Nieuws

Rijnsburgse Boys tegen Katwijk vaak spektakel

Voorbeschouwing
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

22 november 2019

De bollenstreek is sinds dit seizoen stevig vertegenwoordigd in de Tweede divisie. Katwijk en Rijnsburgse Boys kregen gezelschap van Noordwijk (kampioen Derde divisie) en Quick Boys (promotie via de nacompetitie). Lekker veel onderonsjes tussen de bollenclubs en Rijnsburgse Boys is toe aan zijn derde lokale derby, toevallig allemaal thuiswedstrijden. Noordwijk ging er vandoor met een 0-1 overwinning, maar Quick Boys verliet Middelmors met een 3-1 nederlaag aan de broek.

 

Katwijk sluit in de derby's de rij op de Middelmors. Een blik op de ranglijst leert dat de Rijnsburgers drie punten moeten pakken. Als in de ploeg van Henk Wisman het idee leeft aansluiting te houden bij de kopgroep van de Tweede divisie, is winnen een 'must'. Maar dat geldt evenzeer voor het team van Jan Zoutman. Het is al weer even geleden dat Rijnsburgse Boys op eigen veld wist te winnen van de naaste buren, om precies te zijn op 18 februari 2012, in de topklasse destijds. Doelpunten van Damiano Schet en Kevin Winter zorgden voor de volle winst (2-1). Drie keer daarna, eveneens in de topklasse, beleefden de toeschouwers aardige spektakels op de Middelmors, waarin de thuisclub ontsnapte aan een nederlaag. Op 1 september 2012 maakte Martijn Gootjes op de valreep de 2-2 en in het seizoen daarop (16 november 2013) bezorgde Raily Ignacio met een late treffer de Rijnsburgers alsnog een punt (3-3). Ook in het seizoen 2015-16, waarin Katwijk was teruggekeerd in de topklasse, trilde de Middelmors nog wel even na. Opnieuw hielp Ignacio Rijnsburgse Boys aan een gelijk spel (2-2) door in diep in blessuretijd een strafschop te benutten.

 

18 februari 2012: Rijnsburgse Boys verslaat Katwijk met 2-1. Sindsdien wisten de Rijnsburgers op de eigen Middelmors niet meer te winnen van Katwijk. Op de foto: Kevin Winter loopt juichend weg, want hij heeft zojuist Rijnsburgse Boys op een 2-1 voorsprong gezet, later de einduitslag. 
Foto: Orange Pictures

 

In de Tweede divisie nam Katwijk op de Middelmors twee keer drie punten mee naar huis. Op 17 maart 2018 - de wedstrijd lag in de tweede helft een kwartier stil om de door Katwijk-supporters opgeklopte gemoederen weer tot bedaren te laten komen - wonnen de bezoekers met 1-2 door twee goals van Marciano Mengerink, waarvan de laatste in blessuretijd. Andermaal een ultieme beslissing op de Middelmors tussen deze twee buren, maar nu een keer de andere kant op. Afgelopen seizoen trok Katwijk bij Rijnsburgse Boys opnieuw aan het langste eind. Dit keer geen sensatie in de slotfase, want Jordy Hilterman maakte tien minuten na de pauze al de naar later bleek winnende 1-2.

 

Rijnsburgse Boys zal Joël Tillema moeten missen tegen Katwijk. De teamtopscorer liep tegen een rode kaart aan in de commotie rond de strafschop voor Koninklijke HFC. Maar de commotie viel wel te begrijpen. De beelden wezen uit dat Michael Eijgelsheim er finaal naast zat met zijn beslissing. De tackle van Masies Artien was puur op de bal en van geen kanten een overtreding. Dus minimaal een punt door de neus geboord plus ook nog een schorsing voor Tillema, een speler die zo vaak beslissend kan zijn voor Rijnsburgse Boys. Zo'n fout van de scheidsrechter blijft op deze manier niet beperkt tot die ene wedstrijd. 

 

Koplopers moeten zich altijd bewijzen. Ook IJsselmeervogels, de lijstaanvoerder in de Tweede divisie, staat weer voor een krachtproef, dit keer tegen Koninklijke HFC, de huidige nummer drie in de Tweede divisie, in verliespunten zelfs op een tweede plaats, want AFC heeft wel een punt meer maar ook een wedstrijd meer gespeeld. De 'Koninklijke' heeft serieus gelonkt naar de eerste periodetitel. Toen IJsselmeervogels punten ging morsen, bleef de ploeg van Gertjan Tamerus overwinningen aan elkaar rijgen. Dat groeide uiteindelijk uit tot een serie van vijf zeges op rij, de langste in de Tweede divisie tot nu toe dit seizoen. Dat betaalde zich toch niet uit, want op het moment dat Koninklijke HFC had kunnen toeslaan - IJsselmeervogels had met 2-1 verloren van Quick Boys - gingen ook de Haarlemmers onderuit bij De Treffers (4-1). En dus kon de equipe van Ted Verdonkschot daar een week later bij het bezoek aan Kozakken Boys (1-3) zijn voordeel mee doen en de periodetitel opeisen.

