Nieuws

Koninklijke HFC overrompelt IJsselmeervogels

Wedstrijdverslag
Competitie

 

24 november 2019

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - In strijd om de koppositie in de Tweede divisie heeft IJsselmeervogels van Koninklijke HFC een geweldige draai om de oren te verwerken gekregen. Met maar liefst 1-5 boekten de Haarlemmers een spetterende overwinning, waar niets op viel af te dingen.

 

De zege van de Haarlemmers kwam bovendien in de tweede helft met uitstekend voetbal tot stand. Voor de rust kwam IJsselmeervogels op een 1-0 voorsprong met een fraai afstandsschot van Michael de Harder. In de tweede helft was het na een minuut spelen al gelijk en is IJsselmeervogels er in de resterende speeltijd niet meer aan te pas gekomen. De ploeg van trainer Ted Verdonkschot, die aan het eind van het seizoen de Vogels gaat verlaten, kreeg in die fase alle hoeken van het veld te zien. Binnen een half uur spelen was de stand opgelopen naar 1-5 en dit was gezien het uitstekende spel van de bezoekende club meer dan verdiend.

 

IJsselmeervogels-coach Ted Verdonkschot in gedachten verzonken.

 

De ongeveer 1400 toeschouwers, waarvan een groot gedeelte fans van de thuisclub, hadden het ruim voor tijd wel gezien, en trokken zwaar teleurgesteld beetje bij beetje huiswaarts. Voor Koninklijke HFC zat de wedstrijd in de welbekende voetbalknip en speelde de wedstrijd met nog een paar mooie kansen die verloren gingen, rustig uit. De ploeg van Gertjan Tamerus had de leiding in de Tweede divisie overgenomen van IJsselmeervogels in de wetenschap dat AFC gelijk had gespeeld.

 

De teleurstelling bij de Vogels was intens groot. Wel was er voldoende stof tot praten, waarom het zo gruwelijk misging. De man van het enige doelpunt voor IJsselmeervogels, Michael de Harder, had er niet echt een verklaring voor. "Na de gelijkmaker werden we totaal weggespeeld. Als een pudding zakte het in elkaar en werden we totaal overrompeld. We moeten ons wel schamen. Op die manier hoor je ook niet bovenaan te staan.. De eerste helft vond ik ging het nog gelijk opgaan. Daarna hadden we niets meer in te brengen."

 

Volgens De Harder had de nederlaag niets te maken met het nieuws dat het contract met Verdonkschot niet verlangd gaat worden. "Nee", sprak de middenvelder, "de afspraak was dat we er vol voor zouden gaan. Dit leek in het begin nog wel te lukken en kwamen we vrij snel op 1-0. Daarna zakte het weg en liepen we constant achter de feiten aan. Ik ben eerlijk om te bekennen dat Koninklijke HFC. Daar heb je niet zomaar van gewonnen."

 

Achmed el Azzouti op de huid gezeten door Paul Kok.

 

Aan de andere kant van de catacomben onder de overdekte tribune klonken massaal vreugdeliederen. Niet verwonderlijk, want in het Haarlemse kamp had niemand op zo'n grote overwinning gerekend. Het uitstekende voetbal in de tweede helft was het gesprek van het moment. Het ging om balsnelheid, balcirculatie, inzicht, overzicht, onderdelen waarop IJsselmeervogels werd afgetroefd.

 

"We hadden vandaag een dag dat gewoon alles lukte", reageerde Lars Weistra, die zijn voetbalopleiding heeft gevolgd bij SC Cambuur, FC Den Bosch en Almere City. "Ik denk vooral aan de manier van verdedigen, we gaven geen kans weg, het stond goed. Beter dan in de eerste helft toen het nog een paar keer mis ging. Daarna liep het als een trein bij ons. We zitten momenteel in een sterke fase. We zijn het veld ingestapt met het idee dat er gewonnen moest worden. Nou je hebt het gezien, we zijn erop geklapt met uiteindelijk een hele mooie overwinning. Zoals we vanmiddag hebben gespeeld, is prima voor het zelfvertrouwen. De toekomst ziet er, als we dit kunnen vasthouden, goed uit. Ik ben heel blij met deze geweldige stunt."

 

Sam van Huffel viert de 1-5 van Koninklijke HFC. Oscar Wilffert (3) en Wessel Boer komen aangestormd om hun ploeggenoot te fêteren.

 

Blijheid achteraf, maar dat was voor rust toch nog anders. Zeker toen De Harder op aangeven van Achmed el Azzouti de bal van een meter of twintig achter Tom Boks knalde. Dat was even slikken voor Koninklijke HFC met ook de vraag of de ploeg defensief de deur wel kon dichthouden. De tweede helft was een minuut oud toen de gelijkmaker op het scorebord kwam uit een warrige situatie waarin Gillian Justiana via een kluts de bal in het eigen doel liet belanden. Daarna stond er geen rem meer op Koninklijke HFC en stond er binnen een half uur spelen een 1-5 stand op het scorebord. Stuk voor stuk 'koninklijke' treffers die het doortastende spel van de Haarlemmers illustreerden.

 

IJsselmeervogels - Koninklijke HFC 1-5 (1-0)

Doelpunten 32. Maikel de Harder 1-0, 46. Gillian Justiana (e.d.) 1-1, 60. Joël Donald 1-2, 65. Joël Donald 1-3, 67. Lars Westra 1-4, 71. Sam van Huffel 1-5
Scheidsrechter L.P.S. Cairo
Toeschouwers 1400
IJsselmeervogels Schaap, Buitenhuis, Monteiro, Van Leijenhorst, Justiana (72. Cortie), Van de Laar, Nejmi (63. Van Riel), De Harder, Van den Meiracker (75. Veenhof), El Azzouti, Olijfveld
Koninklijke HFC Boks, Morgan, Wilffert, Boer, Kok, Volkert, Van Huffel (87. Visser), Noordmans, Weistra (83. Dekkers), Donald, Van der Linden (77. Tadmine)
Gele kaart Sanny Monteiro (IJsselmeervogels)

 

Tekst: Freek Louis
Foto's: Orange Pictures