Nieuws

Kozakken Boys kan niet tippen aan IJsselmeervogels

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

17 november 2019

WERKENDAM - Kozakken Boys zal snode plannen gehad hebben voor het treffen met IJsselmeervogels. De ploeg, die zo soeverein aan kop ging in de Tweede divisie, leek met de week slechter te gaan functioneren en na drie gelijke spelen volgde bij Quick Boys de eerste nederlaag in het seizoen. Niet zo gek dus dat heel Werkendam er toch stiekempjes op hoopte de 'rooien' uit Bunschoten-Spakenburg van een koude kermis te laten thuiskomen.

 

Dat was per slot van rekening ook in vier voorgaande thuiswedstrijden (twee maal Topklasse en ook tweemaal Tweede divisie) uitstekend gelukt met als apotheose de 5-0 uitslag op 9 maart dit jaar. Maar dat was toen. Het smaldeel Ahmed el Azzouti, Gwaeron Stout en Sanny Monteiro dat toen glorieerde in het shirt van Kozakken Boys, heeft dit seizoen het tenue van IJsselmeervogels om de schouders en dat scheelt de welbekende slok op een borrel, beide kanten op. En gezien de eerste helft was de conclusie gerechtvaardigd dat de ploeg van Ted Verdonkschot op de meeste plaatsen in het elftal een betere voetballer in het veld had staan dan Kozakken Boys.

 

Kay Tejan is weg, Sanny Monteiro moet erachter aan.

 

Dat beeld stelde de thuisclub na de pauze wel bij, maar ook in die verbeterfase kon Kozakken Boys toch niet tippen aan IJsselmeervogels. Waar de Werkendammers serieuze kansen lieten liggen op 2-2, schoot Danny van den Meiracker zijn enige kans in de wedstrijd wel binnen en draaide zo het duel op slot. Zo'n acht minuten later floot Clay Ruperti voor het laatst die middag en had IJsselmeervogels zijn overwinning (1-3) binnen, nodig om de eerste periodetitel te pakken. En die geeft dan weer recht om komend seizoen zonder kwalificatieronde te hoeven spelen meteen te mogen starten in het hoofdtoernooi van de KNVB-beker. Daar zit dan ook nog een startgeld aan verbonden en dat kan alvast maar binnen zijn.

 

"We hebben IJsselmeervogels in de tweede helft tegen de muur gezet. Ze konden niets meer, maar we vergeten de trekker over te halen", foeterde Kozakken Boys-coach Rick Adjei op de uitslag en in feite ook op zijn spelers. Om een cliché te gebruiken, de thee had de thuisploeg goed gedaan, al zal er mogelijk ook een stevig peppraatje aan te pas zijn gekomen. Adjei gebruikte de pauze eveneens om een wissel door te voeren. Frenk Keukens mocht binnen blijven. Geblesseerd luidde later de verklaring, maar ook zonder dat was de rechtsback die weinig vat kreeg op zijn tegenstanders wel aan vervanging toe. Nando Wormgoor verhuisde achterin van links naar rechts, Jeffrey Nuland kwam linksback te spelen en diens plek op het middenveld viel toe aan invaller Bassou Boulghalgh.

 

Kozakken Boys startte de tweede helft meteen furieus met een mogelijkheid voor Don Bolsius, die zich samen met Mark Veenhoven zou ontpoppen tot de betere spelers aan Werkendam zijde. Ook Kay Tejan mikte bij een serieuze schietkans naast het doel, waar hij voor rust met het hoofd de enige vlotte aanval van Kozakken Boys (via Veenhoven en Leon Bot) wel uiteindelijk had weten af te ronden tot de gelijkmaker (1-1). Geef Tejan de bal en dan is het maar de vraag of een medespeler hem ooit nog terugkrijgt. Het ziet er vaak circusachtig uit wat Tejan allemaal doet, maar bij het overall-rendement kunnen vraagtekens gezet worden. Dan speelde Bolsius met zijn op het eerste oog bruikbare voorzetten vanaf de linkerflank veel meer in dienst van het team. En Veenhoven deed dat ook als stuwende kracht op het middenveld. De oud-Spartaan had het geluk ook niet mee. Zijn slalom door de defensie van IJsselmeervogels strandde op de voet van doelman Jaimy Schaap en zijn kopbal (uit een corner) vloog niet meer dan luttele centimeters voorlangs het doel.

 

Robbert Olijveld probeert Frenk Keukens uit te kappen.