 

IJsselmeervogels en Koninklijke HFC troffen elkaar voor het laatst op 23 maart 2019. De Vogels waren die middag in Haarlem niet voor honderd procent bij de les, door Koninklijke HFC gedecideerd afgestraft (4-1).

Op de foto: Eef van Riel (IJsselmeervogels) krijgt Jacob Noordmans (Koninklijke HFC) niet van de bal. 

Foto: Orange Pictures

 

Blijft overeind dat Koninklijke HFC dit seizoen stevig aan de weg timmert. Tamerus, oud-speler van de Koninklijke en in 2018 gestart als hoofdcoach, ziet zijn team een forse progressie doormaken. Vorig seizoen eindigde Koninklijke HFC na een sterke eindsprint op een vierde plaats. Dit seizoen mengen de Haarlememers zich in een veel vroeger stadium in de top van de ranglijst. Centraal in het succes staat puntspeler Floris van der Linden, die met tien doelpunten gedeeld tweede (met het AFC duo Raily Ignacio en Yordi Teijsse) staat op de topscorerslijst. Danny van den Meiracker, de topschutter van IJsselmeervogels, voert met twaalf treffers het klassement aan. Van der Linden heeft voor komend seizoen al een contract getekend bij Spakenburg. De onderlinge resultaten (in de Tweede divisie) tot nu toe zijn exact in balans. Beide ploegen wonnen ieder twee keer.

 

Eemdijk en Swift maken zich op voor hun topontmoeting in de hoofdklasse B. Beide ploegen hebben een gelijk aantal punten bij elkaar gevoetbald, maar De 'Diekers' uit Bunschoten-Spakenburg voeren de ranglijst aan op basis van een beter doelsaldo, +9 tegenover +6 van de Amsterdammers. Op basis van diezelfde doelcijfers streek Eemdijk in de laatste speelronde van de eerste periode ook de titel op door met 2-4 te winnen bij Urk. Swift had ondanks de 1-0 overwinning op SC Genemuiden het nakijken. Onder het motto verdedigen is een vak maken beide clubs er een sport van geen tegendoelpunten te incasseren. Dat is Eemdijk al in zeven competitiewedstrijden gelukt. Swift flikte dat kunstje zelfs al acht keer. Eemdijk is dit seizoen op het eigen sportpark De Vinken nog ongeslagen (13 uit 5, doelcijfers 8-0). De ploeg van Willem Romp verloor alleen de eerste twee uitwedstrijden (SDC Putten en SC Genemuiden) van het seizoen. Swift tastte thuis op het Olympiaplein mis tegen Berkum (1-2) en had een kortsluitingsuitslag bij NSC Nijkerk (5-0).

 

Eemdijk (14 doelpunten) en Swift (13 goals) kampen wel met een gering scorend vermogen. Vergelijk dat eens met nummer drie Staphorst, dat al 30 treffers heeft geproduceerd. Weinig scoren speelde Eemdijk ook parten in de tweede ronde van het districtsbekertoernooi (West I). Daardoor kon tweedeklasser HBOK na de 0-0 stunten door de strafschoppen beter te nemen en Eemdijk daarmee uit te schakelen. Swift was er in de eerste bekerronde al uitgevlogen door met 6-4 te verliezen van tweedeklasser OSV. Een vrolijk doordeweeks uitje waar de uitslag geen prioriteit had voor de hoofdklasser, zoiets moet het geweest zijn.


Ook in het seizoen 2015-16 troffen Eemdijk en Swift elkaar in de hoofdklasse. In Amsterdam rolde er een 1-1 gelijk spel uit de bus. In Bunschoten-Spakenburg kwam Eemdijk in een doelpuntrijk duel uit aan de goede kant van de score (4-3).

 

Klik hier voor de gegevens van de Tweede divisie

Klik hier voor de gegevens van de Derde divisie

Klik hier voor de gegevens van de hoofdklasse A

Klik hier voor de gegevens van de hoofdklasse B
 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de wedstrijden:

Rijnsburgse Boys - Katwijk

IJsselmeervogels - Koninklijke HFC

Eemdijk - Swift