Nieuws

Sparta Nijkerk ook bij Hoek superieur

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Competitie

 

17 november 2019

HOEK - Niet scherp starten, dat mocht Hoek geen tweede keer op rij overkomen. Alleen al omdat iedere rechtgeaarde sportman als het moet wel met verschil in kwaliteit kan leven, maar nooit het onderspit wil delven omdat de eigen focus ontbreekt. De 6-0 oorwassing die de Zeeuwen vorige week bij Harkemase Boys ondergingen was voor het belangrijkste deel terug te voeren op niet direct bij de les zijn vanaf de aftrap. Het Hoekse thuispubliek verwachtte volkomen terecht dat hun favorieten in de topper tegen lijstaanvoerder Sparta Nijkerk in ieder geval niet voor een tweede keer in dezelfde valkuil zouden stappen.

 

Groot was dan ook de verbijstering toen al binnen zes minuten de herhaling van zetten een feit was, en wel op zodanig desastreuze wijze dat de wedstrijd al tot een formaliteit gedegradeerd leek. Want hoe zou de thuisploeg die al met 0-2 achter stond, zonder zelf ook nog maar tot één aanval te zijn gekomen, ooit nog die tik te boven kunnen komen? Het verdedigen leek nergens naar en de middenvelders kwamen consequent bij iedere actie net te laat. Pas halverwege de eerste helft werd zichtbaar dat Hoek toch ook enige energie in de wedstrijd wilde gooien. Zowaar bereikte een enkele aanval het doelgebied van Gino Coutinho, maar zonder de Sparta-doelman ook maar enigszins in de verdrukking te brengen.

 

Rob Diderik (15) en Kabwe Manengela zij an zij op jacht naar de bal.

 

 

Wat dat betreft toonde Sparta zich stukken effectiever. Na de fraaie openingscores van achtereenvolgens Bryan Burgerhout en Maurice de Ruiter was het na ruim een half uur de beurt aan de derde aanvaller, Gilbrano Plet, om zijn naam aan het scoreverloop toe te voegen. Dat ook aan het doelpunt van Plet een exact kloppende aanvalsopzet vooraf ging, onderstreepte nog maar een keer hoe hoog de kwaliteit van afronding én opbouw is bij Sparta. Want wat te denken van de pure voetballers op het middenveld, zoals Adriaan Kruisheer en Jesse Buitenhuis, en ook de nu 'slechts' als invaller acterende Donny van der Wal? Sparta-coach Eric Speelziek knijpt zich wekelijks de handen dicht met de kwaliteit in zijn selectie, daarbij niet vergetend dat klasbak Frank Heus er wegens een blessure nog niet eens bij is. "Qua voetbal kan je ook naar mijn verdediging kijken. Het zijn stuk voor stuk prima voetballers, die niet in de eerste plaats verdediger zijn. Ik praat er veel met bijvoorbeeld mijn backs over, die staan echt open voor ontwikkeling."

 

Speelziek realiseerde zich halverwege met zijn ervaring ook dat de walk-over die de eerste helft feitelijk voor zijn team was, ook een zeker risico met zich mee bracht. "Wat Hoek nu overkwam kan tegen je werken. In die zin dat het voor zo'n ploeg gewoon niet beroerder kan, en dat ze van daaruit alles van zich af gooien. Maximaal druk zetten en dan maar zien waar het schip strandt." Het was precies wat Lieven Gevaert, coach van Hoek geworden na het plotselinge vertrek van Hugo Vandenheede in augustus, zijn team liet doen. En zowaar, net een minuut onderweg, was het eerste succesje een feit. Ruben de Jager klopte Coutinho resoluut in de rebound op een half gekeerde inzet van Rik Impens. Hoek zette door en Sparta moest ver terug. Grote mogelijkheden bleven vooralsnog uit, maar toen een kwartier later Impens uit één van de weinige zwakke verdedigingsmomenten van de Nijkerkers de aansluitingstreffer wist te peuren, werd het opeens toch nog penibel voor de koploper.

 

Luchtduel tussen Steven Smulder (Hoek, links) en Jesse Buitenhuis (Sparta Nijkerk).

 

Waar Gevaert aanvallend wisselde met middenvelder Seppe Vereecke voor back Karim Bannani, kwam Speelziek met een verdedigende ingreep. Mohammad al Haydar voor Bryan Burgerhout, wat sommige partijdige toeschouwers hoorbaar deed denken aan een handbalverdediging. Tegelijkertijd werd Sparta in de omschakeling opnieuw de gevaarlijkste ploeg. Waarbij gezegd moet worden dat Hoek de omschakelingen vaak zelf over zich afriep, door onzorgvuldigheid in de combinaties. Weg was dan weer even de druk. Sparta is er de ploeg niet naar om van zulke situaties niet optimaal te proberen. Dat Van der Wal zijn ploeg aan het eind van zo'n snelle tegenstoot op 2-4 zette was dan ook niets anders dan passend bij de slagkracht van het huidige Sparta Nijkerk. Vrijgespeeld met een scherpe steekpass toonde Buitenhuis zich niet zelfzuchtig toen hij Van der Wal links van hem er nog beter voor zag staan.

