Nieuws

Kozakken Boys struikelblok voor IJsselmeervogels

Voorbeschouwing
Tweede divisie
Derde divisie
Competitie

 

15 november 2019

'Kozakken Boys uit' is maar al te vaak een enorm om niet te zeggen onoverkomelijk struikelblok. IJsselmeervogels, koploper momenteel in de Tweede divisie, is bij uitstek ervaringsdeskundige. In de laatste twee seizoenen van de Topklasse gingen de Bunschoters onderuit in Werkendam (2-1 en 3-0) en in de afgelopen twee jaar in de Tweede divisie viel er op sportpark De Zwaaier al evenmin iets te halen (1-0 en 5-0) voor de 'rooien'.

 

Die 5-0 (9 maart van dit jaar) had een pikant tintje. In oktober 2018 kwam het nieuws naar buiten dat Ahmed el Azzouti, Gwaeron Stout en Sanny Monteiro Kozakken Boys zouden gaan verlaten om het seizoen daarop uit te komen voor IJsselmeervogels. Uitgerekend dit trio droeg bij aan de ontluistering van hun toekomstige club. El Azzouti scoorde die middag twee keer, Stout en Monteiro ieder eenmaal. Niemand zal dan ook vreemd hebben opgekeken dat El Azzouti, Stout en Monteiro dit seizoen bij de Vogels meteen basisspelers waren. El Azzouti (spits) en Monteiro (verdediging) zijn tot nu toe bij alle competitiewedstrijden aan de aftrap verschenen. Alleen Stout moest als gevolg van een liesblessure vijf wedstrijden verstek laten gaan, maar draagt wel de aanvoerdersband als hij speelt. Dat zegt iets over het vertrouwen dat coach Ted Verdonkschot stelt in de middenvelder. Stout zou momenteel wel in onderhandeling zijn met zowel IJsselmeervogels als Kozakken Boys om te kijken waar hij komend seizoen speelt.

 

9 maart 2019: Gwaeron Stout, aanvoerder van Kozakken Boys, bepaalt het tempo. Eef van Riel (IJsselmeervogels) volgt. Ook Stout verdedigt dit seizoen de kleuren van IJsselmeervogels en neemt het komende zaterdag, mogelijk samen met Van Riel, op tegen zijn oude club.

Foto: Orange Pictures

 

IJsselmeervogels gaat niet alleen als lijstaanvoerder maar ook als aangeschoten wild op bezoek bij Kozakken Boys. Tot en met speeldag zeven (ook zeven overwinningen) was er helemaal niets aan de hand, maar daarna lijkt er steeds meer zand in de machine terecht te zijn gekomen. Het 2-2 gelijkspel met aartsrivaal Spakenburg kon er nog wel mee door (geen gezichtsverlies in ieder geval), maar de 3-3 bij De Treffers was een escaperoomtruc (gelijkmaker van El Azzouti in blessuretijd) en de wenkbrauwen gingen serieus omhoog bij het 3-3 gelijke spel met de nummer laatst van de Tweede divsie, Jong FC Volendam. Bij Quick Boys liep het echt verkeerd af. Na de gelijkmaker van Robbert Olijfveld in minuut 88 bezorgde Jan-Willem Kamp (90+2) IJsselmeervogels zijn eerste nederlaag (2-1) van het seizoen.

Kozakken Boys zit juist in de winning mood. Coach Rick Adnej zag zijn ploeg de laatste twee wedstrijden winnend afsluiten. Zowel tegen Rijnsburgse (1-2) als Jong FC Volendam (1-2) maakte Yasin Ouja de winnende treffer. Ouja, middenvelder van origine, is clubtopscorer met vijf doelpunten.

 

HHC Hardenberg staat vooraan om de koppositie van IJsselmeervogels over te nemen. De ploeg van Gert Jan Karsten zette een serie neer van vier overwinningen op rij en na de tweede nederlaag in de competitie (speeldagzes) volgde er een reeks van drie gelijke spelen plus twee driepunters. Alles bij elkaar opgeteld lopen de Sallanders nu één punt achter op de kop. HHC Hardenberg gaat op bezoek bij Noordwijk in de wetenschap dat er nog nooit gewonnen is van die club. In de onderlinge balans van zes duels won Noordwijk maar liefst vijf keer. Eenmaal rolde er een gelijk spel (4-4) uit de bus. Drie spelers in Noordwijk dienst wisten zowel in de thuis- als de uitwedstrijd te scoren tegen HHC Hardenberg. In seizoen 2011-12 (4-2 en 0-3) maakte Mohammed Faouzi vier doelpunten. Het jaar daarop (2-1 en 4-4) nam Kees Tol zelfs vijf treffers voor zijn rekening, waaronder een hattrick bij die 4-4. In seizoen 2013-14 (2-1 en 1-3) droeg Stefano Gonçalves met drie goals een belangrijk steentje bij.

