop stellen dat we uitstekend begonnen aan de wedstrijd. Daarna veranderde dat omdat wij veel domme keuzes maakten. Beide goals waren daar het gevolg van. Niet goed uitstappen en dan kom je met 2-1 achter. Teveel pieken en dalen in ons spel doen je dan de das om. Ik vind dat we een groot deel van de wedstrijd hebben gedomineerd en gecontroleerd."

 

Kevin Sterling probeert stand te houden tegen Bart Sinteur.

 

Precies na een half uur spelen bracht Majid Ghaddari de bal vanaf rechts strak en hard voor het doel, waar Koos Werkman alleen zijn voet maar tegenaan hoefde te drukken: 1-1. Spakenburg voelde dat er meer in zat en dat gevoel werd realiteit toen Jordi Bitter attent reageerde op een steekpass en op schitterende wijze de 2-1 scoorde. Spakenburg leek helemaal los te kunnen gaan, maar kreeg op slag van rust een bittere pil te slikken. Jongman liet met zijn volley vanaf de linkerkant keeper Leon ter Wielen kansloos: 2-2.

 

De tweede helft zou net zo boeiend worden als de eerste. Na nog geen twee minuten spelen kopte Bitter uit vrije positie de bal rakelings naast. De teams waren aan elkaar gewaagd met over en weer kansen. Spakenburg of Katwijk zou scoren, een doelpunt hing in de lucht. In de 58-ste minuut was het zover en De Westmaat ontplofte toen Ghaddari uit een corner vanaf rechts inkopte: 3-2. Nadien kreeg de wedstrijd een grimmiger karakter, maar overtredingen maakten bij scheidsrechter Sam Dröge geen indruk.

 

Majib Ghaddari ziet Marciano Mengerink de bal wegspelen.

 

De mooiste treffer viel in blessuretijd. Door een turbosprint liet Bitter centrale verdediger Rick van der Meer achter zich, waarna de aanvaller geen moeite had doelman Ricardo Kieboom kansloos te passeren: 4-2. Daarmee had Spakenburg revanche op zichzelf genomen voor de schande van een week eerder. Chris de Graaf trilde van blijdschap en wees alleen maar naar zijn spelers. "Zij, zij hebben het gedaan, de spelers", sprak de interim-coach na afloop. "Ik ben zo super trots op ze. We hebben vorige week best wel het nodige over ons heen gekregen, maar dat hebben ze vandaag recht gezet door een uitstekende wedstrijd te spelen. Er zijn afspraken gemaakt waar iedereen zich aan gehouden heeft. We hebben laten zien dat we echt wel kunnen voetballen."

 

En over zijn positie bij Spakenburg: "Ik word geen hoofdtrainer omdat ik de vereiste papieren niet heb." Hoe lang De Graaf dan nog wel op de bank zal zitten, is nog ongewis. De onderhandelingen met Jochem Twisker zijn afgeketst, omdat Hercules geen medewerking wens te geven aan een tussentijds vertrek van de coach.

 

Spakenburg - Katwijk 4-2 (2-2)

Doelpunten 4. Mike van den Ban 0-1, 30. Werkman 1-1, 38. Jordi Bitter 2-1, 45. Joey Jongman 2-2, 69. Majid Ghaddari 3-2, 87. Jordi Bitter 4-2
Scheidsrechter S. Dröge
Toeschouwers 1400
Spakenburg Ter Wielen, Beekhuis, Beijer, Werkman, Van der Neut, Koelewijn (77. Van Lopik), Pires Tavares, Ghaddari (77. Versteeg), Sterling, Bitter (90+2. Castien), Tavares, Ghaddari (77. Van Lopik), Dekker
Katwijk Kieboom, Sinteur, Esseboom (66. Afaker), Blokland, Van Weerdenburg, Van der Meer, Jongman, Susan, Mengerink, Hilterman, Van den Ban (66. Bergkamp)
Gele kaart Ghaddari (Spakenburg), Van der Meer, Susan (Katwijk)

 

Tekst: Freek Louis
Foto's: Orange Pictures