 

In de stand kwam geen verandering meer en Sparta Nijkerk kon opnieuw een overwinning bijschrijven in de steeds opvallender worden succesreeks. Dat de Nijkerkers het seizoen begonnen als promovendus is inmiddels als bijna vergeten. "Soms als ik alleen in de auto zit, dan knijp ik me wel eens in mijn arm hoor. Dertig uit elf inmiddels, dat is wat hoor." Speelziek realiseerde zich na afloop maar al te goed hoe florissant het nu bij zijn club loopt. Ïk ben niet verbaasd, ik ken mijn spelers immers al een tijd en weet wat ze kunnen, maar verrast misschien wel, dat alles zo goed op zijn plaats valt. Deze reeks komt voor niet zomaar uit de lucht vallen. Het begon eind vorig seizoen in de nacompetitie al. We werken nu al wat langer met elkaar en dat betaalt zich uit. Qua organisatie zit het team goed bij elkaar. En bovenal, zo mooi om te zien, is dat de ploeg puur plezier uitstraalt. Heerlijk om mee te werken."

 

Ruben de Jager breekt de score open voor Hoek (1-3).

 

Het plezier van de oranjehemden was inderdaad duidelijk zichtbaar in Hoek. Eigenlijk de hele wedstrijd wel, waarbij het er bij de ontlading na de beslissende treffer van Ven der Wal op bijna explosieve wijze uitkwam. Het hele team sprong zonder ook maar een spoortje terughoudendheid in de juichende kluwen. "De competitie is nog zo lang," zo hield Speelziek nog af bij de vraag naar de toekomst. Maar Tweede divisie zou kunnen, dat erken ik wel. Tegelijk weet ik dat op dat niveau dingen gevraagd worden die wij nog niet helemaal beheersen. Het ziet er gelukkig naar uit dat we ook volgend seizoen met de meesten verder kunnen. In feite is dat het verschil met clubs waar ik eerder werkte. Want ook daar had ik soms ploegen met veel kwaliteit, maar moest ik wel elk seizoen weer van onder af aan beginnen omdat goede spelers vertrokken."

 

Gevaert sprak in zijn nabeschouwing eerst over de zwakke start. "Niet voor het eerst waren we in de opening niet bij de les. We verzuimden om zo te spelen als dat we het in de tweede helft wél konden. Waar dat aan ligt dat weet ik niet. Je kunt scherpte en mentale instelling niet trainen. Ik stel dan maar dat we kunnen leren van elke match. Vorige week bij Harkemase Boys ook, maar blijkbaar moesten we vandaag weer leren." Waarna de Hoek-trainer bij de kern kwam van zijn analyse. "Niemand zal bestrijden dat wij ten opzichte van de topploegen iets te weinig kwaliteit in huis hebben, in elke linie. Deze conclusie is hard. Maar hard kan ook terecht zijn. Daar hebben wij hier mee te dealen. De selectie is niet heel breed, wat meebrengt dat er weinig onderlinge concurrentie is. De spelers moeten het uit zichzelf halen. Zaak is dat we vanaf minuut één scherp moeten zijn, anders hebben we hier een groot probleem."

 

Hoek - Sparta Nijkerk 2-4 (0-3)

Doelpunten 2. Bryan Burgerhout 0-1, 6. Maurice de Ruiter 0-2, 33. Gilbrano Plet 0-3, 46. Ruben de Jager 1-3, 61. Rik Impens 2-3, 82. Donny van der Wal 2-4
Scheidsrechter L.P.S. Cairo
Toeschouwers 750
Hoek De Jonghe, Embrechts, Vandepitte, Wilson, James, Smulder (46. Abdenbi), Impens, Manengela, Bannani (81. Vereecke), De Jager (72. Nelis), Constansia
Sparta Nijkerk Coutinho, Makizodila, De Laat, Van Groen (31. Van der Wal), Burgerhout (78. Al Haydar), Buitenhuis, Plet, De Ruiter, Diderik (72. Broekhof), Geurtsen, Kruisheer
Gele kaart Embrechts (Hoek), Plet (Sparta Nijkerk)

 

Tekst: Jakob Kos
Foto's: Patricia Maljaars