 

Op 15 maart 2014 troffen Noordwijk en HHC Hardenberg elkaar voor het laatst. Stefan Mertens (Noordwijk, rechts op de foto) duelleert met Tiemen van Hezel. Mertens maakte die middag de winnende 2-1.
Foto: Ron van der Linden

 

In de realiteit van het moment kampt Noordwijk met aanpassingsproblemen aan het hogere niveau. De promovendus begon verrassend goed in de nieuwe omgeving (drie overwinningen en twee gelijke spelen) maar kreeg daarna ook gevoelige tikken op de neus. HHC Hardenberg is de doorgewinterde ploeg, want bezig aan zijn vierde seizoen in de Tweede divisie.

 

Koninklijke HFC had de zondag na de 2-1 nederlaag van IJsselmeervogels naar plek één kunnen stijgen, maar de Haarlemmers lieten zich in Groesbeek finaal van het veld blazen (4-1) door De Treffers. Dat was na vijf overwinningen op rij wel even slikken voor de ploeg van Gertjan Tamerus. Kans laten liggen dus om koploper te worden (zou voor het eerst zijn in de Tweede divisie), maar 'De Koninklijke' zit nog wel altijd op het vinkentouw, met de opdracht alert te blijven om toe te slaan. Op bezoek komt Rijnsburgse Boys, een ploeg die in vergelijking met vorig seizoen (dertiende plek) meer kleur op de wangen heeft gekregen. De Rijnsburgers zullen naar de ranglijst kijken, maar willen nu ook wel een keer winnen van Koninklijke HFC. Dat is in de vier voorgaande duels in de Tweede divisie namelijk niet gelukt. Twee jaargangen terug eindigden de onderlinge duels onbeslist (1-1 en 1-1) en vorig seizoen kwam Rijnsburgse Boys twee keer uit in de min (0-1 en 4-1).

 

Seizoen 2014-15, 22 november: Hoek en Sparta Nijkerk verkeren in een wankele positie in de topklasse en houden een punt over aan hun onderlinge duel (0-0). Op de foto, Kyle Doesburg (Hoek) ligt op volle snelheid, Stefan Fredriksen volgt op afstand. Sparta Nijkerk degradeert dat seizoen rechtstreeks, Hoek valt terug naar de hoofdklasse via de p/d.
Foto: Orange Pictures

 

Wie stopt Sparta Nijkerk af? Zo kopte Voetbal op Zaterdag nadat de Nijkerkers hun negende overwinning in de competitie hadden laten bijschrijven. De ploeg van Eric Speelziek verloor alleen in speelronde zes van SteDoCo (1-0) en zolang de Spartanen aan de winnende hand blijven, komt DVS '33 Ermelo, door velen bestempeld als de voornaamste titelkandidaat in de Derde divisie, er niet langs. Maar gaat Hoek de koploper dan beentje lichten? De Zeeuwen zijn in ieder geval totaal onberekenbaar, verbazen namelijk zichzelf ook met een zekere regelmaat. Anders valt de 6-0 nederlaag bij Harkemase Boys toch niet te duiden. Dat is drie steken tegelijk laten vallen.

 

Hoek en Sparta Nijkerk speelden in totaal vier wedstrijden tegen elkaar in topklasseverband. In drie duels vielen geen doelpunten en Hoek doorbrak die stilte met een 0-2 overwinning (twee goals Guillaume Clinckemaillie). Kijken we naar de periode 2006-2010 (hoofdklasse), dan overheerst Sparta Nijkerk, dat van de acht duels er vijf wist winnen, tegenover Hoek slechts eentje. In de totaalstand loopt Sparta Nijkerk op Hoek ver voor in punten (20 tegen 11). Het verschil in doelpunten is bijna marginaal (14 tegen 11).

 

Klik hier voor de gegevens van de Tweede divisie

Klik hier voor de gegevens van de Derde divisie

Klik hier voor de gegevens van de hoofdklasse A

Klik hier voor de gegevens van de hoofdklasse B

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de wedstrijden:

 

Kozakken Boys - IJsselmeervogels
Noordwijk - HHC Hardenberg
Koninklijke HFC - Rijnsburgse Boys
Hoek - Sparta Nijkerk