 

IJsselmeervogels zat zeker niet stil om geschoren te worden, maar de ploeg van Ted Verdonkschot koos voor achteruit hangen en gokken op de counter. Stout had op die manier kunnen toeslaan, maar liet een veel te slap schot los om keeper Nils den Hartog in verlegenheid te brengen. Stout schoot de bal wel een keer in het net, maar toen had Ruperti voorafgaand een overtreding van El Azzouti geconstateerd en ging dat feest niet door. Dat feest bewaarden de Vogels tot de slotfase met een aanval uit het boekje. Stout was het startpunt met een diepe bal op Van den Meiracker die met het hoofd terug legde op invaller Maikel de Harder (luxe hoor om een klasbak als De Harder achter de hand te hebben) die meteen wilde doorsteken naar El Azzouti. Dat contact kwam niet tot stand, maar toen De Harder de bal pardoes terugkreeg van Norichio Nieveld was Van de Meiracker ineens een veel betere optie. Als Van den Meiracker in zo'n positie de bal krijgt aangespeeld, kunnen de fans bij wijze van spreken al gaan juichen. Bal meteen onder controle en dus alle tijd om te kijken hoe het karwei het beste af te maken. Keeper Den Hartog heeft alleen een fluitend geluid gehoord.

 

"Resoluter verdedigen", had Adjei na afloop een dwingend advies aan zijn spelers. Dat gold ook zeker voor de pauze, toen de defensie van Kozakken Boys bij diverse situaties liep te hannesen in plaats van kordaat op te treden. IJsselmeervogels speelde een dijk van een eerste helft, met wellicht Stout in een hoofdrol, die voornamelijk gebaseerd was op controle, dat alles in opdracht van Ted Verdonkschot. "Hij wil altijd maar naar voren, maar dan valt er wel vaak een gat op het middenveld", sprak zijn coach zich daarover uit. Geen gaten dus dit keer, maar wel een Stout als balafpakker en maker van vele meters zonder bal om altijd aanspeelbaar te zijn en een mogelijk startpunt van een aanval. IJsselmeervogels speelde als was het van tevoren allemaal ingeregeld, met de 0-1 als schoolvoorbeeld. Het begon achterin bij Buitenhuis die opruiming hield, maar wel gericht op voortzetting. El Azzouti kopte inderdaad door op Mike van de Laar die de bal meteen diep speelde op Robbert Olijfveld. Nieveld, hoewel niet de kleinste, kon er net niet bij en dus kon Olijfveld met rechts aannemen en in een vloeiende beweging met de linkervoet de score openen.

 

Frenk Keukens komt te laat om de pass van Gwaeron Stout te onderscheppen.

 

Kozakken Boys probeerde wel in de buurt van het doel van de tegenstander te komen, maar alle moeite bleef steken in pogingen. Pas rond het halve uur klikte de aanval ineens wel. De pass van Veenhoven op Bot was splijtend en de kans serieus. Bot strandde op Schaap maar kreeg een rebound van de doelman. De daaropvolgende kopbal van Bot bracht Tejan in stelling die half vallend de 1-1 liet aantekenen. Maar IJsselmeervogels ging door waar de ploeg mee bezig was, dominant spelen. Vlot stond er weer een voorsprong op het bord voor de in lichtgevend geel gestoken 'rooien'. Een afvallende bal kwam rand zestien voor de voeten van Olijfveld die via onderkant lat zijn schot tot net achter de de doellijn liet komen. Voor de zekerheid gaf El Azzouti het laatste zetje, maar de treffer kwam logisch op naam van zijn ploeggenoot.

 

Verdonkschot, die vooraf in Werkendam de nederlaag bij Quick Boys had omschreven als "tranen in je onderbroek, zo slecht'', was na afloop te spreken over de teamprestatie. "In de competitie loop je wel eens tegen een mindere fase aan. Ook vandaag was er even minder controle, maar hadden we in de tweede helft veel eerder de 1-3 moeten maken. Maar het team heeft zijn werk gedaan. Ik merkte deze week op de trainingen dat ze scherper waren. Als het even minder gaat, moet je de linies dicht bij elkaar houden. Dat is discipline. Dat blijf ik zeggen."

 

Kozakken Boys - IJsselmeervogels 1-3 (1-2)

Doelpunten 7. Robbert Olijfveld 0-1, 27. Kay Tejan 1-1, 33. Robbert Olijfveld 1-2, 85. Danny van den Meiracker 1-3
Scheidsrechter C. Ruperti
Toeschouwers 1200
Kozakken Boys Den Hartog, Keukens (46. Boulghalgh), Nieveld, Van Ingen, Wormgoor, Veenhoven (82. Mekkaoui), Bot, Van Nuland, Bolsius (75. Vicento), Tejan, Conraad
IJsselmeervogels Schaap, Buitehuis, Monteiro, Van Leijenhorst, Justiana, Stout, Van de Laar (75. De Harder), Nejmi, El Azzouti, Van den Meiracker, Olijfveld (83. Van Riel)
Gele kaart Veenhoven, Boulghalgh, Tejan (Kozakken Boys)

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures