Nieuws

Eemdijk en Swift mopperen niet na gelijk spel

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

24 november 2019

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Als er van spanning in het amateurvoetbal gesproken mag worden, dan was Bunschoten-Spakenburg het dorp waar je zaterdag aanwezig had moeten zijn. In de schaduw van de topper in de Tweede divisie tussen de nummers één en drie, IJsselmeervogels en Koninklijke HFC, vond er aan de westkant van het dorp nog een topper plaats. Daar troffen op sportpark De Vinken de nummers één en twee elkaar, maar dan in de hoofdklasse B.

 

Koploper Eemdijk, de 'groenen', moest het opnemen tegen het Amsterdamse Swift. In punten gelijk, maar met een licht voordeel voor de Bunschoters met het doelsaldo (+9 tegen +6). Dat evenwicht bleef ook na het 1-1 gelijke spel staan.

 

Beide ploegen voeren dan wel de ranglijst aan, maar zijn niet het meest productief (15 tegen 14 doelpunten). Daar tegenover staat wel een erg laag aantal tegentreffers (6 tegen 8). De verwachting vooraf was dus een strijd tussen moeilijk scorende aanvallers tegen goed in hun vel zittende verdedigers. Na een voorzichtige start, waarin zowel Eemdijk als Swift niet tegen een snelle tegentreffer wilden aanlopen, ontbrandde toch een duel dat heel leuk was om naar te kijken. Vooral het middenveld van de bezoekers, Carlos Groen, Daan Sutorius en de wel heel sterk spelende Noa Benninga, gaf het duel kleur. De thuisploeg moest in die linie de meerdere erkennen, maar met de nodige inzet werd voldoende tegengas gegeven.

 

Swift-keeper Virgil Deen kan ingrijpen voordat Jesper van Dalen gevaar kan stichten.

 

In de zesde minuut de eerste mogelijkheid voor Eemdijk. Bas Buimer kon vrij opkomen over de rechterkant en schoof de bal op tijd naar de meegekomen Michel Goossensen. Diens schot was te slap om doelman Virgil Deen te verrassen. Direct daarop een kans aan de andere kant, maar ook daar was de inzet van Groen te zacht. Lang bleven deze twee kansen hangen in de herinnering van het publiek, met 250 toeschouwers aan de lage kant voor zo'n topper. De wedstrijd was echter als kijkspel zeker niet vervelend te noemen. Het tempo lag best hoog en er werden prima combinaties op de mat gelegd.

 

Alleen voor zo'n wedstrijd als deze zijn ook doelpunten nodig. Swift kreeg die treffer in de eerste helft. De verdediging van de thuisploeg liet zich in de 27-ste minuut verrassen toen Benninga de bal met wat gerommel bij spits Fidel Yilmaz kreeg. De ruimte was voldoende om doelman Wouter Beukers van dichtbij te passeren: 0-1. Meer dan een schot van Buimer, dat voorlangs het lege doel ging, kwam Eemdijk niet voor rust.

 

In de tweede helft gooide de thuisploeg veel meer energie in de wedstrijd en moesten de bezoekers veel vaker terug in de verdediging. Swift moest ook het overwicht op het middenveld opgeven en met het inbrengen van Jeffrey van den Dikkenberg bracht trainer Willem Romp meer lengte in het veld. De invaller zette ook in de 70-ste minuut met een korte pass Buimer vrij voor Deen. De spits klopte de doelman koelbloedig in de verste hoek: 1-1. Eemdijk had zijn verdiende gelijkmaker en wilde meer. Er werd met alles wat de ploeg in zich heeft gejaagd op een winnende treffer, maar ook de bezoekers wilden meer dan het gelijke spel. Zo bracht trainer Martin de Groot met verdediger Daan Siegerist meer rust in zijn laatste linie en hoopte daarmee die ene kans te krijgen die nodig zou zijn voor de drie punten. De slotfase waarin beide ploegen geen genoegen namen met de gelijke stand, werd er één met voldoende spanning en emoties. Echter voor het doel gebeurde er niet zoveel. Daarvoor bleven de verdedigers toch veel te vaak de aanvallers de baas.

 

Bas Buimer heeft aangelegd voor de gelijkmaker.

 

Beide trainers konden wel leven met dit gelijke spel en spraken ook van een terechte eindstand. De Groot was ook aangenaam verrast door het spel van Eemdijk. "Ze staan bekend als een verdedigende ploeg, maar als je ziet hoe ze steeds de combinatie zoeken dan heeft dat bij ons voor een hoop problemen gezorgd. Zeker in de tweede helft hebben we er alles aan moeten doen om niet te verliezen. Je ziet ook wel dat we allebei moeite hebben met het maken van doelpunten. Beide treffers kwamen ook uit een rommelige situatie."

 

Bij Eemdijk heerste er wel tevredenheid en Romp prees zijn ploeg ook voor de inzet. "We zijn verre van compleet en dan waren de spelers die het nu moesten doen in staat om zeker in de tweede helft veel energie in de wedstrijd te steken. Die energie was in de eerste helft nog niet voldoende en werden we op het middenveld afgetroefd. Zeker geen schande als je ziet welke spelers Swift op dat middenveld heeft staan. Misschien had er, na die gelijkmaker, wel meer ingezeten maar mij hoor je niet mopperen met deze eindstand."

 

Eemdijk - Swift 1-1 (0-1)

Doelpunten 27. Fidel Yilmaz 0-1, 70. Bas Buimer 1-1
Scheidsrechter W. Kieft
Toeschouwers 250
Eemdijk Wouter Beukers, Zeger Beukers (87. Jan de Graaf), Hartog Klaas de Graaf (71. Bout), Huijgen, Van Belzen, Van Gulik, El Hamdi, Van Dalen, Goossensen (63. Van den Dikkenberg), Buimer
Swift Deen, Van Zweeden, Den Hoed (73. Siegerist), Nhoca, Moelee, Sutorius, Groen, Benninga, Van Wakeren, Yilmaz, Fokkema (82. Rosenhart)
Gele kaart Zeger Beukers, Huijgen (Eemdijk) Van Zweeden, Van Wakeren, Benninga (Swift).

 

Tekst: Rob Kemper 

Foto's: Orange Pictures